Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
TespolTespol
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Logitech X-540 - przednie i centralny - brak dźwięku

07 Jul 2015 22:07 1065 12
  • Level 8  
    Witam, nie wiem czy zakładam temat w dobrym miejscu, jeśli nie to przepraszam. Mam od kilku lat taki problem z głośnikami Logitech X-540, że nie działają w ogóle dwa przednie głośniki i centralny. Działają tylko tylne i basowy - czysto ale chyba nieco ciszej niż poprzednio. Teraz podłączam dźwięk tylko pod czarny kabel i działają jako zestaw 2.1. Po włączeniu "matrix" wyłącza dźwięk na tylnych też. Nie mam pojęcia co jest popsute. Elektronik rozebrał i po jakimś czasie zdenerwowany się poddał. Skasował kasę za sprawdzenie i powiedział że to chińszczyzna i nie da się naprawić. Pisałem też do Logitecha - nie ma szans na kupno samej płytki. Popsuły się z mojej winy - zapomniałem wyłączyć głośników i podłączałem minijacka - wtedy to się stało. Ktoś ma jakiś pomysł co popsute i jak to naprawić?
  • TespolTespol
  • TespolTespol
  • Helpful post
    Moderator
    W tych zestawach często ulegał uszkodzeniu pilot a bardziej przewody do niego. Proponowałbym na początek sprawdzić.
  • Level 20  
    Jak niby mogłeś popsuć bo podłączyłeś słuchawki na włączonych głośnikach ? Sam posiadam X-530 i często tak robiłem.
  • Level 8  
    MietekFighter wrote:
    Jak niby mogłeś popsuć bo podłączyłeś słuchawki na włączonych głośnikach ? Sam posiadam X-530 i często tak robiłem.


    Tak właśnie można "spalić głośniki". Elektronik też tak powiedział. Przy wkładaniu do gniazda minijacka słychać trzaski - wtedy może (ale nie musi) się popsuć. Zawsze należy podłączać głośniki wyłączone. Niestety lenistwo wzięło górę nad rozumem ;-)

    Dodano po 4 [godziny] 50 [minuty]:

    dzimi wrote:
    W tych zestawach często ulegał uszkodzeniu pilot a bardziej przewody do niego. Proponowałbym na początek sprawdzić.


    Co do pilota to nie mam pojęcia. Wydaje mi się że to wina układu w basowym. Poza tym nie znam się na tym. Jak rozbiorę pilota to jak mogę to poznać? Jestem całkowicie zielony w tym temacie :-)
  • Helpful post
    Moderator
    DarekLLL wrote:
    Tak właśnie można "spalić głośniki". Elektronik też tak powiedział.
    - bzdury podparte głupotą... Oczywiście "elektronika";)
    DarekLLL wrote:
    Jak rozbiorę pilota to jak mogę to poznać?
    - w tym przypadku trzeba rozebrać i pilot i subwoofer gdzie znajduje się wzmacniacz i dokonać pomiarów przejść przewodów. W pilocie należy sprawdzić też gniazdo słuchawek oraz potencjometr.
    DarekLLL wrote:
    Jestem całkowicie zielony w tym temacie :)
    - nie pozostaje nic innego jak znaleźć elektronika-praktyka a nie teoretyka i dać do naprawy.
  • Level 8  
    dzimi wrote:

    DarekLLL wrote:
    Jak rozbiorę pilota to jak mogę to poznać?
    - w tym przypadku trzeba rozebrać i pilot i subwoofer gdzie znajduje się wzmacniacz i dokonać pomiarów przejść przewodów. W pilocie należy sprawdzić też gniazdo słuchawek oraz potencjometr.


    Chodzi o sprawdzenie omomierzem? rozumiem że bez podłączonego napięcia? Gniazdo słuchawek to lipa w tych głośnikach - od nowego działało tak cicho że praktycznie bezużyteczne - nigdy z tego g... nie korzystałem. Potencjometr to dla mnie za trudne słowo ;-)

    EDIT: Ok sprawdziłem na wiki i chodzi pewnie o to kółko do podgłaszania, ale co tam sprawdzić to nie mam pojęcia, albo gdzie znaleźć praktyka co będzie się na takich chińskich bublach znał.
  • Moderator
    Podejdź do jakiegoś serwisu. Myślę że za sprawdzenie nie policzą kosmicznych pieniędzy.
  • Level 8  
    dzimi wrote:
    Podejdź do jakiegoś serwisu. Myślę że za sprawdzenie nie policzą kosmicznych pieniędzy.

    Właśnie byłem u tego elektronika, on prowadził serwis RTV chyba od 20 lat. Trzymał chyba z 2 tygodnie i niby sprawdził, wziął kasę i powiedział że nie da się naprawić i że to chińszczyzna. Tyle to dało.
  • Level 8  
    Udało się naprawić !!! Dałem do innego serwisu. Znaleźli usterkę. To nie były końcówki mocy, ale mały układzik. Nie chcieli zamówić części od nieznanego dostawcy. Dogadałem się że sam zamówię. Na część zamienną (mały układzik) czekałem miesiąc (pewnie szło z Chin) i nie miałem do końca pewności czy to będzie to co trzeba. Część kosztowała mnie 120zł (z przesyłką). Wymiana + diagnoza 80zł. W sumie 200zł. Ale okazało się że wszystko OK.

    Teraz muszę pilnować żeby minijacków nie wyjmować i wkładać przy włączonych głośnikach.
  • Level 20  
    Do uszkodzenia doszło w inny sposób. Na pewno nie przez to, że podłączałeś słuchawki przy włączonych głośnikach. Już zostało to powiedziane, a ty chyba nie potrafisz tego zrozumieć.
    Ale pozostaje nam się jedynie cieszyć, że głośniki znów działają :)
  • Helpful post

    VIP Meritorious for electroda.pl
    DarekLLL wrote:
    06 Wrz 2015 11:48 :: DarekLLL
    Prośba o odblokowanie tematu: "powód uszkodzenia"
  • Level 8  
    Pamiętam kiedy przestały działać dokładnie. Stało się to jak wyjmowałem wtyczkę minijack od głośników z komputera i chciałem ją szybko podłączyć do tunera TV. Zarówno komputer, tuner TV i głośniki były włączone. Głośniki były dość mocno podkręcone (może jakieś 80% maksymalnej mocy głośności). Podczas podłączania kilka razy nie trafiłem w gniazdo od tunera TV i słychać było trzaski w głośnikach podczas dotykania wtyczką minijack (od głośników) gniazda (od tunera TV).

    Zwykłych słuchawek ten problem pewnie nie dotyczy bo za mała moc i brak bardziej skomplikowanych układów w środku.
    To raczej niemożliwe, żeby był taki zbieg okoliczności. Wszystkim którzy twierdzą, że to nie od tego, proponuję kupić sobie takie głośniki i samemu popróbować.