Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Toshiba satellite A300 - Laptop po chwili się wyłącz i pokazuje dziwny komunikat

xodos 08 Lip 2015 22:49 1434 14
  • #1 08 Lip 2015 22:49
    xodos
    Poziom 5  

    Witam, mam następujący problem. Posiadam laptopa, który wcale się nie włączał, rozebrałem przeczyściłem dokładnie złożyłem i po jakimś czasie cudem się uruchomił.
    Pokazuje się następujący ekran i wydaje dwa krótkie sygnały Toshiba satellite A300 - Laptop po chwili się wyłącz i pokazuje dziwny komunikat
    Laptop uruchamia się gdy nacisnę kilka klawiszy na klawiaturze i dopiero wcisnę przycisk power co jest bardzo dziwne. I po jakimś czasie się wyłącza. Co może być przyczyną takiej sytuacji? Z góry dziękuje. Laptop to Toshiba Satellite A300.

    0 14
  • #2 08 Lip 2015 23:12
    rooneyasd
    Poziom 20  

    1. Dysk twardy jest wykrywany w biosie?
    2. Jak odepniesz taśmę z klawiatury od płyty głównej sytuacja się powtarza?

    0
  • #3 09 Lip 2015 00:12
    Jacek Walenty
    Poziom 8  

    Bios ma coś zwalonego i nie odczytuje swoich własnych ustawień. Nic niezwykłego.
    Pierwszą rzecz bym sugerował załadowanie ustawień domyślnych plus sprawdzenie baterii Biosu.
    Można też tak, pomagało z HPkami: odłącz baterie i odłącz zasilacz potem wciśnij przycisk zasilania i trzymaj wciśnięty przez ok 30 sekund. Ten zabieg coś resetuje do ustawień fabrycznych i czasem pomaga. Na starych HPkach i Compaqach widziałem osobiście.

    Teraz ciekawostka z forum Toshiby. Koleś miał IDENTYCZNY problem:

    "The error is system configuration data read error.
    It prompts at startup with 2 beeps which prevents laptop feom starting. "

    Nie zgadniesz co mu pomogło - zmienił język biosu na francuski!
    Link: https://forum.toshiba.eu/showthread.php?79103-System-configuration-data-read-error-SOLUTION

    0
  • #4 09 Lip 2015 02:48
    xodos
    Poziom 5  

    rooneyasd napisał:
    1. Dysk twardy jest wykrywany w biosie?
    2. Jak odepniesz taśmę z klawiatury od płyty głównej sytuacja się powtarza?

    Co do 1 jutro sprawdzę lecz nie wiem czy to ma jakies znaczenie. Co do 2 tak sytuacja się powtarza. Dzięki za odpowiedź.
    Próbowałem tego co pisałeś czyli trzymanie przycisku power 30 sec bez baterii i zasilacza lecz nie pomogło, bateria bios wydaje się sprawna bo dobrze trzyma datę i godzinę. Sprawdzałem również zmiamy języka lecz na nic to się nie zdało. Spróbuje jeszcze jak to wszystko wpłynie gdy włożę bootowalny nośnik, również dziękuje za odpowiedź.

    0
  • #5 10 Lip 2015 18:59
    xodos
    Poziom 5  

    Problem dalej nierozwiązany.

    0
  • #7 10 Lip 2015 20:06
    sk1977
    Spec od komputerów

    Sprawdź jakie masz napięcie na baterii cmos podtrzymującej ustawienia biosu - jeśli za niskie - wymień i powinien problem zniknąć (po pierwszym wejściu w bios i ustawieniu godziny).
    Jeśli nie pomoże przyczyn może być wiele.

    0
  • #8 11 Lip 2015 14:31
    xodos
    Poziom 5  

    Napięcie baterii wydaję się dobre 2.52V. Mam dwie kosci ram, próbowałem uruchamiać na jednej i nic nie zmieniło spróbuje jeszcze dzisiaj na innych. Dziwne lecz laptop teraz gdy się włączy nie wykazuję, żadnych znaków życia, prócz grzania się i chwilowym działaniu napędy (jest on sprawny). Matryca i procek również są sprawne. Karta graficzna również nie wydaję się winna gdyż komputer nie wydaje już tych dwóch sygnałów, tak jakby podczas włączania po prostu się nie włączał.

    0
  • #9 11 Lip 2015 14:34
    sk1977
    Spec od komputerów

    xodos napisał:
    wydaję się dobre 2.52V

    Przy 2,7V w niektórych płytach zaczynają się problemy.
    Wymień baterię, sprawdź i napisz czy coś się zmieniło.

    0
  • #10 11 Lip 2015 14:39
    xodos
    Poziom 5  

    Dobrze spróbuje. Dziwne lecz laptop teraz gdy się włączy nie wykazuję, żadnych znaków życia, prócz grzania się i chwilowym działaniu napędy (jest on sprawny). Matryca i procek również są sprawne. Karta graficzna również nie wydaję się winna gdyż komputer nie wydaje już tych dwóch sygnałów, tak jakby podczas włączania po prostu się nie włączał

    0
  • #11 13 Lip 2015 18:46
    Jacek Walenty
    Poziom 8  

    To jednak wskazuje na umierającą płytę główną :(
    Narzekający BIOS, wskazujący na problem z odczytaniem konfiguracji przy starcie, najprawdopodobniej nie mógł przejść przez POST ponieważ zapisy konfiguracyjne odnosiły się do urządzeń z którymi nie było komunikacji. Urządzenia nie takie jak karta sieciowa czy dźwiękowa ale np. część chipsetu. W Windows, w Menadżerze Urządzeń jest tam takich ananasów wiele.
    Niestety najczęściej oznacza to, że płyta domaga się zezłomowania.
    Aby upewnić się, że tak jest spróbuj może rozmontować laptop doszczętnie i posprawdzaj wszystkie konektory, styki, piny itp.
    Np. zwarte piny USB w wielu laptopach skutecznie uniemożliwią zaliczenie POSTu a laptop się włącza, wyświetla poprawnie obraz na ekranie i niby nie wiadomo co mu do łba strzeliło.
    Jeśli coś znajdziesz to przeczyść ładnie isopropylem, potem popatrz przez lupę (kup jak nie masz - lupa się w życiu przydaje!), czy nie ma jakiegoś fizycznego uszkodzenia, przypalenia itp. Albo jakieś osady z coca-coli czy kawy z cukrem?
    Kiedyś miałem takiego Lenovo na warsztacie - zalany w trupa! Tzn ktoś go zalał, oczywiście nie właściciel, ależ skąd! Miejscami korozja wyglądał wręcz ślicznie bo miedź skorodowała i wykrystalizowała na zieloniutko. Po lupą wyglądał o wręcz cudnie! Laptop się nie włączał, myślę no trup, ale jeszcze może go do trumny umyję. Umyłem ładnie! I myślę, ach może jednak spróbuje?
    No i ... przywróciłem skurczybyka do życia!

    Tak to wyglądało:
    Toshiba satellite A300 - Laptop po chwili się wyłącz i pokazuje dziwny komunikat

    Zrób dobrze swojej Toshibie - może jeszcze coś w niej chybie?
    :)

    0
  • #12 13 Lip 2015 18:58
    sk1977
    Spec od komputerów

    xodos napisał:
    Karta graficzna również nie wydaję się winna gdyż komputer nie wydaje już tych dwóch sygnałów

    Tu nie ma pewności - brak sygnałów nie oznacza sprawności grafiki. Zacznij jednaj od tej bateryjki. Jak nie masz na wymianę to chociaż odłącz tą co jest. Bez bateryjki laptop może samoczynnie startować po podłączeniu zasilacza lub raz się zresetować (uruchomić się bez obrazu, zresetować i uruchomić normalnie).

    0
  • #13 15 Lip 2015 01:48
    xodos
    Poziom 5  

    Zauważyłem jedną ciekawą rzecz, gdy włączam laptopa, przez krótką chwilę działa wiatraczek, podzespoły robią się ciepłe, jest to jakaś wskazówka?

    0
  • #14 15 Lip 2015 07:53
    sk1977
    Spec od komputerów

    xodos napisał:
    jest to jakaś wskazówka?
    Owszem. Taka, że wiatrak działa.

    Jeśli chcesz zdiagnozować i naprawić usterkę to musisz wykonywać czynności diagnostyczne, a nie szukać usilnie "wskazówek". Jeśli chcesz uzyskać pomoc - informuj o tym co wykonałeś i o efekcie.
    W przypadku tej samej usterki płyta może się różnie zachowywać, a co za tym idzie sugerowanie się takim wskazówkami zazwyczaj nie prowadzi do rozwiązania problemu.

    Zresetowałeś bios?

    0
  • #15 25 Lip 2015 15:58
    xodos
    Poziom 5  

    Oczywiście że resetowałem ;)

    0
  Szukaj w 5mln produktów