Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Eclipse Luna, ATMEL STUDIO - Błąd podczas kompilacji.

msiuel 13 Lip 2015 19:40 1065 9
  • #1 13 Lip 2015 19:40
    msiuel
    Spec od TV

    Witam.

    To mój start w środowisko języka C + Eclipse.
    Trochę programowałem w Bascom_ie i takich problemów (ja ten i pozostałe) na początku nie spotkałem, środowisko BASCOM AVR jest chyba bardziej przyjazne...

    Niestety nie wiem na czym polega błąd generowany podczas operacji BUILD... Program to kopia z youtube lekcji elektronik 2313, oraz Atnel... Przejrzałem lekcję Atnela *2 (bluebook)/ konfiguracja Eclipse, sprawdziłem program z oryginalem, niestety bez efektu...

    Eclipse Luna, ATMEL STUDIO - Błąd podczas kompilacji.


    Proszę o pomoc. Pozdrawiam.

    0 9
  • Pomocny post
    #2 13 Lip 2015 19:45
    mickpr
    Poziom 39  

    Podaj cały projekt - tylko nie kopiuj go, tylko wyeksportuj (File-Export-Archive File).
    Wygląda to na ręcznie modyfikowany projekt wciągnięty na siłę do Eclipse.

    msiuel napisał:
    środowisko BASCOM AVR jest chyba bardziej przyjazne...
    Jest prostsze.. ale nic poza tym.

    1
  • Pomocny post
    #4 13 Lip 2015 21:23
    mickpr
    Poziom 39  

    piotrva napisał:
    Korzysta się dużo przyjemniej
    De gustibus no disputandum est.
    Atmel Studio to krowa w porównaniu do Eclipse - o czym napisano już elaboraty.
    Używam Atmel Studio na równi z Eclipse, więc nie jestem jakoś uprzedzony... Natomiast problem, który zgłasza kolega Atmel Studia wcale nie dotyczy, prawda?

    4
  • Pomocny post
    #5 13 Lip 2015 21:44
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    msiuel napisał:
    To mój start w środowisko języka C + Eclipse.

    ... i właśnie dlatego że zaczynasz odinstaluj Eclipse i zainstaluj oryginalne Atmel Studio: http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/04/atmel-studio-spis-tresci.html
    Dla każdego początkującego (i nie tylko) niezbędny jest symulator o czym na pewno w Bacom się przekonałeś nie raz. Eclipse jako nieoryginalne narzędzie symulatora nie zawiera, a Ateml Studio tak.

    0
  • Pomocny post
    #6 13 Lip 2015 22:11
    szczywronek
    Poziom 27  

    msiuel napisał:
    youtube lekcji elektronik 2313
    Bardzo zły wybór. Autor opowiada jakieś herezje. A potem cierpią początkujący. Ten jego dziwoląg:
    Kod: c
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    już któryś raz widzę na forach.

    A co do błędu - wyrzuć spacje z nazwy projektu.

    4
  • #7 19 Sie 2015 18:12
    msiuel
    Spec od TV

    Dzięki za pomoc.

    Atmel Studio zainstalowałem, a Eclipse_a na razie zostawiłem.
    Niestety w nowym środowisku podobne kłopoty.

    Eclipse Luna, ATMEL STUDIO - Błąd podczas kompilacji.

    Ogólnie to trochę brak mi cierpliwości/ może wiek robi swoje... i dlatego proszę o wskazówki.

    Trudno mi znaleźć odpowiedni tutorial/ korzystam z hobby abxyz (czytelny, zwięzły) i mikrokontrolery.blogspot (duża porcja wiedzy zamieszczona przez Osoby bardzo dobrze znające zagadnienia, ale chyba trochę mało czytelny) +Bluebook...

    Kod przepisany z lekcji z ...hobby abxyz...

    Pozdrawiam.

    0
  • Pomocny post
    #8 19 Sie 2015 18:29
    piotrva
    Moderator Mikrokontrolery

    1. Po #include a przed znakiem < ma być spacja, to raz.
    2. Nie twórz projektu ASF (Atmel Software Framework), tylko zwykły:
    File -> New -> Project
    potem zaznacz GCC C Executable Project
    Wpisz nazwę projektu, w kolejnym oknie wybór procesora.
    3. Twój procesor nie ma chyba portu A (podaj jaki to model procesora) - sprawdź w dokumentacji, czy występują w nim nóżki opisane PA..., ale na 90% nie, lub wybrałeś zły model procesora (patrz punkt 2)
    4. F_CPU nie definiujemy w pliku main - zrób to w:
    Project -> [nazwa_Twojego_projektu] Propertis... -> Toolchain -> pod AVR/GNU C Compiler znajdź Symbols.
    Następnie kliknij na prawo od Defined symbols (-D) kartkę z zielonym + i w okienko, które wyskoczy wpisz F_CPU=1000000 (czy taką częstotliwość jaką masz).

    1
  • Pomocny post
    #9 20 Sie 2015 09:11
    tantalos1
    Poziom 15  

    msiuel napisał:
    Witam.

    Niestety nie wiem na czym polega błąd generowany podczas operacji BUILD... Program to kopia z youtube lekcji elektronik 2313, oraz Atnel... Przejrzałem lekcję Atnela *2 (bluebook)/ konfiguracja Eclipse, sprawdziłem program z oryginalem, niestety bez efektu...

    Proszę o pomoc. Pozdrawiam.


    Unikaj spacji w nazwach plików, narzędzia takie jak gcc traktują je jako osobne słowa. A jeśli już chcesz używać spacji w nazwach plików to podając je kompilatorowi muszą być umieszczone w cudzysłowiu.

    1
  • #10 31 Sie 2015 13:23
    Bartosz36
    Poziom 12  

    Zadbaj też o wcięcia w listingach, kod staje się czytelniejszy. Czym jest w Twoim projekcie plik asf.c? Widzę, że korzystasz z "bluebook'a", ale nie staraj się za wszelką cenę dzielić projektu na pliki, czasem nie jest to konieczne (w mniejszych projektach wystarczą funkcje) mimo, że dla pewnej grupy jest to programistyczne być, albo nie być.

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo