Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Skoda Fabia 2 - Błąd w module Climatic

andrzej_nied 03 Jul 2015 09:22 3111 2
    andrzej_nied
    Level 13  
    Witam serdecznie,

wczoraj dokonywałem wymiany modułu komfortu w mojej fabii 2 (rocznik 2009).
    Wymieniałem go z tego powodu aby mieć możliwość dodania otwierania auta z pilota.
    Okazało się że mój moduł komfortu ma dwa złacza (typ: 5J0 959 433) natomiast ten który montowałem (5J0 959 433 A) miał 3 złącza. Pomimo tego założyłem go pozostawiając trzecie złącze puste. Niestety nie udało mi się go zainstalować gdyż po poprawnym kodowaniu (00019) zaczęły pojawiać się błędy związane z brakiem alarmu (miganie awaryjnych, stałe świecenie czerwonej diody w drzwiach, itp.).
    W pewnym momencie poddałem się i powróciłem do oryginalnego moduł. Wszystko wróciło do normy. Lecz niestety przy robieniu Auto-scana przy użyciu VCDS'a, niespodziewanie wyskoczył mi błąd od klimatyzacji:

------------------------------------------------------------------------------
    Address 08: Auto HVAC Labels: 6Q0-820-045.lbl
    Part No: 5J0 820 045
    Component: Klimaanlage X0850
    VCID: E2CBCC036EBAEA08D6F

1 Fault Found:
    01317 - Control Module in Instrument Cluster (J285)
    79-00 - Please Check Fault Codes

Nie bardzo wiem co może być tego powodem. Sprawdzając błędy w liczniku ale nic nie było:

Address 17: Instruments Labels: 5J0-920-xxx-17.clb
    Part No: 5J0 920 801 B
    Component: KOMBIINSTR. V2802476
    Coding: 19113
    Shop #: WSC 13765
    VCID: 2541171FBF14DD3073D

No fault code found.

Słuchajcie, nie wiem co jest? Czy jest możliwe że przy odpinaniu złącz z modułu komfortu uszkodziłem jakieś połączenia CAN w obwodzie klimatyzacji?

Ogólnie klimatyzacja działa poprawnie.

Czytałem na elektrodzie:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2077938.html

że po odpięciu minusa aku trzeba zrobić adaptację klimatyzacji. Jak myślicie czy to może być ten problem?

Tego błędu nie da się skasować. Od razu pojawia się ponownie.

Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam
    Andrzej
    Anonymous
    Anonymous  
    andrzej_nied
    Level 13  
    Dzięki za info.
    Faktycznie po resecie akumulatora błąd zniknął.
    Temat rozwiązany:-).

Pozdrawiam
    Andrzej