Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Peugeot 307 1.4HDi - BSI przekładka

ATBCK 20 Jul 2015 10:32 4113 7
    ATBCK
    Level 2  
    Witam wszystkich

samochód Peugeot 307 1.4HDi 2003r

Peugeot Planet nie łączy się z BSI a przez to także z innymi kalkulatorami, które przechodzą przez BSI.

Łączy się z kalkulatorem silnika, wspomaganiem i ABS, gdyż ta komunikacja idzie przez inne piny w złączu diagnostycznym.

Piny między złączem diagnostycznym a BSI "przedzwonione" czyli jest ciągłość kabli.

Sam interfejs sprawny, gdyż np z 407 i c4 picasso łączy się ze wszystkim.

Obstawiam wadliwe BSI gdyż:
    - nie łączy się z planetem
    - wyświetla błąd airbag (czasami gaśnie i znów się zapala)
    - komputer pokładowy pokazuje zasięg zbiornika paliwa z dokładnoscią do 1km np. 897km (miałem wiele Peugeotów i zawsze zaokrąglane to było do pełnych dziesiątek)
    - centralny zamek z pilota czasami działa czasami nie.

Chciałem kupić gotowy zestaw startowy do odpalenia czyli BSI, komputer silnika i kostkę immo ale nie mogę znaleźć z takimi samymi oznaczeniami.

Moje BSI jest J03 a wszędzie sprzedają J02, poza tym sterowniki silnika też różniły się w zależności od typu pompy wysokiego ciśnienia.

I teraz mam pytanie,

chcę kupić samo BSI J02 i podłączyć pod auto, jednocześnie odłączając sterownik silnika żeby go nie zablokować obcym BSI i odłączając licznik, żeby nie wpisał się przebieg z kosmosu.

Czy Planet połączy się z BSI i odczyta vin przy odłączonym całkowicie sterowniku silnika? To jest moje zasadnicze pytanie.

W ten sposób sprawdziłbym czy to wina BSI czy instalacji w samochodzie.
    adrian1201
    Level 29  
    Połączy się bez problemu planet pobiera vin z BSI nawet jak odepniesz wszystko i zostawisz tylko BSI to diagnoza z nim będzie,Odepnij tylko licznik co by się przebieg nie zmienił silnik się nie zablokuje,jedynie nie odpali.
    andrzej20001
    Level 43  
    Odepnij COM i radio zobacz czy ożyje komunikacja.
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Level 38  
    ATBCK wrote:

Te auta są na can-ie a P 307 2003 r jest na van-ie.

Miałem to samo - uszkodzony był właśnie interface i nie łączył się z autami na van.
    ATBCK
    Level 2  
    SZYMON BYDGOSZCZ wrote:
    ATBCK wrote:

Te auta są na can-ie a P 307 2003 r jest na van-ie.

Miałem to samo - uszkodzony był właśnie interface i nie łączył się z autami na van.

Ciekawa wskazówka ale miałem poprzednio też 307 z 2003r i się łączył bez problemu.
    Chyba że się zepsuł w międzyczasie.

Mam w rodzinie 406 z 2002r to chyba też jest na van-ie więc może podepnę interfejs do tego 406 i będzie jasność czy się łączy z van
    Yaph
    Level 2  
    Witam
    Też mam ten problem z 407 planet się łączy a z 307 nie chce. Ja to obchodzę w tren sposób że w momencie wyświetlenia info. o braku połączenia odpinam USB i od razu podłączam. Wybieram jeszcze raz aby ponowił próbę połączenia i wszystko działa ok.
    ATBCK
    Level 2  
    U mnie ostatecznie przyczyną był luźny PIN w interfejsie odpowiedzialny za sieć VAN dlatego z 407 na szynie CAN łączył się bez problemu a z 307 na VAN juz nie.