Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Excel - Jak policzyć średniodobowe

20 Lip 2015 01:06 978 9
  • Poziom 8  
    Witam. Mam taki problem. Jak widzicie na rysunku jest to LOG określający zużycie energii. W jaki sposób mogę policzyć w tabelce obok średnie dobowe ? Wydaję mi się że średnia warunków była by dobrą opcją ale mam gdzieś problem z jej użyciem. Chodzi o to aby policzyć średnie za każdy kolejny dzień a przedział wynosi kilka miesięcy. Czy konieczne jest makro czy wystarczy dobra formuła która będę mógł przekopiować na kolejne dni. Za pomoc z góry dzięki :)
    Excel - Jak policzyć średniodobowe
  • Pomocny post
    Poziom 27  
    Możesz użyć formuły tablicowej z pliku z załącznika.

    Możesz też wykorzystać tabelę przestawną, ale w tym wypadku dane w pierwszej kolumnie musisz skonwertować na datę (to co teraz jest to dla Excela jest tekstem). Możesz to zrobić wg. schematu rysunku z załącznika (jedynie nie podałem pierwszego kroku kreatora, w którym wybierasz że dane źródłowe są rozdzielane).
    W trzecim kroku kreatora najpierw klikasz na pierwszą importowaną kolumnę i wybierasz format danych Data: DMR, a następnie na drugą kolumnę i wybierasz Nie importuj kolumny (pomiń):
    Po konwesji pierwszej kolumny jako etykiety wierszy tabeli przestawnej ustawiasz kolumnę z datą, jako wartości kolejne pola z podsumowaniem pola wartości jako średnia.

    @PRL
    Obliczenia średniej wg. Twojego kodu różnią się od tych z tabeli przestawnej czy mojej formuły.
  • Poziom 36  
    @CBR, rzeczywiście jest błąd.
    Ale skoro Twoje rozwiązanie działa, to nie będę go szukał.:)
  • Poziom 8  
    Prośba do PRL :) Myślę że ten przykład jest bardzo praktyczny i edukacyjny. Coraz więcej danych mamy w postaci cyfrowej i liczenie takiej średniej jest coraz częściej potrzebne. Makro liczy wszystko OK dla pierwszego wiersza potem jest delikatny problem. Reasumując jeśli nie jest to duży problem jak będziesz miał chwile dasz radę je poprawić. Twoja metoda jest bardziej praktyczna i szablonowa :) Oczywiście podziękowanie dla cbrman :) Pozdrawiam
  • Poziom 8  
    Dzięki wielkie PRL :-) Pozdrawiam
  • Poziom 36  
    Cytat:
    Dzięki wielkie PRL


    I pomyśleć, że za czasów PRL rzadko ludzie tak mówili.;)

    P.S. Trochę zmieniłem kod:

    Kod: vbscript
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • Poziom 27  
    Możesz także wykorzystać MSQuery i następującą kwerendę:
    Kod: sql
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • Poziom 8  
    PRL :) Działa wszystko bardzo dobrze :) CBRMAN SQL zaczynam dopiero delikatnie ogarniać ale również dzięki za pomoc :)