Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Samsung RS20VRHS5/XEO - Kody serwisowe - lodówka weszła w nieznany tryb

21 Lip 2015 13:30 4941 2
  • Poziom 8  
    Witam

    To mój pierwszy post na tym forum więc chciałem Wszystkich serdecznie powitać.

    Chciałem sprawdzić czy grzałka rozmrażania parownika działa.
    Znalazłem na forum kody do serwisowego włączenia rozmrażania.
    Nacisnąłem "Power Freeze" i "Fridge". Teraz powinienem nacisnąć i przytrzymać "Freezer". Niestety nacisnąłem "Fridge" i lodówka zaczęła wydawać dźwięk co mniej więcej sekunda. Nacisnąłem "Freezer" i wydaje mi się, że panel powrócił do trybu normalnej pracy czyli podawania temperatur. Nadal jednak wydawała dźwięk co sekunda. Wyłączyłem więc ją z prądu.
    Po włączeniu wszystko było ok ale kompresor nie załącza się.

    Po odczekaniu godziny i ponownym włączeniu lodówka rozpoczęła normalną pracę.

    Jeszcze wyjaśnienie dlaczego chciałem odmrażać.
    Lodówkę mam od 3 lat i jak wszystkim innym "szczęśliwym" użytkownikom współczesnych długowiecznych urządzeń również ona po tym czasie powoli odmawia pracy.

    Objawy: lodówka nie może osiągnąć w zamrażalniku niższej temperatury niż -4, -5 st. C. Natomiast w części chłodniczej temperatura spada niemalże do zera.
    Nie zauważyłem, żeby kompresor pracował jakoś szczególnie długo.

    Fakty
    Pomiary wszystkich dostępnych elementów:
    Grzałka parownika i grzałka na wylocie powietrza w komorze chłodniczej - 183 Omy
    Termistory w tylnych panelach mierzące temperaturę wewnątrz komór - około 5 kOmów / 25 st. C
    Termistor na rurce wylotowej (chyba wylotowej - jak się mylę proszę mnie poprawić) z parownika - około 5 kOmów / 25 st. C
    Bezpiecznik termiczny (ten z prawej strony parownika) - przerwa

    Po 24 h od wyłączenia lodówki zmieniła się tylko wartość bezpiecznika - teraz ma około 3-4 Omy.

    Włączyłem lodówkę i właśnie ją obserwuję.

    Obszar zaznaczony czerwonym owalem ma najniższą temperaturę. Jak pierwszy raz odsłoniłem to miejsce całe było oblodzone - jednolita przeźroczysta bryła lodu. To był powód aby serwisowo włączyć grzałkę odmrażania.

    Proszę o pomoc.
  • Poziom 8  
    Lodówka po 2h pracy osiągnęła w zamrażalniku ledwo 14 st. C (14 na plusie nie na minusie).
  • Poziom 8  
    Wygląda na to, że jest ubytek czynnika chłodzącego. Obszar zaznaczony na zdjęciu czerwonym owalem po kilku godzinach pracy pokrył się całkowicie lodem i szronem. Jednak już trzecia rurka od góry jest czysta i jej temperatura oscyluje w okolicach zera. Jak wielokrotnie pisano na forum jest to objaw ubytku czynnika chłodzącego.

    W sprawie kodów serwisowych - jak ktoś może to bardzo proszę podać.