Witam. Chciałbym poradzić się w zakupie sprzętu grającego do domu. Mój budżet to ~1500zł. Interesuje mnie kino domowe jak i zestaw stereo w zależności co będzie lepsze Muzyka jakiej słucham to electro i techno. Pozdrawiam i czekam na jakieś wskazówki
A czemu nie odsłuch w sklepie ? Weź ulubioną płytę ( a najlepiej 3 płyty ) i sprawdź w sklepie który zestaw Ci pasuje. Wrażenia odsłuchowe to kwestia bardzo indywidualna - zależy od preferencji i rodzaju muzyki a samo techno to tak potężny dział, że na samo to hasło niewiele da.
W sklepach nie ma problemu z podłączeniem sprzętu i odsłuchem - nawet z pendrive zgadzają się testować.
Na moje oko marki, które Ci podpasują to :
* Technics
* Panasonic
* Pioneer
Czy kolega rozważa sprzęt używany? W tej cenie zestaw stereo zagra o niebo lepiej od kina domowego. Pytanie też co ten zestaw ma zawierać. Czy tylko wzmacniacz i kolumny głośnikowe, czy coś jeszcze?
Moim zdaniem w grę wchodzi tylko sprzęt używany. Tak jak kolega wcześniej coś od Pioneera na pewno by się sprawdziło, ze względu na ich "ciepłe", basowe i lekko konturowe brzmienie. Brałbym też pod uwagę zakup lub zrobienia subwoofera, na nie dużym głośniku i zamkniętej obudowie. Na pewno dodałby dużo dynamiki. Trudno doradzić cokolwiek konkretnego, musisz podać podstawowe informacje, preferencje, pomieszczenie odsłuchowe itd.
Mój budżet to ~1500zł. Interesuje mnie kino domowe jak i zestaw stereo w zależności co będzie lepsze
Za 1500 zł w stereo coś można złożyć, nawet ciekawego, zwłaszcza jak kupisz lekko używane kolumny .
Jednak za takie pieniądze nie kupisz już amplitunera kinowego spełniającego współczesne wymogi cyfrowe i kodeki oraz zestaw 6 kolumn, dvd, lub bluray to musi kosztować minimum 2, 3 razy razy więcej, aby grało w miarę jak zestaw stereo .
Zresztą chyba lepiej jakbyś kupił to co jest Tobie potrzebne, a nie to co lepsze. Dziwne masz podejście.
Przecież jak słuchasz głównie muzyki, a film rzadko oglądasz, to po co męczyć się beznadziejnym kinem domowym ?
Z takim budżetem to lepiej zaintersuj się wzmacniaczem stereo i kolumnami, oczywiście używane. Podaj więcej informacji odnośnie preferowanej muzyki no i przede wszystkim wielkość pomieszczenia, w którym ma być użytkowany sprzęt.
BTW: do kolegi alien90fr.
Ty zawsze polecasz te same wzmacniacze, A-60, A-70 i A-80. Nie twierdzę, że są złe ale czy słyszałeś inne serie czy innych producenów wzmacniaczy?
Pomieszczenie ma mniej więcej 20m. Też uważam właśnie, że do muzyki tego typu najlepsze będzie stereo. Co do subwoofera to myślę, że dużo by pomógł z basem i wgl chociaż mogę się mylić Sprzęt nie musi być koniecznie nowy W załączniku przykładowa muzyka której słucham
Muzyka i przykłady raczej mają mało do rzeczy, bo jeden słucha np. Madonny tak, a ktoś inny zupełnie inaczej. Pioneer sx20 to taki poziom w stylu Yamaha rs201 - Yamaha rs300. Słuchałem ich na innych kolumnach jednak sx to raczej przejrzyste brzmienie, bez dużej ostrości w górze ( jak w Yamasze), bas jest klarowny i pod kontrolą, bez jakiś super zejść i dudnień. Takie chłodne i dokładne brzmienie. Jednak z tą Tagą może być nieźle jak za te kasę oczywiście.
Jak chcesz nieco masy w dole pasma i lepszą średnicę to lepiej kupić wzmacniacz stereo odpowiedniej firmy, nowy lub używkę.
Niekoniecznie, można poszukać na aukcjach amplitunera stereo Denon DRA500 koniecznie z pilotem. Bywają po 500zł bez pilota po 700zł z pilotem, to współczesny model. To chyba nieco lepsze rozwiązanie niż sx20, czy Yamaha rs201.
Jak Yamaha to rs300, lub rs500 , modele te mają płynny loudness, czyli fajna rzecz jak nie wiesz do końca jak ma to grać, a za 700zł kupisz rs500 i to czasem na gwarancji.