Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Servizza
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Blue screeny, wysokie temperatury i podłączenie wentylatora

marx19 06 Lip 2015 17:01 834 23
  • #1 06 Lip 2015 17:01
    marx19
    Poziom 5  

    Witam,
    niedawno złożyłem komputer. Wszystko działa ładnie, oprócz wentylatora w obudowie. Wentylator ten posiada tylko 2x molex (żeński i męski) i nic oprócz tego. Podłączyłem zasilacz do żeńskiego i jedyne co sie stało to zaświecenie się czerwonych diod dookoła wentylatora. Jak poprawnie podłączyć go mając tylko te 2 molexy?
    Drugi problem to sys_fan na pycie głównej Gigabyte GA-78LMT-USB3 (4 pinowy) Co tutaj podłączam?
    I ostatni: Czy bluscreeny mogą być spowodowane wysoki temperaturami, które są z kolei spowodowane chłodzeniem którego nie mogę podłączyć?

    0 23
  • Servizza
  • #2 06 Lip 2015 18:51
    Piotr160292
    Poziom 36  

    Za mało informacji podajesz. Jeżeli oczekujesz pomocy musisz więcej informacji podać, choćby co to za bluescreeny i podać specyfikację komputera oraz podać screena z hw monitor np. pod obciążeniem bo tak to z tego tematu zrobić się może eleaborat na 2 strony i dalej nie będzie wiadomo co jest grane. Obecnie niestety podajesz za mało informacji, aby zająć jakiekolwiek stanowisko merytoryczne.

    0
  • #3 06 Lip 2015 19:06
    marx19
    Poziom 5  

    Odpowiedź na 3 pytanie w tej chwili mogę odpuścić, a co z podłączeniem tego wentylatora? Trzeba użyć jakiejś przejściówki?

    0
  • #4 06 Lip 2015 20:21
    Piotr160292
    Poziom 36  

    I tak musisz, bo temat poleci do kosza. Takie jest wymaganie działu komputery hardware na tym forum jak zakładasz temat z problemem sprzętowym.

    0
  • #5 06 Lip 2015 20:38
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    marx19 napisał:
    Jak poprawnie podłączyć go mając tylko te 2 molexy?

    Poprawnie powinieneś podłączyć męski molex z wentylatora do żeńskiego wtyku molex zasilacza.
    marx19 napisał:
    Drugi problem to sys_fan na pycie głównej Gigabyte GA-78LMT-USB3 (4 pinowy) Co tutaj podłączam?

    Opcjonalny wentylator chłodzący obudowę. Może mieć on 3 lub 4 pinowy wtyk. Przy wentylatorach z wtykiem 3 pinowym być może nie będzie działać sterowanie jego prędkością obrotową (to zależy, czy mechanizm na płycie posiada możliwość sterowania wysokością napięcia, czy jedynie sterowanie PWM). W przypadku gdy jest możliwe tylko sterowanie przez PWM wentylator będzie się obracał ze swoją pełną prędkością.
    marx19 napisał:
    Czy bluscreeny mogą być spowodowane wysoki temperaturami, które są z kolei spowodowane chłodzeniem którego nie mogę podłączyć?

    Mogą. Nie podajesz treści tych komunikatów, więc mogą być też spowodowane wszystkim innym.

    0
  • Servizza
  • #7 06 Lip 2015 20:45
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Co to za zasilacz, że nie ma standardowych wtyków MOLEX?

    0
  • #8 06 Lip 2015 21:07
    marx19
    Poziom 5  

    Corsair VS550, posiada tylko wtyki męskie.

    0
  • #9 06 Lip 2015 21:10
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Mi się zdawało, że posiada tylko żeńskie (z dziurkami - żeńskie, chyba że patrzymy co w co włazi...) - w każdym razie do wtyku MOLEX rodzaju nieważne jakiego powinieneś podłączyć jeden z wtyków MOLEX przeciwnego rodzaju z kabla od wentylatora i powinno to po prostu zadziałać.

    0
  • #10 06 Lip 2015 21:34
    marx19
    Poziom 5  

    Wentylator się nie kręci, jedyne co się zmienia po podłączeniu tego jednego wtyku to to że zaczyna się świecić.

    Link do zdjęcia na zewnętrznym hostingu został usunięty (3.1.18). Proszę umieszczać zdjęcia według tej instrukcji: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html [dt1]

    0
  • #11 06 Lip 2015 21:40
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Wentylator może być uszkodzony, skoro diody się świecą to zasilanie jest.

    0
  • #12 07 Lip 2015 09:49
    marx19
    Poziom 5  

    Co do blue screenów: występują przy dużym obciążeniu PC, kiedy wentylatory pracują najszybciej. W większości przypadków pojawił się podczas grania w bardziej wymagające gry (jak na ten PC), w losowych momentach, nie zależnie od tego czy na ekranie dzieje się mniej czy więcej. W mniej wymagających nie pojawił się ani razu, za to jeden raz pojawił się przy zwykłym korzystaniu z internetu, kiedy miałem otwarte 2 karty z filmem na yt + jakaś flashowa gierka.

    AMD FX 8120
    Geforce 9600 GT 512 MB
    2 GB RAM 1333 GHz Hynix
    Corsair VS550
    Dysk samsung 250 GB
    Gigabyte GA-78LMT-USB3

    Screen pokazuje temperatury chwilę po uruchomieniu PC po wystąpieniu blue screena.

    0
  • #13 07 Lip 2015 11:52
    Piotr160292
    Poziom 36  

    Pokaz screena z HW Monitor, bo tu nie wiadomo co to jest temp2 i 3. Nie mniej jednak temp. z dwóch czujników to jakaś masakra. Ten bluescreen wskazuje na problem sprzętowy, więc być może chodzi o przegrzewanie, ale bardziej prawdopodobne jest uszkodzenie pamięci. albo płyty gł. np.

    0
  • #15 07 Lip 2015 13:00
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    To są temperatury bez obciążenia zdaje się. Włącz HW Monitor, zrób obciążenie wszystkich rdzeni CPU (może być programem OCCT) i po kilku minutach zrób kolejny zrzut z HW Monitor.

    0
  • #16 07 Lip 2015 13:02
    Piotr160292
    Poziom 36  

    TMPin 2 ma masakrycznie wysoką temp. Podejrzewam, że pod obciążeniem to masz piekarnik w tej budzie.

    0
  • #18 07 Lip 2015 14:22
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Temperatura CPU stanowczo za wysoka. Chłodzenie do czyszczenia, do tego warto wymienić pastę na przyzwoitą. Wentylacja obudowy prawdopodobnie również nieciekawa - warto wpakować na przód i tył obudowy jak największe wentylatory aby wymusić przepływ powietrza. Chłodzenie procesora pewnie oryginalne, boxowe?

    0
  • #19 07 Lip 2015 14:42
    marx19
    Poziom 5  

    Boxowe, na pewno do wymiany bo jest za głośne.

    0
  • #20 07 Lip 2015 14:44
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    I za słabe. FXy to okrutne grzałki, ciężko jest wychłodzić 125W grzejnik. Potrzebne Ci duże wieżowe chłodzenie, żeby dało się przy tym komputerze siedzieć.

    0
  • #21 07 Lip 2015 15:49
    Piotr160292
    Poziom 36  

    No, dokładnie... Chłodzenie do wymiany, bo w tym momencie to zajedziesz na śmierć ten procesor. Proponuję także ogólnie zadbać o przewiew powietrza, czyli zamontować wentylatory z przodu do zasysania( wirnikiem do forntu), z tyłu do wysysania(wirnikiem do środka obudowy) i u góry też wyciągające oraz posipinać i poukładać kable tak, aby do maksimum redukować ich przebieg przez miejsce gdzie przelatuje powietrze z wentylatorów. Jeżeli nie masz takiej obudowy, która oferuje takowy montaż wentylatorów jak opisuję naprawdę polecam w takim razie wymienić obudowę na taką, co taką możliwość daje. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest np. Corsair 500R. Sam mam tą obudowę od bodaj 3 lat i jestem mega z niej zadowolony i dopóki mnie modernizacja komputera do tego nie zmusi za nic w świecie nie wymienię jej na inną. Minusem tylko jest fakt, że ma wysoko ulokowany otwór wyprowadzający od tyłu do wnętrza obudowy kabel EPS, tak więc zasilacz musi musi mieć baardzo długi ten kabel, albo przeba ratować się przedłużką, co w zasadzie problem nie jest bo za śmieszne pieniądze można sobie taką zrobić. Mnie osobiście np. taka przejściówka wyszła ~5 zł., może nawet mniej (nie pamiętam dokładnie), bo kabel EPS miałem z odzysku, więc musiałem tylko dokupić drugą, żeńską wtyczkę. Mimo wszystko obudowa jest przekozacka. Dałem jej dwa wentylatory na górę, dwa i dwa na przód i oczywiście fabryczny na tyle i jeszcze fabryczny, 200mm na boku i jak dam wszystkie wentylatory na maksa to mam taką wichurę w obudowie, że przy 30 st. w moim pokuju temperatura na procku(FX4100) utrzymuje się na poziomie 40 st., a na grafice(HD6850 Gibabyte) 50-55. Do tego procesora zdecydowanie polecam chłodzenie wieżowe z możliwością montażu dwóch wentylatorów dla wyciągania ciepłego powietrza i wciągania zimnego. Do tego jeszcze min. pasta Arctic Cooling MX2 i powinno być git.

    0
  • #22 07 Lip 2015 17:22
    marx19
    Poziom 5  

    A czy przyczyną blue screenów jest wysoka temperatura?

    0
  • #23 07 Lip 2015 17:56
    Piotr160292
    Poziom 36  

    Możliwe, że tak... Czy to jest to, czy nie chłodzenie i ewentualnie obudowę zmienić musisz i dorzuć wentylatory, bo inaczej zdechnie Ci ten komputer z przegrzania. Chyba, że nie zależy ci na tym, to już twoja sprawa.

    0
  • #24 07 Lip 2015 19:17
    marx19
    Poziom 5  

    Dzięki wszystkim za pomoc.

    0