Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Nie można połączyć z serwerem DNS, błąd w połączeniu WiFi Vista

joerex 12 Lip 2015 20:30 1746 2
  • #1 12 Lip 2015 20:30
    joerex
    Poziom 8  

    Witam, mam problem z połączeniem się komputera Toshiba Satellite(komputer siostry, jeśli potrzeba to znajdę dokładnie jaki to model ale z 5 lat już ma) z systemem operacyjnym Vista z internetem. Dostawcą internetu jest Netia, a router to Linksys Wireless-N Router ADSL WAG120N.

    Problem jaki występuje pokazany jest na załączniku na zdjęciu nr 1. "Nie można połączyć z Podstawowy DNS....". Zresetowanie karty sieciowej, restart komputera, aktualizacja sterowników(był aktualne) nic nie pomogło. Ponadto bawiłem się z wpisywaniem do zdjęcia numer 4 z adresem IPv4 "Użyj następujących adresów serwerów DNS" z adresami które pokazuje mój komputer czy też inny w domu które są widoczne na zdjęciu numer 6(screen z innego komputera z Windowsem 7) oraz adresy DNS Netii jakie znalazłem w internecie czyli chyba te:
    213.241.79.38
    213.241.79.37
    83.238.255.76
    8.8.8.8
    8.8.4.4
    62.233.233.233
    87.204.204.204
    83.238.255.76

    Połączenie przewodowe i bezprzewodowe nie działa do tego laptopa podczas gdy każde inne urządzenie w domu a jest ich z 10+ działa prawidłowo.

    Dodam że problem początkowo pojawił się po tym jak zrobiłem aktualizację sterowników wyżej wymienionego routera i na nowo go skonfigurowałem to był taki sam albo podobny komunikat na tym samym laptopie Toshiba lecz jego naprawienie po kombinowaniu było proste ponieważ wystarczyło ze zdjęcia numer 5 w załączniku odznaczyć opcję "Responder odnajdywania topologii warstwy łącza" i wtedy problem zniknął.

    Warto dodać że Laptop łączy się z siecią normalnie, pojawia się komunikat "Połączono" lecz ikonka Sieci na pasku zadań to po prostu dwa monitorki. Czasem przy jednym pojawiał się żółty trójkącik z wykrzyknikiem. (Aby był dostęp do internetu to muszą być te dwa monitorki i niebieska kula przy jednym).

    Myślę że większość rzeczy i informacji wypisałem, jeśli coś nie jest jasne albo coś pominąłem to proszę napisać, zrobię wszystko aby jak najbardziej opisać problem.

    0 2
  • #2 12 Lip 2015 21:31
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    zresetuj tcp/ip, "google windows reset tcp"
    jak nie pomoże to

    ściąg dig.exe
    W oknie cmd.exe

    ping 8.8.8.8
    tracert -d 8.8.8.8
    ping onet.pl
    dig.exe +short @8.8.8.8 onet.pl

    pokaż wydruki.

    0
  • #3 16 Sie 2015 15:03
    joerex
    Poziom 8  

    W prawdzie problem został już rozwiązany dawno temu ale zapomniałem o tym napisać.

    @bogiebog
    Odpisałeś mi za co Ci dziękuje więc pragnę Ci wyjaśnić w czym był problem, aktualizowałem sterowniki rutera jakiś czas przed napisaniem tego posta. Początkowo było wszystko ok ale niestety gryzły się IP sieci, w związku ze zmiennym IP jaki posiadam był to problem. Oprócz rutera posiadam dwa Access Pointy które powielają sygnał i one niekiedy były tym co powodowało problem, bywało że były dwie sieci w jednym momencie dające "Dostęp do internetu" w komputerze. A ruter który zaktualizowałem miał problem z DNS, w prawdzie nie wiem co było tym problemem ale po sprawdzeniu przez znajomą osobę rutera był on kompletnie rozklekotany, tworzył jakieś sieci nie wiadomo skąd. Jakieś mosty sieciowe itd.

    problem został rozwiązany po ponownym zaktualizowaniu sterowników rutera i po ustawieniu ustawień po resecie od nowa.

    0
  Szukaj w 5mln produktów