Witam.
Chciałem przedstawić konstrukcję, Która jest co prawda kitem Nord Elektronik,Jednak została poddana przeze mnie kilku praktycznym modyfikacjom.
Zegar został zmontowany około 10 lat temu i od tej pory po dziś dzień działa bardzo dokładnie bez większych awarii.
Zatem teraz o wprowadzonych modyfikacjach...
Pierwsza modyfikacja polegała na usprawnieniu układu zasilania awaryjnego.
Jak widać na dołączonym schemacie, nie każdy konstruktor zdaje sobie sprawę z faktu, iż bateria 9V (6F22) jeżeli jest nowa, występuje na niej napięcie nawet powyżej 10V.
Sprawia to - co potwierdza schemat, iż na nowej baterii po zamontowaniu do zegara, jest rozładowywana do napięcia 9V dopiero po jej rozładowaniu do w.w. wartości napięcia zegar jest zasilany z zasilacza sieciowego.
Problem ten został rozwiązany poprzez dołożenie przekaźnika, który jest zasilany napięciem zasilacza przed mostkiem prostowniczym.
Efektem tego bateria jest włączana do układu przez przekaźnik tylko podczas przerwy zasilania.
Dzięki temu bateria Była wymieniana przeze mnie (bez przesady) 3 razy w ciągu tych 10 lat.
Kolejna modyfikacja to dołożenie wzmacniacza audio z jakiegoś urządzenia produkcji ZSRR. Nie będę się na ten temat rozpisywał. Pasował do obudowy- Wiec go zamontowałem.
Co pozwoliło zamontować większy głośnik, ponieważ oryginalny nie był w stanie mnie obudzić.
Można się przyczepić do melodii wydawanej przez układ MC1206, który
Jest ciągiem modulacji rożnych przypadkowych dźwięków.
Ale tego problemu ze względu na wiek scalaka i konstrukcję zegara nie rozwiązałem.
Tranzystor widoczny obok głośnika służy do sygnalizacji załączonego budzenia poprzez załączenie kropki w ostatnim segmencie wyświetlacza - czego również konstruktor nie przewidział.
Diody przedzielające moduły wyświetlaczy zostały połączone przeze mnie równolegle, ponieważ zegar jest wyposażony w funkcję dostosowania jasności segmentów do warunków oświetleniowych.
W momencie zmiany natężenia wyświetlaczy diody podłączone oryginalnie szeregowo zmieniały natężenie świecenia nieliniowo względem segmentów.
Układ MC1206 jest celowo zamontowany bez dołączonej podstawki, Ponieważ z jej nóżek odpadła warstwa srebrzenia po tych dziesięciu latach -co powodowało zanikanie niektórych segmentów wyświetlacza.
Załączam zdjęcia układu:

Oraz schematy:

Pozdrawiam wszystkich oglądających.
Motojuza.