Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Radiotelefon Baofeng UV-5 - czy mogę posiadać bez licencji?

Marcin_74 08 Jul 2015 02:14 16923 8
Optex
    Marcin_74
    Level 2  
    Interesuję się nasłuchiwaniem różnych częstotliwości, w szczególności krótkofalowców. Moje pytanie do kolegów fachowców dotyczące Baofenga UV-5; czy mogę bez licencji posiadać to urządzenie wyłącznie do celów nasłuchowych i czy ewentualnie mogę słuchać wszystkich dostępnych transmisji słyszalnych na tym sprzęcie. NIE PLANUJĘ NADAWAĆ, GDYŻ WIEM, ŻE WIĄZE SIĘ TO Z ODPOWIEDZIALNOŚĆIĄ KARNĄ. Dziękuję za wyrozumiałość i konkretną odpowiedź, gdyż mam możliwość do końca tego tygodnia kupić UV-5 po okazyjnej cenie. Pozdrawiam!
  • Optex
    Wojte1199
    Level 19  
    Słuchania nikt Ci nie zabroni co innego nadawać lub rozpowszechniać usłyszane treści. Poza tym sam mam to radyjko ponad dwa lata a świadectwo operatora dopiero jedzie :)
    internick
    Level 35  
    Znalezienie nowych częstotliwości na tym urządzeniu to droga przez mękę. Jeśli jednak ktoś się nimi z Tobą podzieli to jakoś to będzie. Poczytaj o antenach, np. o dipolu półfalowym na zewnątrz mieszkania.
    Słuchać możesz, ale osobiście bym się z tym nie afiszował, np. na ulicy.
  • Optex
    kriss51
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Marcin_74 wrote:
    czy mogę bez licencji posiadać to urządzenie wyłącznie do celów nasłuchowych i czy ewentualnie mogę słuchać wszystkich dostępnych transmisji słyszalnych na tym sprzęcie. NIE PLANUJĘ NADAWAĆ, GDYŻ WIEM, ŻE WIĄZE SIĘ TO Z ODPOWIEDZIALNOŚĆIĄ KARNĄ.

Witam. Powiem krótko i na temat. Możesz posiadać nawet 100 szt. i słuchać co popadnie. Nadawać jedynie tam gdzie masz stosowne pozwolenie. Tylko z tym słuchaniem "mundurowych" to lepiej w zaciszu domowym jak kolega wyżej napisał. Ostatnio jakiś miesiąc temu znajomy szedł wieczorem do nocnego, a w pobliżu była interwencja policji. Miał UV5R w ręku i słuchał ich dość głośno. Zamiast z browarem do domu to miał darmowy przejazd na komendę. Musiał pokazać że ma dowód kupna i mu oddali. Generalnie skończyło się jakimś pouczeniem. Nie warto kusić losu.
    Marcin_74
    Level 2  
    Tak ja to wszystko rozumiem ale mi chodzi konkretnie oto czy prowadząc nasłuch oczywiście w zaciszu domowym nie będę powodował jakiegoś sprzężenia lub innych zakłuceń pracy służb lub krótkofalowców .
    kriss51
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Marcin_74 wrote:
    Tak ja to wszystko rozumiem ale mi chodzi konkretnie oto czy prowadząc nasłuch oczywiście w zaciszu domowym nie będę powodował jakiegoś sprzężenia lub innych zakłuceń pracy służb lub krótkofalowców .

Sam nasłuch nie powoduje żadnych skutków ubocznych w radiotechnice i nie tylko. No chyba że Ci na uszy padnie :D .
    Marcin_74
    Level 2  
    No to zakup zostanie dokonany ! Dziękuję kolegą za uświadomienie mnie:D w kwestii Baofenga.
    Interesant
    Level 34  
    ...
    kriss51 wrote:
    Marcin_74 wrote:
    czy mogę bez licencji posiadać to urządzenie wyłącznie do celów nasłuchowych i czy ewentualnie mogę słuchać wszystkich dostępnych transmisji słyszalnych na tym sprzęcie. NIE PLANUJĘ NADAWAĆ, GDYŻ WIEM, ŻE WIĄZE SIĘ TO Z ODPOWIEDZIALNOŚĆIĄ KARNĄ.

Witam. Powiem krótko i na temat. Możesz posiadać nawet 100 szt. i słuchać co popadnie. Nadawać jedynie tam gdzie masz stosowne pozwolenie. Tylko z tym słuchaniem "mundurowych" to lepiej w zaciszu domowym jak kolega wyżej napisał. Ostatnio jakiś miesiąc temu znajomy szedł wieczorem do nocnego, a w pobliżu była interwencja policji. Miał UV5R w ręku i słuchał ich dość głośno. Zamiast z browarem do domu to miał darmowy przejazd na komendę. Musiał pokazać że ma dowód kupna i mu oddali. Generalnie skończyło się jakimś pouczeniem. Nie warto kusić losu.

Chyba nie koniecznie...

http://prawo.ws wrote:
    Art. 208 PT
    1. Kto bez wymaganego pozwolenia używa urządzenia radiowego nadawczego lub nadawczo-odbiorczego, podlega karze grzywny w wysokości do 1.000 złotych.

2. Jeżeli sprawca czynu określonego w ust. 1 działa w sposób uporczywy, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

3. Sąd może orzec przepadek urządzeń przeznaczonych lub służących do popełnienia czynu określonego w ust. 1 i 2, chociażby nie stanowiły one własności sprawcy.

4. Sąd orzeka przepadek urządzeń przeznaczonych lub służących do popełnienia czynu określonego w ust. 1 i 2, chociażby nie stanowiły one własności sprawcy, jeżeli ich używanie zagraża życiu lub zdrowiu człowieka. Przepis art. 195 Kodeksu karnego wykonawczego stosuje się niezależnie od wartości przedmiotów, których przepadek orzeczono.

5. Orzekanie w sprawach o czyny, o których mowa w ust. 1, następuje w trybie przepisów Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia.

http://prawo.ws/telekomunikacyjne/art208.htm

Nasłuchiwanie za pomocą w/w baofenga również jest używaniem urządzenia nadawczo-odbiorczego.

http://prawo.ws wrote:
    Art. 144 PT
    1. Nie wymaga pozwolenia używanie urządzeń radiowych przeznaczonych wyłącznie do odbioru.

2. Nie wymaga pozwolenia używanie urządzenia radiowego nadawczego lub nadawczo-odbiorczego:

1) używanego przez zagraniczny statek powietrzny, morski lub statek żeglugi śródlądowej, zgodnie z międzynarodowymi przepisami radiokomunikacyjnymi, jeżeli urządzenie zostało dopuszczone do używania przez właściwy organ;

2) używanego, zgodnie z przepisami międzynarodowymi, w służbie amatorskiej przez cudzoziemca oraz obywatela polskiego stale rezydującego za granicą podczas pobytu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, jeżeli jednorazowo pobyt taki nie jest dłuższy niż 90 dni;

3) końcowego:

a) dołączanego do zakończenia sieci telekomunikacyjnej, z wyłączeniem urządzeń stosowanych w służbie lotniczej, morskiej lub żeglugi śródlądowej,

b) służącego do utrzymywania łączności z przebywającym krótkookresowo na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub znajdującym się na nim w tranzycie, zagranicznym pojazdem, statkiem powietrznym, morskim lub statkiem żeglugi śródlądowej, przytwierdzonego w sposób trwały do tego pojazdu lub statku, wykorzystującego międzynarodowo uzgodnione zakresy częstotliwości;

4) wykorzystującego zakresy częstotliwości zarezerwowane na rzecz podmiotu uprawnionego do dysponowania częstotliwością, o ile rezerwacja częstotliwości przewiduje zwolnienie z obowiązku uzyskania pozwolenia i określa warunki wykorzystywania częstotliwości;

5) będącego urządzeniem klasy 1, o którym mowa w art. 154 ust. 3.

3. Minister właściwy do spraw łączności może, w drodze rozporządzenia, rozszerzyć zakres urządzeń radiowych nadawczych lub nadawczo-odbiorczych, które mogą być używane bez pozwolenia, kierując się zasadą zwiększania liczby rodzajów takich urządzeń, przy uwzględnieniu potrzeby harmonijnego gospodarowania częstotliwościami, określając:

1) warunki używania urządzeń radiowych nadawczych lub nadawczo-odbiorczych, które mogą być używane bez pozwolenia, w szczególności:

a) zakresy wykorzystywanych przez nie częstotliwości,

b) maksymalną moc promieniowaną lub maksymalne natężenie pola magnetycznego,

c) obszar używania tych urządzeń;

2) rodzaje służb radiokomunikacyjnych.

http://prawo.ws/telekomunikacyjne/art144.htm

Już pomijając Art 267. Kodeksu Karnego i Paragraf 5 (dla przypomnienia):

http://prawo.money.pl wrote:
    Art. 267 KK
    § 1. Kto bez uprawnienia uzyskuje dostęp do informacji dla niego nieprzeznaczonej, otwierając zamknięte pismo, podłączając się do sieci telekomunikacyjnej lub przełamując albo omijając elektroniczne, magnetyczne, informatyczne lub inne szczególne jej zabezpieczenie,

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

§ 2. Tej samej karze podlega, kto bez uprawnienia uzyskuje dostęp do całości lub części systemu informatycznego.

§ 3. Tej samej karze podlega, kto w celu uzyskania informacji, do której nie jest uprawniony, zakłada lub posługuje się urządzeniem podsłuchowym, wizualnym albo innym urządzeniem lub oprogramowaniem.

§ 4. Tej samej karze podlega, kto informację uzyskaną w sposób określony w § 1-3 ujawnia innej osobie.

§ 5. Ściganie przestępstwa określonego w § 1-4 następuje na wniosek pokrzywdzonego.

http://prawo.money.pl/kodeks/karny/czesc-szcz...tepstwa-przeciwko-ochronie-informacji/art-267

Od kilku lat w temacie nasłuchów jest coraz głośniej, nawet to przedstawiają policyjne statystyki http://statystyka.policja.pl/st/kodeks-karny/...uszenie-tajemnicy-korespondencji-art-267.html
    I sami policjanci już nie są tacy niedoinformowani jak jeszcze kilka lat temu.
    7936
    Level 18  
    Ale zaraz. Przecież słuchając na jakim kol wiek odbiorniku, nie kodowanej transmisji czyli bez szyfrowania drogą elektroniczną,nie jest łamaniem zabezpieczeń . A w Polsce w wielu miastach nadal jest używany zwykły FM na frq powyżej 170 MHz na żywca ,bez kodowania. Tak jak zwykłe radio ukf-fm. Uprawnienia, jakie ? chyba że chodzi o licencje nasłuchowca SWL. Sam też posiadam licencję Jestem w tym temacie długo. I jakoś nie nie słyszałem o tym że nie mogę słuchać tego co jest znalezione ,dostępne ,i nie szyfrowane. Co innego by było jeżeli było by kodowane, a słuchacz złamał by czy obszedł jakoś tą metodę kodowania.