Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Electrolux ESF4510LOX - Błąd i20 - czasem działa, czasem nie.

stellla 17 Lip 2015 13:31 1347 4
  • #1 17 Lip 2015 13:31
    stellla
    Poziom 2  

    Witam,

    przeczytałam kilka info o podobnym problemie i hmm zaawansowane rozwiązania. Chcę wiedzieć, co mogę zrobić samodzielnie i "zgodnie z prawem" (żeby nie stracić gwarancji), żeby naprawić błąd.

    Po ok. roku użytkowania pod koniec programu zaczął wyskakiwać błąd i20 - problem z wypompowywaniem wody. Filtry umyłam, wąż odpływowy jest drożny. Wyłączam i włączam zmywarkę, wówczas znowu próbuje ona dokończyć zmywanie. Czasem od razu się jej udaje, czasem włączać i wyłączać trzeba parę razy, a kiedy indziej program idzie bez problemu. Co mogę jeszcze zrobić/przetestować?

    Joanna

    0 4
  • #2 17 Lip 2015 14:39
    Piotr2608

    Poziom 38  

    Witam.

    Nie męczyłbym się ze zmywarką skoro jest na gwarancji. Wezwać serwis i po kłopocie.
    Być może faktycznie dałoby się ją naprawić tanim kosztem z drugiej strony jest ryzyko iż naprawa będzie droga.
    Trzeba zdjąć owe filtry jeszcze raz. Wylać całą wodę przy użyciu gąbki, zdjąć przykryweczkę z pompy odpływowej i sprawdzić czy śmigiełgo tej pompy obraca się. Jeśli się nie obraca znaczy się jakiś kawałek "czegoś" blokuje tę pompę.

    Pozdrawiam
    Piotr

    0
  • #3 13 Wrz 2015 14:18
    toughluck
    Poziom 7  

    Jak masz ułożony wąż odpływowy? Miałem ten sam problem (i20 oraz iF0), problem był z wężem, który został umieszczony niezgodnie z zaleceniami.
    Wąż od zmywarki ma być poprowadzony w taki sposób, aby nie tworzył się syfon, a jednocześnie najwyższy punkt węża może być najwyżej metr nad podłogą.
    Wąż w mojej zmywarce był poprowadzony tak, że tworzył się syfon i woda w nim zgromadzona blokowała pracę pompy. Przez rok męczyłem się z tym, trzy razy wybił bezpieczniki (ale nie wyłącznik różnicowoprądowy), serwisant nie stwierdził żadnych błędów (ale też nie zauważył złego poprowadzenia węża).
    Zwykle po myciu na dnie zmywarki zostawała woda.
    Ponadto częstym objawem było, że pompa dostawała prąd, ale nie pompowała. Przy drugiej-trzeciej próbie w końcu zaczynała pompować. W końcu wczoraj pojawił się błąd iF0 (pozostawanie wody pomimo trzech prób odpompowania). Poszukałem tego błędu w internecie i znalazłem instrukcję serwisową do zmywarek Electroluksa. Poprawiłem wąż, zmywarka działa jak należy.
    Swoją drogą, producenci AGD powinni dołączać instrukcje serwisowe do swoich produktów. I tak prędzej, czy później, wyciekną, więc użytkownicy i tak z nich skorzystają. A w moim przypadku zdiagnozowałbym problem wiele miesięcy temu i nie musieliby płacić za serwisanta.

    0
  • #4 13 Wrz 2015 17:46
    Piotr2608

    Poziom 38  

    W instrukcji montażu zmywarki jest napisane wszystko co potrzeba aby poprawnie działała zmywarka. Instrukcja serwisowa jest zbyteczna. Każdy montuje zmywarkę nie czytając tejże instrukcji wszak w Polsce mieszkają sami fachowcy a potem wychodzą kwiatki.

    0
  • #5 14 Wrz 2015 11:03
    stellla
    Poziom 2  

    W moim przypadku okazało się, że zabrudziła się jakaś część-czujnik. Serwisant powiedział, że to bardzo częste w tych modelach czujników i że Electrolux przy zgłoszeniach ma obowiązek zawsze je wymieniać (nawet, jeżeli zgłoszenie jest z innego powodu). Także wychodzi na to, że producent wie, że zrobił syf, ale ma to głęboko. Klientom życzę tylko, żeby wada wyszła w trakcie 2 lat gwarancji, bo potem za partactwo Electroluxa zapłaci sam konsument.

    0
  Szukaj w 5mln produktów