Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Citroen Berlingo 1.4 2002r - Nieprawidłowe wskazania na desce rozdzielczej

kubas10 14 Jul 2015 18:39 2295 18
    kubas10
    Level 25  
    Witam, po włączeniu zapłonu wskaźniki od poziomu paliwa i temperatury wychodzą dużo poza zakres maksymalny, po uruchomieniu włącza się wentylator i napis STOP. Jedyny błąd to czujnik temperatury silnika zwarcie - błąd permanentny. Wypięcie czujnika nic nie daje. Obrotomierz także zachowuje się dziwnie - po włączeniu zapłonu wskazanie idzie na 1500 obr.min. ???
    reselu
    Level 10  
    Wychodzi, ze masz gdzies zwarcie na instalacji - konkretnie czujnika temperatury.
    kubas10
    Level 25  
    A co ze wskaźnikiem paliwa ? Obydwa identycznie się wychylają w prawo dużo ponad maksymalne wskazanie
    esteban123
    Level 20  
    To wygląda jakby coś z masą było nie teges, obejrzyj masy silnika. Wypięcie czujnika może dać taki efekt że włączy się wiatrak, w wielu autach tak jest
    reselu
    Level 10  
    To wlasnie moze byc spowodowane zwarciem instalacji. Ewentualnie gdzies Ci kostki nie lacza - moga byc zasniedziałe, mialem identyczny problem z zegarami tylko w seacie. Pomoglo wyczyszczenie wtyczki.
    pepe150
    Level 36  
    kubas10 wrote:
    Jedyny błąd to czujnik temperatury silnika zwarcie - błąd permanentny. Wypięcie czujnika nic nie daje.

Bo tam w przypadku uszkodzenia czujnika włączają się wentylatory żeby nie przegrać silnika.
    Na sprawnej instalacji, kiedy odepniesz czujnik temperatury wentylatory się włączają.
    kubas10
    Level 25  
    Wydaje mi się że problemem są zegary tylko i wyłącznie ponieważ po odłączeniu ich i uruchomieniu silnika zniknął błąd czujnika temperatury silnika i nie załączył się wentylator. Znalazłem także na allegro aukcje pt "naprawa licznika berglingo/partner" z dożywotnią gwarancją za 180zł :)
  • Helpful post
    tolo
    Level 34  
    A czasem w tym liczniku nie ma procka motoroli 2j74y :?: Jeśli tak to on jest prawdopodobnie sprawcą zamieszania.
    kubas10
    Level 25  
    Jak w takim razie usunąć problem, kupować używane czy te spróbować naprawić ?
    reselu
    Level 10  
    Mysle, ze lepiej naprawic zegary ktore posiadasz. Pamietaj, ze kupujac uzywke nigdy nie wiesz na co trafisz. Poszukaj w swojej okolicy warsztatu, ktory zajmuje sie naprawa elektroniki samochodowej, na pewno znajdziesz. Przypuszczam, ze cena naprawy moze okazac calkiem przystepna, zalezy na kogo trafisz.
    kubas10
    Level 25  
    Dodzwoniłem się do kilku serwisów i powiedziano mi ogólnie że przy problemach z prędkościomierzem i obrotomierzom mogą sobie z tym poradzić, niestety między słowami usłyszałem coś na temat procesora motorolli i tu nie będą mi w stanie pomóc. Jeden tylko zakład powiedział mi że może mi naprawić uszkodzenia spowodowane motorollą ale koszty to ok 1000zł.
    tolo
    Level 34  
    Kolega pisał, że na słynnym portalu aukcyjnym ktoś ogłasza się za 180zł, więc nie pozostaje nic jak tylko wysłać bo cena bardzo atrakcyjna.
    kubas10
    Level 25  
    Dzwoniłem do gościa i może naprawić tylko problem z obrotomierzem i prędkościomierzem.
    tolo wrote:
    Kolega pisał, że na słynnym portalu aukcyjnym ktoś ogłasza się za 180zł, więc nie pozostaje nic jak tylko wysłać bo cena bardzo atrakcyjna.

Po co ten sarkazm ?
    tolo
    Level 34  
    To nie jest sarkazm, tylko naprawdę bardzo atrakcyjna cena. Czy zegary są firmy Jager :?:
    kubas10
    Level 25  
    Tak, Jaeger

http:xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
    Moderated By T5:

Link usunąłem.
    3.1.18. Nie wysyłaj linków, które po pewnym czasie przestaną być aktywne. To spowoduje, że dyskusja straci jakikolwiek sens.

kubas10
    Level 25  
    Dzwoniłem dzisiaj do ASO i powiedzieli mi że nie ma już dostępu do tych części a cena za te zegary wynosiła ok 2500zł.
    kubas10
    Level 25  
    Mazowieckie, pod Warszawą.