Witam Forumowiczów.
Od dłuższego czasu staram się uruchomić wyświetlacz LCD GDM1602a , jednak nie udaje mi sie , problem leży w inicjalizacji jego , bo podłączenie mam poprawne.
czytam na forach ze niby GDM1602a jest kompatybilne ze sterownikiem HD44780 , lecz chyba nie do końca bo w GDM1602a jest sterownik o nazwie : Built-in controller (S6A0069 or Equivalent) . a tutaj juz mamy inna procedure inicjalizacji i czasów.
Ogółem mam tez problem z ustaleniem co to takiego to :fosc = 270KHz ??
Pracuje na atmega8 , taktowanie 1 Mhz;
oto kod napisany w C : ( korzystam z biblioteki Mirosława Kardasia z drobnymi zmianami pod swój typ wyświetlacza)
main.c:
lcd44780.c :
lcd44780.h :
gdzie leży błąd ? Fus bity ? taktowanie procesora ? zły dobór czasu ??
Na wyświetlaczu pokazują się jedynie czarne kolumny w pierwszej lini, droga linia jest pusta .
Morze ktoś już ma bibliotekę pod ten Model wyświetlacza ??
Dopiero jutro będę w stanie odpisać wam.
Od dłuższego czasu staram się uruchomić wyświetlacz LCD GDM1602a , jednak nie udaje mi sie , problem leży w inicjalizacji jego , bo podłączenie mam poprawne.
czytam na forach ze niby GDM1602a jest kompatybilne ze sterownikiem HD44780 , lecz chyba nie do końca bo w GDM1602a jest sterownik o nazwie : Built-in controller (S6A0069 or Equivalent) . a tutaj juz mamy inna procedure inicjalizacji i czasów.
Ogółem mam tez problem z ustaleniem co to takiego to :fosc = 270KHz ??
Pracuje na atmega8 , taktowanie 1 Mhz;
oto kod napisany w C : ( korzystam z biblioteki Mirosława Kardasia z drobnymi zmianami pod swój typ wyświetlacza)
main.c:
Code: csharp
lcd44780.c :
lcd44780.h :
gdzie leży błąd ? Fus bity ? taktowanie procesora ? zły dobór czasu ??
Na wyświetlaczu pokazują się jedynie czarne kolumny w pierwszej lini, droga linia jest pusta .
Morze ktoś już ma bibliotekę pod ten Model wyświetlacza ??
Dopiero jutro będę w stanie odpisać wam.