Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Telewizor lcd Samsung le40n87bd - Brak obrazu, fonia jest.

15 Lip 2015 16:24 2574 11
  • Poziom 15  
    Witam, tak jak w temacie, obraz zgasł i już się nie pojawił, nie ma ani obrazu, ani podświetlenia, dźwięk działa normalnie.
    Na zasilaczu (BN44-00167A) spuchnięty był kondensator 1000 µF CS806, wymieniłem ten oraz pozostałe dla pewności, niestety, nie pomogło.

    Zakładam, że padło coś jeszcze na zasilaczu, chciałem jednak zapytać jeszcze o inwerter - gdyby ten element uległ awarii, to nie było by tylko podświetlenia, zgadza się?

    Gdzie należy wykonać pomiary, by odnaleźć usterkę?
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Poziom 15  
    Sprawdzałem, ale w większości przypadków problemem jest albo brak obrazu, albo brak podświetlenia, wprawdzie niektóre usterki są podobne, ale nie identyczne.

    I nie dysponuję modułami do tego telewizora, więc nie mogę podmienić.
  • Poziom 24  
    Luckey13 napisał:
    nie ma ani obrazu, ani podświetlenia, dźwięk działa normalnie.


    Skoro napisałeś ze dźwięk masz to i obraz będzie ale z powodu braku podświetlenia nie widzisz go. Oczywiście to trzeba jeszcze sprawdzić.
    Sprawdź napięcia na zasilaczu. I co do tych świetlówek może warto zajrzeć.
  • Poziom 15  
    Właśnie mierzyłem i mi bateria padła w mierniku, albo sam miernik, do jutra nicnie zrobię :p
    Zdążyłem zmierzyć napięcie na inverter on/off, wychodzącym z płyty sygnałowej na zasilacz - 5,25V

    A propo napięć, gdzie dokładniej mam jeszcze pomierzyć?
    Jakie napięcia wychodzą z zasilacza na inwerter?
    Z zasilacza na inwerter wychodzi 5 przewodów, z których 2 są opisane jako masa i 12V, oraz 2 pojedyńcze, grubsze przewody, do czego służą pozostałe 3 przewody z 5, oraz te 2 grubsze i jakie napięcia na nich występują?

    Zasadę działania lcd znam, choć dość powierzchownie, jednak na temat inwertera zbyt wiele nie wiem, poza jego przeznaczeniem, wiem też że występują tam stosunkowo duże napięcia.


    P.S. Co do obrazu, to chyba jednak nie ma, zaświeciłem mocną latarką w matrycę, coś powinno chyba być widać, choćby cienie, na monitorze z walniętym inwerterem widać nawet bez świecenia, jak się dobrze przyjży.
  • Poziom 24  
    Napięcia masz własnie tak jak pisałeś na 5 pin wtyku - opisane na płytce jakie napięcia.
    Sprawdź bezpiecznik F1801. Wtyk CN801 - napięcia sprawdź również opisane na płytce.
    Luckey13 napisał:
    spuchnięty był kondensator 1000 µF CS806, wymieniłem ten oraz pozostałe dla pewności, niestety, nie pomogło.

    Pozostałe czyli które?
    W inwerterze możesz sprawdzić transformatorki, a z zasilacza idą jeszcze dwa przewody do inwertera to jest wysokie napięcie.
  • Poziom 28  
    buli1 napisał:
    Napięcia masz własnie tak jak pisałeś na 5 pin wtyku - opisane na płytce jakie napięcia.
    Sprawdź bezpiecznik F1801. Wtyk CN801 - napięcia sprawdź również opisane na płytce.
    Luckey13 napisał:
    spuchnięty był kondensator 1000 µF CS806, wymieniłem ten oraz pozostałe dla pewności, niestety, nie pomogło.

    Pozostałe czyli które?
    W inwerterze możesz sprawdzić transformatorki, a z zasilacza idą jeszcze dwa przewody do inwertera to jest wysokie napięcie.


    Witam.
    Uważam, że to właśnie z inwertera wychodzi podwyższone napięcie do zapłonu i zasilania świetlówek.
    Inwerter nie jest zasilany wysokim napięciem.
  • Poziom 24  
    yokoon napisał:
    Uważam, że to właśnie z inwertera wychodzi podwyższone napięcie do zapłonu i zasilania świetlówek.
    Inwerter nie jest zasilany wysokim napięciem.

    W tym modelu jest zasilacz połączony z częścią inwertera. Wiec przy transformatorze ja dwa przewody z wysokim napięciem.
    Telewizor lcd Samsung le40n87bd - Brak obrazu, fonia jest.
  • Poziom 15  
    Buli1, F1801 spalony, zaraz wymienię i zobaczymy, czy spali znowu, jeśli tak, porobię pomiary.

    Co do napięcia, to znalazłem, że zasilacz podaje na inwerter 1,5 kV

    Edit: po wymianie bezpiecznika wywaliło korki, na zasilaczu zaiskrzyło, upaliło rezystor nt801 - nie wiem jakie są jego parametry, na schemacie jest tylko podane, że to termistor 5D15, ale nie ma podanej wartości, czy to będzie 5Ω 6A?
  • Poziom 24  
    Luckey13 napisał:
    po wymianie bezpiecznika wywaliło korki, na zasilaczu zaiskrzyło, upaliło rezystor nt80

    czemu zawsze sprawdzanie na wymienionym bezpieczniku...!! zamiast wlutowac dla sprawdzenia żarówkę...
    A może świetlówki przebijają do masy.... i dlatego ci wywaliło.hmmm jak bym się pokusił o rozebranie i sprawdzeniu świetlówek. ( dodam ze ja bym tak zrobił dla świętego spokoju )
  • Poziom 15  
    Może to jest dziwne, ale miałem taki bezpiecznik, nie miałem natomiast żarówki ;)
    Jak wywaliło za pierwszym razem, spróbowałem jeszcze raz na odpiętym inwerterze, to samo, więc raczej nie świetlówki.
    Ten termistor też wymieniłem, i znowu popaliło, gdzieś na zasilaczu jest po prostu zwarcie.

    A miernik mi szlag trafił, nie mam teraz nawet jak pojechać kupić drugi.
  • Poziom 15  
    Sprawa załatwiona, winny był zasilacz, nie wiem co dokładnie, podmieniłem cały moduł, znalazłem stosunkowo tanio ;)
    Gdyby chodziło o coś innego, to bym się pewnie pobawił, ale bez tv ani rusz, a od kineskopowego kloca, który pełnił rolę zamiennika aż głowa bolała.
    Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.