Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Termet - vs Villant i inne

tomslas 11 Jul 2015 13:59 4485 7
    tomslas
    Level 10  
    1. Nie wiem czy nie będzie hałasu ze strony administratora, iż poruszam temat wałkowany na wielu forach. No cóż zaryzykuję.
    2. Nim tu napisałem rozmawiałem z kilkoma instalatorami kotłów i najczęściej odpowiedzią było "y i e a bo najwięcej tego montujemy".
    Muszę wymienić kocioł 2 funkcyjny, gdyż obecny Junkres za często zawodzi i to w najmniej oczekiwanych momentach. Dom 220 m2 ocieplny styropianem 10 cm.
    Zaproponowano mi Villant ecoTEC lub ISOTWIN CONDENS F24 oraz viessmann. Ja w sieci znalazłem jeszcze jeden Termet Gold 25 (w Polsce składany - produkowany). Gdy zapytałem instalatorów o w/w model każdy mi mówił tak jest taki i jest całkiem dobry. Gdy pytam o konkrety różnice techniczne to brak odpowiedzi.
    Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, dlatego chciabym podpytać osoby znające temat. Jakie są przewiwskazania do wyboru pieca Termet. Z danych które przeanalizowałem, to różnice techniczne są pomijalne. Sprawność Termetu 107,8 %, konkurencja 108-109%. Modulacja Termetu od 13%, konkurencja od 20%. Sterowanie piecem, Termet ujawnia że to przetwornik prądowy 24mA open term, konkurencja na ten temat milczy (chyba tylko vailant podał ebus, ale brak dokumentacji). Palnik Termet z nierdzewki BLUEJET, o konkurencji nic nie wyczytałem.
    Gwarancja Termet 3 lata, konkurencja 2 lata.
    Czym vaillant lub viessmann lub inne kotły przewyższają w podobnym przedziale cenowym termet gold 25.

Tak na marginesie. Piec będzie współpracował z kominkiem z płaszczem wodnym (firmy Kratki) oraz przewiduję w przyszłości zainstalować panele fotowoltaiczne do podgrzewania w zasobniku wody.

Wiele razy juz doświadczyłem że niemiecka jakość przeszła gruntone zmiany i dziś z tego pozostała tylko "jakoś". W branży elektro-energetycznej to Polske rozwiązania są o jedną półkę wyższe. Jak wygląda barnża grzewcza nie wiem i czekam na konkretne podpowiedzi.
    tomslas
    Level 10  
    Do takiego wniosku sam doszedłem (póki co), dlatego drążę temat.
    Niemiec Polskiego nie kupi, ponieważ musi zarobić niemiec. Zresztą iu nich przemysł to "deutsche gmbh". Polak polskiego nie kupi ponieważ tu odsyłam do filmu dzień świra. Tam jest to obrazowo wytłumaczone...
    Jednak chciałbym poznać opinie prawdziwych fachowców, którzy potrafią uargumentować, że ten piec jest lepszy ponieważ....interesuje mnie tylko czysto aspekt techniczny.
    serwo66
    Level 25  
    Niemieccy producenci walcząc o klienta zaczęli stosować podzespoły od kooperantów (wcześniej sporą część podzespołów produkowali sami) którzy dostarczają części do innych producentów. Np wymiennik ciepła w kondensacie Vaillanta i Termeta jest taki sam, no jest jedna różnica, w Termecie na wymienniku jest ręczny odpowietrznik a Vaillant ma elektroniczną funkcję odpowietrzania. Wymiennik Vaillanta jest droższy od Termeta o 50% i takie są różnice cenowe w częściach we wszystkich markach niemieckich. Fakt niemieckie kotły mają bardziej rozbudowaną elektronikę np. podłączenia dodatkowych pomp, czujników, sterowania internetowego i rozbudowy o dodatkowe systemy. Termet ma prostszą elektronikę choć też istnieją takie możliwości ale są wyprowadzone na zewnątrz. Wybór należy do ciebie.
    ls_77
    Level 36  
    W sprawie-Termeta się nie wypowiem - nie znam go.
    Jeśli chodzi o Vaillanta, to jego atutem jest możliwość zastosowania w prawie dowolnej konfiguracji i dobrania odpowiedniego sterowania: czy to kotłem gazowym, czy dodatkowym źródłem ciepła (np. kominek), jak też sterowania zasobnikiem z CWU.
    Vaillant na kotły kondensacyjne wprowadził możliwość wykupienia 6-letniej gwarancji.
    Generalnie jeszcze trzeba uściślić, czy potrzebujesz kocioł 2-funkcyjny, czy 1-funkcyjny z zasobnikiem.
    Piszesz, że:
    1) w przyszłości chcesz zastosować panele fotowoltaiczne do grzania CWU - czy już masz zasobnik z możliwością zamontowania grzałki, czy nie;
    2) kocioł będzie współpracował z kominkiem - jak to jest wpięte w układ.
    kola_kolski
    Level 13  
    Czy ten właśnie polski kocioł jest wart grzechu? Mam ciężki wybór. Parametry domu podobne.
    Chyba 1 funkcja nam wystarczy.
    mirrzo

Moderator on vacation ...
    Po co szukać dziury w całym. Termet jest niemal idealnym wyborem zwłaszcza, że produkowany z tych samych części. Inne jest tylko pudełko.
    tomslas
    Level 10  
    Po czasie wracam do tematu. Trochę poczytałem i się dokształciłem. Rozpatrywałem kondensaty. Przy zakupie kondensata (od strony technicznej) należy kierować się kilkoma cechami. Wszystkie rozpatrywane kotły mają sprawność na poziomie 108%. Odchyłki procentwe są do pominięcia. Większość kotłów produkowana jest na bazie podzespołów kooperacyjnych (podobnie jak auta). W nowych kotłach jest już dużo plastiku, który nie jest tak trawały, co decyduje o cenie kotła i żywotności podzespołów. Parcie na jak najniższą cenę. W sieci można odszukać teorię działania kotłów kondensacyjnych, więc tego nie będę poruszał.
    Do ważnych cech należy:
    - jak najszerszy zakres regulacji mocy kotła. Dobry wynik to gdy kocioł zaczyna od ok. 10-13% mocy. Skuteczność kondensacji jest tym lepsza im niższa temperatura pracy. Więc kocioł będzie grzał dłużej niższą temperaturą, ale jednostajnie. Analogicznie jak jazda autem. Oszczędności głównie jesień - wiosna.
    - pompa elektroniczna z regulowaną prędkością przepływu
    - współpraca z sterownikiem pokojowym przez przekazywanie parametru temperatury w jednosce czasu. Automatyka kotła może wówczas dobrać moc grzania do zapotrzebowania na ciepło. Sterowniki 0/1 (czyli przekroczono temp. lub nie) się nie sprawdzają. Do kotła idzie wówczas tylko info że przekroczno temp i się wyłącz lub załącz.
    - współpraca ze sterownikiem ma też o tyle sens że można zaprogramować informacje o oczekiwanej temp. w pomieszczeniu w poszczególne dni. To samo dotyczy cwu.
    Każde obniżenie temperatury o ok.1 stopień to obniżka złużycia gazu na poziomie 10%.

Polecano mi jeszcze dwa niezawodne kotły. Wiessmann 200-T (odradzano Wiessmann 100-T) i Hovala. Jednak oba kotły mają jeden wspólny mianownik. 2 lata gwarancji i cena ok. 10k i drogie częsci zamienne i osprzęt (sterownik systemowy ok. 1500 zł). Odpadają.
    Na dzień dzisiejszy zawężyłem analizy do dwóch kociołków.
    Termet Crystall II (1 funkcyjny) + sterownik opentherm
    zalety:
    - pompa elektroniczna
    - moc od 13%
    - 3 lata gwarancji
    - wymaga rocznych przeglądów
    - tani osprzęt i tani w serwisowaniu (info od serwisanta z Wrocławia)
    - cena od ok. 4200 zł + ~360 zł za sterownik
    Ariston Genus Evo system (1 funkcyjny) + sterownik sensys
    - pompa elektroniczna
    - moc od 10%
    - do 8 lata gwarancji, ale z gwiazdkami
    - wymaga rocznych przeglądów
    - cena od ok. 4200 zł + ~360 zł za sterownik

Jednak w tym wszystkim najważniejszy jest dobry i dostępny serwisant. Każdy kocioł może się popsuć. Instalatorzy? na ogół proponują to na czym mogą zarobić, lub na który mają "papier" autoryzowany.
    Temat ze swojej strony zamykam.