Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Daewoo DPP-42A3 - Nie włącza się

daro19862 02 Lip 2015 16:37 1512 8
  • #1 02 Lip 2015 16:37
    daro19862
    Poziom 25  

    Witam
    TV Daewoo DPP-42A3
    Zasilacz- YPSU-J014A rev2.5
    Z SUS-EBR42538401 42X4A_Z
    Y SUS-EBR42506901 42X4A_Y

    Telewizor po podłączeniu do gniazdka miga niebieską diodą szybko, załącza się na chwilę przekaźnik i po chwili wyłącza się przekaźnik a dioda miga.
    Napięcie z zasilacza jest tylko przez krótką chwilę i w tym czasie napięcia wynoszą:
    12V- 11,9V
    6V-6,1V
    3,4V - 3,4V
    19V - 19,2V
    3.4V_ON - 5V
    STB5V- 4.9V
    M5V_ON- 4,2V
    5VMNT- 4,9V
    VS-ON- 4,2V
    RL_ON - 4,2V
    AC_DET - 4,2V
    Na płycie YSUS w momencie pojawienia się napięć słychać jak by coś iskrzyło i przekaźnik się wyłącza oraz napięcia znikają.
    Po odłączenia płyt ZSUS oraz YSUS i podłączenia 2 żarówek do zasilacza w miejsce VS oraz VA jedna się żarzy druga się świeci i nie odłącza zasilania.
    Na płycie YSUS jest zwarcie pomiędzy GND a VS natomiast pomiędzy GND a VA jest rezystancja nieskończona.
    Nie mogę nigdzie znaleźć schematu i nie wiem gdzie może być te zwarcie GND a VS.
    Czy ma ktoś schemat do płyty YSUS lub wie gdzie może być zwarcie?

    0 8
  • Relpol
  • #2 02 Lip 2015 16:48
    mirex
    Poziom 43  

    daro19862 napisał:
    Po odłączenia płyt ZSUS oraz YSUS i podłączenia 2 żarówek do zasilacza w miejsce VS oraz VA jedna się żarzy druga się świeci i nie odłącza zasilania.

    A napięcia jakie?
    Może trzeba było bardziej obrazowo opisać zjawisko świecenia i żarzenia? ;)
    daro19862 napisał:
    Nie mogę nigdzie znaleźć schematu i nie wiem gdzie może być te zwarcie GND a VS.
    Czy ma ktoś schemat do płyty YSUS lub wie gdzie może być zwarcie?

    Nikt nie ma.
    A to miernik (plus odrobinka logicznego myślenia i trochę czasu) już nie wystarczają do tak prostych rzeczy? ;)
    Ach .. zapomniałbym ... jeszcze by się lutownica chyba przydała. ;)

    0
  • #3 02 Lip 2015 19:59
    daro19862
    Poziom 25  

    VS-192V
    VA-58V

    Na płycie YSUS rezystancja pomiędzy GND a VS wynosi 0,7 Ohm natomiast pomiędzy VS a YER jest 0,0 Ohm.
    Pewnie padła hybryda, czytałem że wiele osób ma problemy po wymianie.

    0
  • Relpol
  • #4 08 Lip 2015 13:33
    daro19862
    Poziom 25  

    Wymieniłem hybryde i podświetlanie zapala się i gaśnie i tak w kółko.
    Ustawiłem VS na 187V a VA na 65V tak jak piszę w manualu ale mimo tego dalej podświetlenie zapala się i gaśnie.
    Czy ktoś wie co może być przyczyną lub co mam sprawdzić?

    0
  • #5 23 Lip 2015 14:32
    daro19862
    Poziom 25  

    Znalazłem 2 diody zaznaczone na czerwono ze zwarciem, ale nie wiem jakie mogę tam wstawić zamiast tych uszkodzonych, oznaczenia na diodzie to "25":
    Daewoo DPP-42A3 - Nie włącza się Daewoo DPP-42A3 - Nie włącza się
    Może ktoś z was będzie wiedział?

    0
  • #6 23 Lip 2015 14:58
    mirex
    Poziom 43  

    Ten typ oznaczany jest napięciem. Kropka sugeruje, że to 2.5V, a nie 25V.
    Można sobie sprawdzić, a nawet rozrysować ich funkcję i wyciągnąć wnioski!

    Ponadto masz uszkodzone dwie, a na płycie jest ich więcej. Big problem, aby sprawdzić napięcie Zenera sprawnej diody! No kosmos wprost. ;)

    0
  • #7 24 Lip 2015 11:00
    daro19862
    Poziom 25  

    Jednak te diody są sprawne po podniesieniu widać że ścieżki przechodzą przez pady od diod, nie wiem w jakim celu są montowane takie diody, może kolega mirex wyjaśni?
    Daewoo DPP-42A3 - Nie włącza się

    0
  • #8 27 Lip 2015 12:54
    daro19862
    Poziom 25  

    Po wymianie hybrydy w module Y oraz wymianie MAIN telewizor działa ale ma mrowienie, tzn po włączeniu AV obraz być powinien cały czarny, a u mnie występuje pełno kropek małych.
    Czy to jest kwestia regulacji jakiegoś potencjometru?
    Czytałem że trzeba wymienić kondensatory 33 uF w lini 15V, czy to chodzi o kondensatory w zasilaczu czy na płycie Y ZUS?
    U mnie na płycie Y ZUS nie ma napięcia 15V tylko 18V od zasilania hybrydy.
    Hybryda od sus Y nagrzewa się do 75 stopni i dalej rośnie powoli.

    0
  • #9 28 Lip 2015 17:17
    daro19862
    Poziom 25  

    Po wymianie CTRL (logiki) kropek czerwonych jest mniej, regulacja potencjometrem RAMP nie wyeliminowała wszystkich czerwonych punktów na matrycy.
    Sprawdziłem hybrydę według poradnika liska z tego tematu i hybryda na module Z SUS ma spadek 0,4V tak jak jest to opisane a hybryda w Y SUS nie ma takiego spadku, czy to znaczy że hybryda Y jest uszkodzona?
    Na panelu piszą napięcia jakie powinny być ustawione między innymi VY i VZ czy ktoś wie które potencjometry odpowiadają za te napięcia?

    0