Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zakup sprzętu grającego do domu!

pawel14z4 03 Jul 2015 07:48 1035 14
Renex
    pawel14z4
    Level 9  
    Witam. Chciałbym poradzić się w zakupie sprzętu grającego do domu. Mój budżet to ~1500zł. Interesuje mnie kino domowe jak i zestaw stereo w zależności co będzie lepsze ;) Muzyka jakiej słucham to electro i techno. Pozdrawiam i czekam na jakieś wskazówki ;)
  • Renex
  • Helpful post
    stimoroll
    Level 20  
    A czemu nie odsłuch w sklepie ? Weź ulubioną płytę ( a najlepiej 3 płyty ) i sprawdź w sklepie który zestaw Ci pasuje. Wrażenia odsłuchowe to kwestia bardzo indywidualna - zależy od preferencji i rodzaju muzyki a samo techno to tak potężny dział, że na samo to hasło niewiele da.
    W sklepach nie ma problemu z podłączeniem sprzętu i odsłuchem - nawet z pendrive zgadzają się testować.

Na moje oko marki, które Ci podpasują to :
    * Technics
    * Panasonic
    * Pioneer
  • Renex
    alien90fr
    Level 26  
    Za 1500 w sklepie nic dobrego, nowego nie kupisz - lepiej szukać dobrego sprzętu używanego.
  • Helpful post
    Przemmeekk
    Level 18  
    Moim zdaniem w grę wchodzi tylko sprzęt używany. Tak jak kolega wcześniej coś od Pioneera na pewno by się sprawdziło, ze względu na ich "ciepłe", basowe i lekko konturowe brzmienie. Brałbym też pod uwagę zakup lub zrobienia subwoofera, na nie dużym głośniku i zamkniętej obudowie. Na pewno dodałby dużo dynamiki. Trudno doradzić cokolwiek konkretnego, musisz podać podstawowe informacje, preferencje, pomieszczenie odsłuchowe itd.
    RMS.pl

Level 26  
    Jeśli masz nieduże pomieszczenie, to Pioneer A10 + Polk Audio M10 + kable Melodika.
    k52
    Level 32  
    pawel14z4 wrote:
    Mój budżet to ~1500zł. Interesuje mnie kino domowe jak i zestaw stereo w zależności co będzie lepsze ;)

Za 1500 zł w stereo coś można złożyć, nawet ciekawego, zwłaszcza jak kupisz lekko używane kolumny .
    Jednak za takie pieniądze nie kupisz już amplitunera kinowego spełniającego współczesne wymogi cyfrowe i kodeki oraz zestaw 6 kolumn, dvd, lub bluray to musi kosztować minimum 2, 3 razy razy więcej, aby grało w miarę jak zestaw stereo .

Zresztą chyba lepiej jakbyś kupił to co jest Tobie potrzebne, a nie to co lepsze. Dziwne masz podejście.
    Przecież jak słuchasz głównie muzyki, a film rzadko oglądasz, to po co męczyć się beznadziejnym kinem domowym ?
    alien90fr
    Level 26  
    Lepiej starego pioneera z lat 80 np a-60 lub a-70 świetne Stereo
    Zamerstary
    Level 26  
    Z takim budżetem to lepiej zaintersuj się wzmacniaczem stereo i kolumnami, oczywiście używane. Podaj więcej informacji odnośnie preferowanej muzyki no i przede wszystkim wielkość pomieszczenia, w którym ma być użytkowany sprzęt.

BTW: do kolegi alien90fr.

Ty zawsze polecasz te same wzmacniacze, A-60, A-70 i A-80. Nie twierdzę, że są złe ale czy słyszałeś inne serie czy innych producenów wzmacniaczy?
    alien90fr
    Level 26  
    Trochę ich słyszałem ale najwięcej pionierów i najbardziej się na nich znam :-D o wcześniej ktoś też akurat jakiś model proponował
    pawel14z4
    Level 9  
    Pomieszczenie ma mniej więcej 20m. Też uważam właśnie, że do muzyki tego typu najlepsze będzie stereo. Co do subwoofera to myślę, że dużo by pomógł z basem i wgl chociaż mogę się mylić :) Sprzęt nie musi być koniecznie nowy :) W załączniku przykładowa muzyka której słucham ;)
    k52
    Level 32  
    Muzyka i przykłady raczej mają mało do rzeczy, bo jeden słucha np. Madonny tak, a ktoś inny zupełnie inaczej. Pioneer sx20 to taki poziom w stylu Yamaha rs201 - Yamaha rs300. Słuchałem ich na innych kolumnach jednak sx to raczej przejrzyste brzmienie, bez dużej ostrości w górze ( jak w Yamasze), bas jest klarowny i pod kontrolą, bez jakiś super zejść i dudnień. Takie chłodne i dokładne brzmienie. Jednak z tą Tagą może być nieźle jak za te kasę oczywiście.
    Jak chcesz nieco masy w dole pasma i lepszą średnicę to lepiej kupić wzmacniacz stereo odpowiedniej firmy, nowy lub używkę.
    pawel14z4
    Level 9  
    k52 czyli uważasz żebym do kolumn taga dokupił Pioneera ?
    k52
    Level 32  
    Niekoniecznie, można poszukać na aukcjach amplitunera stereo Denon DRA500 koniecznie z pilotem. Bywają po 500zł bez pilota po 700zł z pilotem, to współczesny model. To chyba nieco lepsze rozwiązanie niż sx20, czy Yamaha rs201.
    Jak Yamaha to rs300, lub rs500 , modele te mają płynny loudness, czyli fajna rzecz jak nie wiesz do końca jak ma to grać, a za 700zł kupisz rs500 i to czasem na gwarancji.