Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Olympus FE-200 - Jasne, mało wyraźne zdjęcia

adrianzgr 15 Lip 2015 19:39 699 6
  • #1 15 Lip 2015 19:39
    adrianzgr
    Poziom 6  

    Witam. Mam problem otóż od jakiegoś czasu mój aparat robi brzydkie zdjęcia tzn są jasne i mało wyraźne,sprawdzałem już chyba wszystkie ustawienia, ale i tak robi takie zdjęcia. Aparat ma przebieg ~4000 zdjęć. Zrobiłem zdjęcie obrazu w swoim domu i może gdy ktoś zobaczy wizualnie powie mi w czym tkwi problem.
    Olympus FE-200 - Jasne, mało wyraźne zdjęcia

    0 6
  • #2 15 Lip 2015 21:14
    pawel-jwe
    Poziom 30  

    Zrób format ustawień (przywróć ustawienia fabryczne).
    Nie jest przypadkiem m.in. włączony Macro?
    Jeśli masz możliwość to zrób zdjęcie ekranu aparatu pryz robieniu zdjęcia z wyświetlonymi parametrami.

    0
  • #3 15 Lip 2015 22:33
    gajmix
    Poziom 32  

    Jeśli zapis video jest prawidłowy to uszkodzone są elementy migawki lub przysłony w obiektywie. Jeśli film również jest zapisywany z błędami to niestety jest uszkodzona elektronika.

    0
  • #4 15 Lip 2015 22:37
    adrianzgr
    Poziom 6  

    Przywróciłem ustawienia fabryczne, makro było wyłączone, nadal zdjęcia wychodzą tak samo, a oto zdjęcie ekranu aparatu podczas robienia zdjęcia
    Olympus FE-200 - Jasne, mało wyraźne zdjęcia

    0
  • #5 16 Lip 2015 08:20
    KrzysztofK
    Poziom 21  

    Masz ustawioną bardzo małą rozdzielczość (jakość zdjęcia). Zmień np. na HQ 2048x1536 i powinno być dobrze.

    0
  • #6 16 Lip 2015 09:22
    pawel-jwe
    Poziom 30  

    Tak jak pisze kolega @KrzysztofK - zwiększ rozdzielczość.
    Zdjęcia robisz z lampą czy bez?

    0
  • #7 16 Lip 2015 10:13
    adrianzgr
    Poziom 6  

    Po zwiększeniu rozdzielczości, zdjęcia są minimalnie lepszej jakości, ale to raczej oczywiste, niestety nadal są jasne i lekko rozmazane, zdjęcia były robione bez lampy jak i z lampą. Myślę że @gajmix może mieć rację. Aparat poniewierał się przez jakiś czas i w sumie sam nie wiem, co się z nim działo (braciszek potrzebował, a ma małe dzieci). Bo to niemożliwe, że po sprawdzeniu wszystkich ustawień nadal się to dzieje, widocznie nastąpiło uszkodzenie manualne. Jeśli myślicie, że to coś innego to proszę pisać.

    0
  Szukaj w 5mln produktów