Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Renault Vel Satis - Servis airbag po wymianie foteli

11 Lip 2015 08:02 1935 12
  • Poziom 9  
    Witam
    Po wymianie foteli pojawił sie Servis poduszek powietrznych którego nie mogę usunąć.
    Wymieniałem fotele w aucie, ale musiałem odjechać spod garażu i odpaliłem auto jak nie było fotela pasażera. Komputer zapamiętał błąd myślałem ze bez problemu da sie go wykasować ale nie.
    Po włączeniu zapłonu poduszka na chwile gaśnie ale sie zapala i swieci serwis błąd jaki wychodzi na komputerze to DF016 comp configuration aktywny.
    Raczej piny stykają bo pokazuje oporność poduszek wiec i poduszki chyba są. Czy mogą nie pasować do sterownika? Czy mógł uszkodzić sie sterownik? Bez problemu można go podmienić? Czy lepiej zmienić na swoje fotele i zobaczyć?
    Czy da sie to jakoś skonfigurować za pomocą komputera?
    Pozdrawiam
  • Poziom 19  
    pawel1982 napisał:
    DF016 comp configuration aktywny.


    Czym to czytasz? Podepnij klip-a to może coś konkretnego pokaże.
  • Poziom 18  
    Coś nie podłączone. Clipem sprawdź.
  • Poziom 9  
    podpinałem clipem a nawet dwoma i nie da się usunąć błędów
    co robić?
  • Poziom 38  
    pawel1982 napisał:
    co robić?

    Naprawić, kasowanie to nie wsyzstko, skoro błąd wraca, to usterka istnieje cały czas. To jest Renault, jak wszystko będzie dobrze kontrolka sama zgaśnie. Oglądnij fotele, czymś się muszą różnić, skoro reszta ok. Prawdopodobnie widzi komponent nie skonfigurowany w sterowniku, stąd ten błąd.
    Poczytaj, strona 12
  • Poziom 18  
    pawel1982 napisał:
    comp configuration
    pawel1982 napisał:
    podpinałem clipem a nawet dwoma
    nie sądzę
  • Specjalista grupy V.A.G.
  • Poziom 9  
    wikia55 napisał:
    pawel1982 napisał:
    comp configuration
    pawel1982 napisał:
    podpinałem clipem a nawet dwoma
    nie sądzę

    Wiem co robiłem, najpierw podpinaliśmy clipa u kumpla póżniej spotkałem się z drugim znajomym miał inne urządzenie diagnostyczne nie pamiętam nazwy na L
    i na nim wyświetla taki błąd jak napisałem, Kiedyś tym clipem zmieniłem język gadaczki, wyłączyłem czujniki powietrza w kołach i kasowaliśmy błędy wiec urządzenie jest ok.
    Po odpaleniu, czy włożeniu karty kontrolka airbag normalnie gaśnie po czym po ok 1-2 sek zapala się i ciągle świeci, może coś trzeba skonfigurować tylko nie wiemy jak?
    Może zacznę od wyjęcia foteli może jakiś pin nie łączy.
    teraz konkretne pytanie
    Czy mógł paść sterownik? czy można go normalnie podmienić i czy jest możliwe, że poduszki czy napinacze po prostu innego auta (rocznik etc) wymagają jakiejś konfiguracji której nie da się zrobić clipem czy innego sterownika?

    Dodano po 4 [minuty]:

    zdjęcie błędu Renault Vel Satis - Servis airbag po wymianie foteli
  • Poziom 38  
    Najpierw oglądnij dokładnie złącza w fotelach starych i nowych: ilość pinów, ich położenie. Przełożenie foteli na stare to też dobry pomysł (pomijając robotę), będziesz wiedział czy to sterownik zgłupiał, czy jednak nowe fotele mają jakiś feler.
    Sprawdź, czy masz możliwość konfiguracji sterownika w Clipie, i jakie opcje możesz skonfigurować.
    Możesz też wypiąć wtyczki od foteli, po kolei, oba naraz itp. Jeśli to wina foteli, błąd konfiguracji powinien dać się skasować, pojawią się tylko standardowe błędy od poduszek czy napinaczy typu za duża za mała oporność.
  • Poziom 29  
    Przyciesz pisze wyraźnie że konfiguracja sie nie zgadza.
  • Poziom 18  
    pawel1982 napisał:
    Wiem co robiłem,
    jak widać nie wiesz- to nie jest clip
    pawel1982 napisał:
    Czy mógł paść sterownik?
    nie
    pawel1982 napisał:
    że poduszki czy napinacze po prostu innego auta (rocznik etc) wymagają jakiejś konfiguracji której nie da się zrobić clipem czy innego sterownika?
    nie
  • Poziom 9  
    ladamaniac napisał:
    Najpierw oglądnij dokładnie złącza w fotelach starych i nowych: ilość pinów, ich położenie. Przełożenie foteli na stare to też dobry pomysł (pomijając robotę), będziesz wiedział czy to sterownik zgłupiał, czy jednak nowe fotele mają jakiś feler.
    Sprawdź, czy masz możliwość konfiguracji sterownika w Clipie, i jakie opcje możesz skonfigurować.
    Możesz też wypiąć wtyczki od foteli, po kolei, oba naraz itp. Jeśli to wina foteli, błąd konfiguracji powinien dać się skasować, pojawią się tylko standardowe błędy od poduszek czy napinaczy typu za duża za mała oporność.


    Fotel kierowcy ma więcej pinów bo różni się tym od starego że jest z pamięcią i wszystko działa oczywiście poza pamięcią, sterowanie i grzanie. Ale znajomy robił taką samą przekładkę tylko nie zrobił tego co ja nie uruchomił auta bez fotela, założył nowe fotele podpiął aku i nie ma błędów.

    Zrobię tak jak piszesz.
    Dzięki Wam za pomoc, zobaczymy co wyjdzie
  • Poziom 9  
    Juz jest ok trzeba było pojedynczo poduszki w clipie skonfigurować po każdej załączyć zapłon i jest ok.
    Dzięki za pomoc.
    Pozdrawiam