Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Alarm a odcięcie np. zapłonu

OKI 31 May 2005 15:37 1726 4
Relpol
    OKI
    Level 18  
    Zkładałem alarm do samochodu, nie podam celowo marki ze wzgledów bezpieczeństwa.
    I zauważyłem ciekawostkę z odcięciem dodatkowego obwodu.
    Według instrukcji przekaźnik jest non stop zwarty a rozłącza obwód w chwili gdy alarm podaje masę (przypadek blokady lub alarmu) i z drugiej strony podawany jest +12V z instalacji auta (np. po stacyjce zapłon)

Niby działa ok tzn. uruchomimy alarmowanie odpalimy silnik który zaraz gaśnie z braku paliwa, ale jest wada połączenia.
    Wystarczy usunąć całą jednostkę lub ją odciąć i samochód nie ma blokady.
    Bez sensu :(
    To po co dodatkowy układ blokady, jeśli nie ma jak schować porządnie alarmu.
  • Relpol
    sivex
    Level 27  
    Wiekrzosc alarmow tak wlasnie dziala. Ja zawsze twierdze ze alarm sluzy do odstraszenia potencjalnego zlodzieja, narobienia wrzasku a blokada po to by nie odjechal z miejsca "zbrodni". jezeli nikt tego nie uslyszy a uda sie lobuziakowi uciszyc alarm (znajdzie i wyrwie centralke) to i polaczy sobie obwod raczej bez problemu.
    Do blokady kilku obwodow zastosuj immobilizer lub jakas antyporwaniowke.

To jest moje zdanie :)
  • Relpol
    iti2
    Level 11  
    Po co ma odrazu wyrywać, poprostu kulturalnie wyjmie bezpiecznik od alarmu i............ odjedzie. Projektujący alarmy robią tak żeby alarm w stanie czuwania i spoczynku pobierał jak najmniej prądu- dlatego ten przekaźnik działa po podaniu mu masy w stanie czuwania i plusa ze stacyjki.
    sirWaclaw
    Level 12  
    iti2 wrote:
    Po co ma odrazu wyrywać, po prostu kulturalnie wyjmie bezpiecznik od alarmu i............ odjedzie. Projektujący alarmy robią tak żeby alarm w stanie czuwania i spoczynku pobierał jak najmniej prądu- dlatego ten przekaźnik działa po podaniu mu masy w stanie czuwania i plusa ze stacyjki.

mysle ze przyczyna tego jest raczej asekuracja konstruktorow na wypadek zepsucia sie alarmu - zeby mozna bylo nadal jechac autkiem
    pobor pradu ma tu malo do rzeczy bo zasilanie przekaznika blokady jest postacyjkowe
    Don Jonson
    Level 11  
    możesz do tego wykorzystać jeszcze przekaźniki dwucewkowe, taki przekaźnik nie pobiera prądu w stanie załączenia a tylko w momencie przełączania styków i jest ciężki do zlokalizowania dzięki tym cechom