Witam, znowu mam problem ze Sprinterem CDI 2002 skrzynia Sprintshift. Mianowicie przy ruszaniu z miejsca do przodu czy do tyłu telepie całym samochodem i dosłownie zrywa przyczepność tylnej osi. Nie da się delikatnie ruszyć z miejsca, tak jakby sprzęgło za szybko dociskało tarczę czy coś takiego. Co zrobiłem, zdjąłem skrzynię, wymieniłem centralny wysprzęglik, elementy sprzęgła były w bardzo dobrym stanie, mechanik powiedział że jeszcze długo będą chodzić, sprężyna docisku równa, wymieniłem olej hydrauliczny w sprzęgle, wyczyszczone zawory hydrauliczne, zrobione wszystkie możliwe adaptacje SD. Były jakieś stare błędy w sterownikach, po skasowaniu sporadycznie pojawiał się błąd 'położenie sprzęgła'. Po wymianie wysprzęglika nie pojawia się już, natomiast objawy nie zniknęły. W ABS błędów brak, w silniku jedynie świece, poza tym nic. Pompka skrzyni sprawdzona daje dobre ciśnienie ok 55 bar, w czasie jazdy nie spada poniżej 35 bar. Przekaźnik niewypalony. Nie wiem już za co teraz się brać, mechanik rozkłada ręce.
Zrobiłem jeszcze takie coś że wypiąłem wtyczkę od czujnika położenia sprzęgła i wtedy skrzynia wiadomo tryb awaryjny można zmieniać ręcznie do max 3 biegu ale za to rusza bardzo płynnie, co by wskazywało na wysprzęglik, więc go wymieniłem ale dalej to samo...
Co robić? (Oprócz wymiany na manual)
Dodam jeszcze że w czasie jazdy biegi zmienia super płynnie...
Zrobiłem jeszcze takie coś że wypiąłem wtyczkę od czujnika położenia sprzęgła i wtedy skrzynia wiadomo tryb awaryjny można zmieniać ręcznie do max 3 biegu ale za to rusza bardzo płynnie, co by wskazywało na wysprzęglik, więc go wymieniłem ale dalej to samo...
Co robić? (Oprócz wymiany na manual)
Dodam jeszcze że w czasie jazdy biegi zmienia super płynnie...