Założenia:
Budowa taniej, a funkcjonalnej lutownicy, która z powodzeniem może być wykorzystywana w domowym warsztacie.
Realizacja:
Po długich poszukiwaniach inspiracji i projektów trafiłem na projekt "Cyfrowej stacji lutowniczej RL1". Projekt oparty jest o uC Atmega 8. Jako wzmacniacz sygnału termopary zastosowano op-amp Op07. Mocą grzałek kolby steruje układ wykonawczy na triaku. Do sterowania triakiem używany jest sygnał przejścia przez zero z komparatora lm311. Oczywiście projekt zmodyfikowałem według własnych potrzeb.
Zmiany:
- Nowy projekt PCB: Płytka sterownika złożona na "kanapkę" z wyświetlaczem LCD. Większość elementów w SMD wraz z atmegą 8 (można pokusić się jeszcze o zmianę kwarcu na SMD). Zintegrowane gniazdo ISP w formacie ATMEL 6pin. PCB modułu wykonawczego i zasilacza praktyczne w niezmienionej formie. Całość łączona ze sobą za pomocą 6 przewodów. Obie PCB dwustronne, przelotki umieszczone tak aby można było płytkę wykonać termotransferem.
- Dostosowanie kodu źródłowego (zmiany nazw wektorów przerwań itp.) do najnowszego toolchain'a Atmela (Tu z pomocą przyszła dokumentacja standardu AVR GCC).
- Zmiana biblioteki obsługi LCD na bardziej mi przyjazną (Projekt powstał rok temu, a wtedy byłem mocno początkujący w języku C).
- Dodanie obsługi przechodzenia w tryb uśpienia po 2 min gdy kolba jest w podstawce. ( Generalne zwykły wyłącznik krańcowy umieszczony w podstawce i połączony ze stacją wtykiem jack mono 3,5mm).
Jako trafo zasilające zastosowałem wyhaczone na all..ro trafo czeskiej firmy TALEMA 120VA 2x12V. Dodatkowo użyty został wyświetlacz LCD z serii BLACKLINE. Całość zapakowana do obudowy Z-2a. Panel zaprojektowany w Front Desingerze 3.0. Docelowo zostanie wydrukowany w kolorze i zalaminowany. Trzeba również wymienić przyciski na ładniejsze.
Jak już wspomniałem stacja działa już od roku i nie mam do jej pracy żadnych zastrzeżeń.
Schematy i PCB:

Zdjęcia:

Koszty: Wszystkiego nie pamiętam ale zamkniemy się w 120zł.
Załącznik:
- Pliki schematu i PCB w Eagle,
- Kod programu wraz z całym projektem z Atmel Studio 6,
- Gotowe pliki wsadowe,
- Plik projektu panelu w Front Desinger 3.0
Cool? Ranking DIY