Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ferguson D-580 DVD/Amplituner - Jak podłączyć jako Amplituner/wzmacniacz

matnic77 03 Jul 2015 13:54 2046 12
    matnic77
    Level 9  
    Witam wszystkich serdecznie.
    Posiadam DVD z karaoke z funkcją (amplitunera?- jest o tym wzmianka w instrukcji obsługi) firmy Ferguson -D-580. Ten produkt polecił mojej dziewczynie sprzedawca gdy szukała jakiegoś prezentu dla mnie, no i o to go dostałem. Problem w tym, że nie wiem jak można do niego podłączyć więcej niż 1 zestaw głośników. Otóż mam 2 mini kolumny GENIUS(z wbudowanym wzmacniaczem 3 kanałowe) i wiadomo podłączam je pod Cinch/RCA i przez pendrive lub z DVD mogę słuchać muzyki, ale z 2 strony nie mogę podłączyć kompa/lapka i głośników na raz tak, aby z laptopa sterować muzyką. Poza tym gdy chcę podłączyć głośniki z wieży to nic nie słychać, gdy próbuję podłączyć więcej niż 1 zestaw głośników(geniusy wcześniej wspomniane + jakiekolwiek inne głośniki) to to w zależności do którego gniazda włożę cinch to lewy bądź prawy kanał milknie lub też 2 naraz).
    Czy ktoś miał styczność z tym urządzeniem? Chyba posiada ono jakiś wzmacniacz w sobie skoro ma mikrofon, da się jakoś podłączyć to tak aby miało ręce i nogi? Urządzam często małe domówki/imprezy i zapraszam paru znajomych, zawsze puszczałem muzykę przez lapka i głośniki (geniusy), ale wiadomo że chciało by się więcej mocy. Tym bardziej że po ostatniej imprezie kumpel zalał mi lapka i musiałem czyścić cała płyte, klawiaturę itp... chcąc uniknąć powtórki kobieta kupiła mi to ustrojstwo i muszę coś wykrzesać z tego... Jeśli trzeba to mogę rozebrać to urządzenie i pokazać jak wygląda w środku, ale wiąże się to z utratą gw. Proszę was o pomoc szczególnie dlatego że szkoda mi kobiety i wydanych przez nią pieniędzy i w sumie to mam sporo głośników i kolumn w domu które stoją i się marnują. Pozdrawiam
    hirsh
    Level 15  
    matnic77 wrote:
    Problem w tym, że nie wiem jak można do niego podłączyć więcej niż 1 zestaw głośników.

Jak dla mnie to tutaj głośników aż nadto na wyjściu (FL, FR, SL, SR, SUB, CEN).
    Ja bym spróbował rozdzielić FR i FL i dać na te Twoje głośniki.
    matnic77
    Level 9  
    no właśnie w tym tkwi problem że podłączam powiedzmy pod FR/FL Geniusy i jest ok, ale jak podłącze inne kolumny głośniki które nie posiadają wzmacniacza to nic nie słychać, a jeśli podłącze Geniusy fr/fl i np inne pod inne gniazda ( L/R, SL/SR) to wtedy żadne głośniki nie "grają". Próbowałem podpinać Fergusona do TV i w opcjach poprzestawiać, ale chyba coś namieszałem bo tak jakby moc była większa przy Geniusach ale jakość dźwięku słabsza, a inne głośniki i tak nie działały, więc wróciłem do fabrycznych... może to właśnie w menu coś trzeba przestawić? Mogę wrzucić screeny z wszystkich opcji audio tego urządzenia jeśli to pomoże?
    hirsh
    Level 15  
    Ze opisu wynika, że L i R (pod componentem) to wyjścia pod które możesz podłączyć dodatkowy zestaw stereo. Tyle, że to jest wyjście liniowe i potrzebny wzmacniacz.
    Podłącz Fergusona jak należy wg. instrukcji z oryginalnymi głośnikami a Geniusy daj na L/R pod komponentem i już.
    matnic77
    Level 9  
    w tym zestawie są tylko 2 głośniki no i chciałbym po prostu wiedzieć czy da się wykorzystać to jako wzmacniacz do zwykłych kolumn biernych i czemu gdy podłączam więcej głośników to zanika dźwięk... tylko tyle
  • Helpful post
    Polon_us
    Level 42  
    matnic77 wrote:
    i chciałbym po prostu wiedzieć czy da się wykorzystać to jako wzmacniacz do zwykłych kolumn biernych

Niestety, nie da się. Opisywane wyjścia -> FL, FR, SL, SR, SUB, CEN - to są tylko wyjścia do zewnętrznego wzmacniacza lub do aktywnych głośników typu posiadane Geniusy.
    I żadnych biernych kolumn kolega nie podłączy.

Chyba najlepszym rozwiązaniem byłoby kupno drugiego zestawu Genius. I wtedy podłączyć obydwa zestawy.
    matnic77 wrote:
    czemu gdy podłączam więcej głośników to zanika dźwięk.

To jest tylko sygnał sterujący, nie sygnał mocy. Kolumny pasywne tak obciążają te wyjścia, że sygnał "siada".
  • Helpful post
    hirsh
    Level 15  
    matnic77 wrote:
    chciałbym po prostu wiedzieć czy da się wykorzystać to jako wzmacniacz do zwykłych kolumn biernych i czemu gdy podłączam więcej głośników to zanika dźwięk... tylko tyle

Według mnie to nie, urządzeniu bliżej do mixera audio niż do wzmacniacza. Docelowo dźwięk ma być z głośników Tv poprzez kabel HDMI. Opcja to dodatkowy wzmacniacz i podłączenie albo z TV (wyj, słuchawkowe o ile jest) albo z Fergusona L/R (chinch)
  • Helpful post
    intenso
    Level 39  
    Kolego ten Ferdek nie posiada żadnych wejść tylko same wyjścia
    Wyjścia 5.1 na cinch to nic innego jak zwykle Pre Out, to znaczy że tymi wyjściami wychodzi zdekodowany dźwięk do aktywnych kolumn lub do amplitunera wyposażonego w analogowe wejście 5.1.
    matnic77
    Level 9  
    Panowie udało się podłączyć głośniki genius pod fl/fr i wieżę pod sl/sr, nie bardzo wiem tylko jak lepiej ustawić czy pod Front dać genius/wieżę czy pod Surround? oby 2 zestawy będą stały blisko siebie więc nie wiem czy to ma znaczenie. Ale podłoga w domu się trzęsie to chyba już dobrze jest... ogólnie to gdyby nie wy to bym nie zabrał się za naprawę wieży bo kiedyś na imprezie upadła z parapetu i do dziś dnia nie działała... udało mi się jakoś nie wiem jak rozebrać i "naprawić" jako tako płytę główną i przedni panel... niestety wyświetlacz wieży nie działa ale udało mi się ustawić AUX. Wyślę wam jeszcze zdjęcia tego złącza może coś podpowiecie jak to dokładniej naprawić.

a no i wiatrak na wzmacniaczu się nie kręci, ale przy wyłączaniu wieży lekko "dryga", może za niska temp?
    Polon_us
    Level 42  
    Sadzę, że na tę część naprawczą wieży, kolega powinien założyć temat w dziale RTV Serwis.
    Są tam lepsi fachowcy od tych spraw.
    intenso wrote:
    Kolego ten Ferdek nie posiada żadnych wejść tylko same wyjścia

Jakby tak się uprzeć i być upierdliwym aż do bólu, to możnaby powiedzieć, że powyższe stwierdzenie nie jest do końca prawdziwe.

Te ustrojstwo ma przecież dwa wejścia mikrofonowe :)
    matnic77
    Level 9  
    dziękuje mimo wszystko każdemu kto znalazł chwilę i napisał cokolwiek:) Dodam jeszcze że, aby działały te sr/sl, fl/fr trzeba w ustawieniach odtwarzacza wejść w audio->downmix ustawić na 5.1k następnie odblokuję się tryb w 3D-> pro logic II i tam trzeba go włączyć :) po tym mi zadziałało wszystko PRAWIE tak jak chciałem ale i tak jestem zadowolony. A i wyłączyłem w ustawieniach audio głośnik centralny i subwoofer bo i tak nie mam co tam podłączyć.
  • Helpful post
    intenso
    Level 39  
    To że wyłączyłeś subwoofer to może i dobrze, z tego względu na to że niskie tony są wtedy kierowane na fronty, przynajmniej tak jest w sprzęcie lepszej klasy ;)