Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Toshiba satellite L50-A-13P - Laptop uruchamia się przez kilka godzin

15 Lip 2015 06:34 981 6
  • Poziom 7  
    Witam,

    Mam problem z 1,5 rocznym laptopem Toshiby. Po włączeniu komputera zapala się dioda zasilania, podświetlony jest przycisk włączający, słychać wentylator (wszystko tak jak należy) i na tym koniec, bo monitor jest czarny. Nie pokazuje się logo Toshiby, nie dzieje się dalej już nic. Słychać jedynie jak wentylator się co chwilę rozpędza.

    Na początku takie zachowanie laptopa trwało tylko chwilę, po czym normalnie wyświetlało się logo i system startował. Teraz trwa to minimum 2 godziny, a dziś całą noc.

    Przedwczoraj sprawdzałam dysk HD Tune - wszystko jest jak należy. Próbowałam też sprawdzić pamięć MemTestem ale po ponad 2 godzinach walki o uruchomienie kompa poddałam się.
    Wczoraj wieczorem wyjęłam dysk żeby sprawdzić czy bez niego laptop się normalnie uruchomi i niestety sytuacja jest ta sama - na początku normalnie się włącza, słychać wentylator i na tym koniec. Męczy tylko wentylator i nic poza tym się nie dzieje.

    To moje narzędzie pracy więc każda godzina walki z nim sporo mnie kosztuje. Będę bardzo wdzięczna za pomoc i podpowiedź co z nim zrobić :)

    Anka
  • Poziom 34  
    Witam.

    Podłącz laptop na zewnętrzny monitor lub TV i zobacz, czy będzie czarny ekran.

    Kablem D-SUB(VGA) lub HDMI

    Toshiba satellite L50-A-13P - Laptop uruchamia się przez kilka godzin
  • Poziom 7  
    Podłączałam pod TV i jest to samo. To nie kwestia monitora, on po prostu nie startuje, tylko mieli wentylator rozpędzając go co chwilę do oporu.
  • Poziom 34  
    Możliwe, że została uszkodzona (przegrzana) karta graficzna lepiej oddać laptopa w ręce serwisanta lub osoby, która sprawdzi kartę i ją wymieni.
  • Poziom 7  
    W poprzednim laptopie miałam uszkodzoną kartę graficzną i wtedy monitor się nie włączał ale system startował normalnie. Tu sytuacja wygląda inaczej. System nie startuje, nie pokazuje się nawet logo toshiby. Dopiero po kilku godzinach się prawidłowo uruchamia i działa bez zastrzeżeń. Komputer się nie przegrzewa, z jego działania jestem bardzo zadowolona. Jest jednak problem ze startem.
  • Poziom 34  
    Anicca napisał:
    System nie startuje, nie pokazuje się nawet logo toshiby. Dopiero po kilku godzinach się prawidłowo uruchamia i działa bez zastrzeżeń


    - to występuje po kilku próbach uruchamiania Laptopa?

    -może trzeba ponownie wybrać(ustawić w BIOS-ie i zapisac) z jakiego nośnika ma czytać system.

    Szybkie Menu wybierane podczas rozruchu klawisz F11 lub F12 zobacz i z Menu wybierz twardy dysk z zapisanym system.
  • Poziom 7  
    To występuje przy każdej próbie uruchamiania. Na początku było tylko co jakiś czas i trwało góra kilka minut, teraz trwa kilka godzin. Słychać tylko jak rozpędza w kółko wentylator do maximum.

    Niestety nie ma szans na wejście do biosu. Nie reaguje na żaden F. Uruchomienie przez Boot Menu MemTestu też nie wyszło, bo też startował ponad dwie godziny.
    Wczoraj ok 20:00 chciałam wejść do biosu - komputer uruchomił się dopiero dziś rano, chwilę przed tym jak założyłam ten temat :/