Witam, mam ekspres do kawy model saeco odea giro - ma już około 6 lat, eksploatowany codziennie domowo (zrobił min 15tys kaw), odwapniany i myty bez rozbierania. Używam dobrej kawy lavanza oro, od pewnego czasu ma ona gorzki, nieco jakby przegrzany smak, jest z mała pianką (prawie bez),trochę jak kawa z ekspresu przelewowego. Nie wiem czy to już jego normalne zużycie (czas na nowy) czy jakaś drobna awaria - może za słabe ciśnienie pompy??. Kawa leci płynnie z ekspresu podczas zaparzania, nie jest to raczej chyba wynik zawapnienia. Podmieniałem blok zaparzający - bez efektu. Widziałem tzw zestawy naprawcze do tego typu ekspresu (filtr odkamieniacz tabletki i uszczelki), ale czy to coś pomoże - w sumie stosuje inne odkamieniacze (tańsze) ale efekt chyba ten sam..., tabletek na olej kawowy faktycznie nigdy nie stosowałem, filtr stosuje i wymieniam też..
Może to efekt normalnego starzenia i czas na nowy ale jak to drobny defekt to może szkoda 2tys ...
Pytam się serwisantów co o tym myślą???
pozdrawiam
Zbyszek
Może to efekt normalnego starzenia i czas na nowy ale jak to drobny defekt to może szkoda 2tys ...

Pytam się serwisantów co o tym myślą???
pozdrawiam
Zbyszek