Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ekspres saeco odea giro - gorzki smak kawy

zbrozw 09 Lip 2015 20:53 2040 9
  • #1 09 Lip 2015 20:53
    zbrozw
    Poziom 9  

    Witam, mam ekspres do kawy model saeco odea giro - ma już około 6 lat, eksploatowany codziennie domowo (zrobił min 15tys kaw), odwapniany i myty bez rozbierania. Używam dobrej kawy lavanza oro, od pewnego czasu ma ona gorzki, nieco jakby przegrzany smak, jest z mała pianką (prawie bez),trochę jak kawa z ekspresu przelewowego. Nie wiem czy to już jego normalne zużycie (czas na nowy) czy jakaś drobna awaria - może za słabe ciśnienie pompy??. Kawa leci płynnie z ekspresu podczas zaparzania, nie jest to raczej chyba wynik zawapnienia. Podmieniałem blok zaparzający - bez efektu. Widziałem tzw zestawy naprawcze do tego typu ekspresu (filtr odkamieniacz tabletki i uszczelki), ale czy to coś pomoże - w sumie stosuje inne odkamieniacze (tańsze) ale efekt chyba ten sam..., tabletek na olej kawowy faktycznie nigdy nie stosowałem, filtr stosuje i wymieniam też..
    Może to efekt normalnego starzenia i czas na nowy ale jak to drobny defekt to może szkoda 2tys ... :D
    Pytam się serwisantów co o tym myślą???

    pozdrawiam
    Zbyszek

    1 9
  • #3 09 Lip 2015 21:22
    zbrozw
    Poziom 9  

    regulowałem młynkiem, ale różnicy nie zauważyłem.

    0
  • #4 09 Lip 2015 21:31
    freebsd
    Poziom 34  

    Kawa jest za drobno zmielona i "pali się" na sitku. Zapewne kawa spływa wolniej niż poprzednio do filiżanki. Jaka jest konsystencja fusów? To nie może być jak mąka. Fusy nie mogą tez być wodniste i powinny być w kawałku.

    Dodano po 46 [sekundy]:

    Po każdej regulacji młynka należy zrobić dwie-trzy kawy i dopiero ocenić efekt regulacji.

    0
  • #5 09 Lip 2015 23:16
    zbrozw
    Poziom 9  

    Sprawdziłem i młynek był w pozycji największych ziaren czyli chyba najgrubszego mielenia. Poreguluje jeszcze być może to to...
    A czy może być przyczyną obniżenie ciśnienia pompy np, z 15 do 10...12barów z naturalnego zużycia i przez to teoretycznie mocniejsza kawa i bez pianki bo nie może się przebić przez zmielona kawę???

    0
  • #6 09 Lip 2015 23:47
    freebsd
    Poziom 34  

    zbrozw napisał:
    A czy może być przyczyną obniżenie ciśnienia pompy np, z 15 do 10...12barów z naturalnego zużycia
    Niższe ciśnienie nie powinno dawać gorzkiego smaku. Lecz moc kawy reguluje się w ekspresie ilością wody. Mam za małe doświadczenie, ale gdyby tak pompka była zużyta i miała mniejszą wydajność to kawa będzie mocniejsza.
    Jest jeszcze możliwość, nikła, ale jednak, że Lavanza zaczęła dodawać odrobinę robusty do Oro. Czystą arabicę ciężko przygotować. Możesz sprawdzić inny gatunek kawy, też 100% arabica?

    Dodano po 13 [minuty]:

    zbrozw napisał:
    jest z mała pianką
    To też świadczy o przepaleniu kawy. Masz czym zmierzyć temperaturę kawy?

    Dodano po 1 [minuty]:

    zbrozw napisał:
    odwapniany i myty bez rozbierania.
    Dla pewności: używasz odkamieniacza i tabletek czyszczących?

    0
  • #7 10 Lip 2015 00:02
    zbrozw
    Poziom 9  

    Używam odkamieniaczy z saturna swir czy coś podobnego... Filtr do wody kupuje raczej oryginalny saeco raz na pół roku. Temp.mogę zmierzyć miernikiem - ile ma byc stopni??? Czytałem gdzieś na forum, ze dobrze jest przeczyścić go odkamieniaczem saeco ale robiąc 2..3 kawy a nie przez zawór spieniający mleko (nie dla gości... :D )
    Tabletek (przeciw olejowi kawowemu) nie stosowałem - nie wiem jak się je stosuje w odea...

    1
  • #8 10 Lip 2015 00:41
    freebsd
    Poziom 34  

    Zobacz prawie koniec tego postu: http://jackiewiczowie.blogspot.com/2014/01/saeco-primea-touch-plus-konserwacja.html Odkamienianie to jedno, ale trzeba też czyścić ekspres z innych "dodatków". Do tabletek dołączona jest instrukcja.


    zbrozw napisał:
    Czytałem gdzieś na forum, ze dobrze jest przeczyścić go odkamieniaczem saeco ale robiąc 2..3 kawy a nie przez zawór spieniający mleko (nie dla gości... )

    Trochę nie zrozumiałem: odkamieniacz dodaję do wody i włączam program odkamieniania. Faktycznie, oprócz programu odkamieniania robię nieraz 2-3 kawy z wody z dodatkiem odkamieniacza.


    zbrozw napisał:
    Temp.mogę zmierzyć miernikiem - ile ma byc stopni???
    Dokładnie nie wiem. Jak masz czym zmierzyć to sprawdzę u siebie (jutro, dzieciak już śpi). Jak miał byś np.: 97 stopni, a ja miał bym 85 to można by przypuszczać, że coś jest z kontrolą temperatury u Ciebie. Cały czas krążę wokół przepalania kawy przez młynek, ale może przez temperaturę.

    0
  • #9 10 Lip 2015 19:55
    freebsd
    Poziom 34  

    Uzupełniłem podany powyżej link o pomiary temperatury świeżo zaparzonej dużej kawy. Pomiary wskazały do 70 stopni (temperatura nalewanej kawy).

    0
  • #10 06 Wrz 2015 11:21
    zbrozw
    Poziom 9  

    Oddałem ekspres do serwisu Bydgoszcz ul. Kcyńska. Jestem zadowolony, jakość kawy się poprawiła znacząco, z tego co widać na fakturze wymieniono dużo uszczelniających gumek i inne elementy, koszt <300zl, ogólnie jak na ilość wykonanych kaw przez te 7 lat to jakość Saeco jest b. dobra no i serwis też ok, także polecam... :D

    0