Krótka przedmowa
Konstrukcja powstała w myśl zasady potrzeba matką wynalazku.

-Układ nie ma galwanicznej separacji od sieci zasilającej w związku z tym należy zachować szczególną ostrożność , pamiętać żeby pod żadnym pozorem nie mierzyć napięc metodą z układów niskonapięciowych ,,łapiąc za element pod napięciem'' ( Ja mam taki nawyk przyznaje

Opis układu
Układ wykorzystuje jeden kanał ze schematu znalezionego w internecie z modyfikacją elementów na zasadzie -nie miałem takich jak na schemacie to zastosowałem inne żeby działało

A tak mój :

Taką modyfikacją jest np zastosowanie tyrystora zamiast triaka -jest to modyfikacja na niekorzyść układu ponieważ tyrystor daje wam maksymalnie 50% wykorzystania żarówki ( działa w pewnym sensie jak prostownik jednopołówkowy dając maksymalnie na wyjściu 1/2 napięcia sieci ) ale w momencie budowy układu nie miałem mostka prostowniczego na 230v o sensownej wydajności prądowej ( układ na 18-stce zasilał 6 100 watowych żarówek , zwykły mostek na 1A by się nie sprawdził ) , ani triaka stąd tak jest. Najlepszym wyjściem jest triak (jak w oryginalnym schemacie) , nieco gorszym mostek prostowniczy a potem tyrystor , a sam tyrystor najgorszym . Tranzystory w układzie można zastosować dowolne NPN jakie macie , ja miałem BC337, napięcie zasilania jest niskie (12V) prądy niewielkie więc jest mnogość wyboru . Potencjometr ja metodą ryzyk fizyk dałem 47k bo taki miałem i układ działa , oryginalnie jest jak widać 2k2 . Kondensator C5 odpowiada za częstotliwość jaka będzie wyzwalała żarówkę -u mnie w tej konfiguracji najmocniej świeci żarówka przy 80Hz (testowane metodą generator i głośnik w stronę mikrofonu) ale na reakcję ma wpływ też jakość mikrofonu i użytych kondensatorów elektrolitycznych (u mnie układ był w całości zbudowany z demobilu , 3 nowe elementy to BC337 i tyrystor). Transformator mój dawał po stronie wtórnej 9V, wydajności prądowej nie znam (myślę że 100-200mA) możecie zaeksperymentować z niższymi napięciami , w teorii na pewno zmieni się czułość przedwzmacniacza mikrofonowego , lub nie zadziała wcale , w praktyce powiem wam jako stary serwisant sprzętu audio że wiele rzeczy które teoretycznie nie działa działa w praktyce

Płytka drukowana
wzór

Na żadne trawienie czy wiercenie nie było czasu więc powstała metodą rycia ostrym szpikulcem i nożem laminatu , można użyć też miniaturowej szlifierki z tarczą tnącą (mniejszy wysiłek) czarne linie pokazują gdzie przeciąć. Montaż można przyjąć typu SMD

Zmontowany układ

Obudowa
Pochodzi z obudowy głośnika średniotonowego kolumny głośnikowej -jak już wspomniałem potrzeba matką wynalazku

Wygląd obudowy

Zmontowane ,,chassis''

Uruchamianie
Układ nie wymaga żadnego uruchamiania ani regulacji -powinien po prostu działać
Z kondensatorem C5 można poeskperymentować uzyskując różne reakcje na muzykę.
Wrażenia
Jak na coś z niczego zbudowane w godzinkę-rewelacja

Krótki filmik nakręcony z żarówką 230V 60W czerwoną telefonem komórkowym
https://youtu.be/vBSpvpRltH4
8h non stop działał , potem był użyty jeszcze 2 razy i od pół roku leży na półce

Jedyna wada w trakcie eksploatacji która nie przeszkadza na imprezach ale sprawia że na codzień leży na półce to bardzo niska czułość mikrofonu - o ile przy natężeniach dźwięku dyskotekowych nie ma problemu z reakcją gdzie by nie położyć konstrukcji , nawet trzeba obniżać czułość potencjometrem żeby żarówka nie świeciła non stop tak przy domowym cichym słuchaniu układ w zasadzie nie działa

Myślę że sens budowania czegoś takiego , mając w perspektywie kupowanie każdego elementu przy obecnych cenach 3-kanałowych iluminiofonii jest żaden , natomiast chodzi o sam fakt jak można mieć satysfakcję że w godzinę roboty i zerowe poniesione koszty można zrobić coś z niczego. Każdy zastosowany tu element jest ogólnodostępny wyciągniesz go z radia , TV , innego zdezelowanego śmiecia RTV , konstrukcja jest bardzo tolerancyjna na zmiany wartości elementów , więc nie panikuj jeśli nie możesz znaleźć rezystora 15k , daj 12k albo 3 sztuki 4.7k połaczone szeregowo , wyjątkiem jest tyrystor/triak ale nowy BT151/800 kosztuje bodajże 3 zł nie jest to majątek

No dobra najważniejsze było buzi i zadowolona impreza w blasku mojego wynalazku

Pozdrawiam
michoa
Zdjęcia gotowego urządzenia

Cool? Ranking DIY