Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Radmor 5102 jak naprawić?

zolbrzuch101 14 Jul 2005 19:31 12338 67
Altium Designer Computer Controls
  • #31
    zolbrzuch101
    Level 15  
    "elków"- to kondensatory elektrolityczne rozumiem :-) nie spotkalem sie jeszcze z takim terminem ale to moje poczatki i wiele nauki przedemna :-)

    ok wymienie ale dopiero w poniedzialek :-( bo u mnie w miescie jest tylko jeden sklep z czesciami a nie posiadaja odpowiednich kondziolow na miejscu :-( pozdrawiam
  • Altium Designer Computer Controls
  • #32
    jaro_21
    Level 22  
    też obstawiłbym elektrolity jako przyczynę wyciszania

    warto też zmierzyc prąd spoczynkowy i skorygować ewentualnie jego wartość na około 20 -30[mA]

    w radmorach serii 5100 - 5102 najłatwiej zrobić to wyjmując beżpieczniki na końcówce mocy i wpiąć się tam miliamperomierzem ustawionym na pomiar prądu stałego najlepiej zakres 200[mA] następnie delikatnie kręcąc potencjometrem znajdującym się na płytce końcówki mocy ustawić prąd spoczynkowy(oczywiście dla obu kanałów), przy wzmacniaczu nie wysterowanym sygnałem wejściowym, bez podpietych kolumn

    powodzenia, te wzmacniacze są przyjazne w naprawie dużo miejsca i konstrukcja modułowa

    i ten dźwięk :)
    w razie problemów proponuje prześledzić ten wątek https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic112320.html
  • #33
    User removed account
    User removed account  
  • #34
    zolbrzuch101
    Level 15  
    Wymienic tylko na wzmacniaczu, czy moze na innych plytkach rowniez? bede uzywal go jako wzmacniacz.
  • #35
    User removed account
    User removed account  
  • #36
    zolbrzuch101
    Level 15  
    na koncowce znajduja sie 2 bezpieczniki. obojetnie ktory wyciagne?? a co daje ustawienie pradu spoczynkowego?? na co ma to wplyw??
    pozdrawiam
  • Helpful post
    #37
    User removed account
    User removed account  
  • #38
    zolbrzuch101
    Level 15  
    ok dzieki wielkie tylko jeszcze nie dokoncza mnie zrozumieliscie. chodzilo mi o to jaki bezpiecznik na koncowce mocy mam wyciagnac aby ustawic ten prad spoczynkowy. bo tam sa dwa. pozdrawiam
  • Helpful post
    #39
    jaro_21
    Level 22  
    obojętnie który bezpiecznik różnca będzie tylko w znaku + albo -
    regulujesz potencjometrem oznaczonym jako R1009
    radzę kręcić powoli
    patrząc od przodu wzmacniacza i kręcąc w lewo prąd powinien się zmniejszać


    wyjmuj i wkładaj bezpieczniki przy wyłączonym zasilaniu

    jeżeli ten model ma wychyłowe wskaźniki wysterowania to drugi potencjometr (R1020) na płytce wzmacniacza jest od jego czułosci jeżeli chodzą nie równo to można skorygować

    przy okazji warto przeczyścić styki gnazd na te bezpieczniki bo od starości pokrywają sie nalotem i nie łączą
  • Altium Designer Computer Controls
  • #40
    zolbrzuch101
    Level 15  
    ok dzieki wielkie za info.jestem bardzo wdzieczny za pomoc :-) ! w poniedzialek wymienie elektrolity i ustawie prad. dam znac czy efekt przyciszania zanikl.
    POZDRAWIAM
  • #41
    zolbrzuch101
    Level 15  
    Witam. Udalo sie!!! Po wymianie elektrolitow nic sie nie wycisza!!! Ustawialem rowniez prad spoczynkowy. wszystkie ustawienia na "0" radmorek podlaczony tylko do kontaktu. i tak na lewej koncowce udalo sie najmniejszy prad ustawic na 50mA a w prawej na 35mA. jednak oby dwie ustawilem na 50mA tak chyba dobrze?? Wyregolowalem tez wskazniki i teraz jest ok. Tylko dobre kolumny i mozna robic imprezki :-)
    Dziekuje wszystkim za zainteresowanie i zangarzownanie w poradach.
    Pozdrawiam wszystkich i jeszcze raz dzieki!!
  • #42
    -=UFo=-
    Level 11  
    ok, takze zapytam o dolegliwosci Radmorka, tylko ze model 5100- ale nie jest to prawie zadna roznica.
    mam dziwne dolegliwosci - mianowicie z glosnikow saczy mi sie szum i buczenia z trzaskami. sprzet normalnie gra, jednak te efekty uboczne troszke mnie martwia i..coz... obnizaja wrazenia estetyczne sluchania... :(

    powiem jeszcze, ze niedawno wymieniona zostala koncowka mocy, co polepszylo sprawe na ok 1godzine, po czym znow jest ta sama sprawa...
    gdzie moze byc blad? bo niestety jestem laikiem w tych sprawach?

    dzieki za ew odp.
  • #43
    jaro_21
    Level 22  
    trzeszczy w obu kanałach czy w jednym ?
    cały czas czy tylko podczas kręcenia potencjometrem?
    buczenie może być spowodowane starymi kondensatorami elektrolitycznymi

    co rozumieć przez wymianę końcówki mocy, co dokładnie bylo wymieniane ?
    napisz więcej szczegołów
  • #44
    -=UFo=-
    Level 11  
    trzeszczy niestety w obu kanalach.. i w obu buczy.

    potencjometry niektore wymienilem, niektore przeczyscilem- dzialaja pieknie wiec to nie ich wina.

    koncowka mocy - czesc, ktora jest z tylu odbiornika /nie pamietam jakie ma to oznaczenia../ dostepna za kilka PLN na terenie calego kraju lub na allegro.

    jest moze jeszcze jedna rzecz, ktora moze pomoc w diagnostyce: mianowicie wskaznik kanalu lewego nie wychyla sie tak jak powinien- ma mniejszy wychyl i zawsze po wlaczeniu sprzetu jest wychylony o jakies stopien /osiaga pierwsza kreske/ a powinien byc w pozycji 'min'.

    niestety, jak pewnie niejedna osoba zauwazyla- jestem laikiem w tych sprawach...wiec dlatego prosze o pomoc.. i dlatego tez wymiane koncowki zlecilem znajomemu- chyba niestety jednak nie byl to najlepszy ruch, bo niewiele to zmienilo...:/

    Dodano po 2 [minuty]:

    a moze jest ktos chetny z Lublina ktory chcialby sie tym pobawic na miejscu?
    doprowadzajac sprzet do normalnego stanu? :D:D:D
  • #45
    jaro_21
    Level 22  
    jeżeli masz takie możliwosci (miernik) to sprawdź wartość prądu spoczynkowego, może buczeć przez to że ten prąd jest za wysoki

    w tym poscie nawet jest opisane jak to zrobić

    co do końcówki mocy to tym terminem zwykle określa się układ wzmacniacza mocy wraz z tranzystorami mocy, które znajdują się z tyłu wzmacniacza na radiatorach i pewnie je miałeś na myśli

    jeżeli znajomy znał się na rzezczy to powinien sprawdzić i ustawić wartość prądu spoczynkowego po wymianie tranzystorów

    co do wskaźników wysterowania to też jest napisane w tym poście proponuje sobie poczytać

    jeżeli naprawiał to ktoś bez pojęcia to mogło się zdarzyć że pokręcił potencjometrami na płytkach żeby zobaczyć co się będzie działo a to może zaszkodzić
  • #46
    zybex
    Helpful for users
    W instrukcji tego amplitunera podane jest, że prąd spoczynkowy należy ustawić na 30mA! Te 50mA, które ty ustawiłeś to jest za dużo!
  • #47
    zolbrzuch101
    Level 15  
    nie mogę ustawić mniejszego prądu bo potencjometr jest na maxa skręcony.
    Tak jak napisałem wcześniej wymieniłem elektrolity na końcówce i na przedwzmaku. Wszystko było ok az do dnie dzisiejszego :-( Ponownie kanał prawy zaczął sie wyciszać. Co jest tego przyczyną??
  • #48
    User removed account
    User removed account  
  • #49
    zolbrzuch101
    Level 15  
    A co to "para różnicowa" jestem poczatkujacy :-)
  • #50
    User removed account
    User removed account  
  • #51
    zolbrzuch101
    Level 15  
    mam tylko nie wiem jak sie tego uzywa :-(
    a taki uszkodzony tranzystor moglby powodowac ze nastepuje wysiszenie po ponownym wlaczeniu radmorka dziala ok ale tylko przez chwilke?
  • #52
    jaro_21
    Level 22  
    w orginale (5100) znajdują się tam tranzystory bc157 oznaczone na płytce (T1001,T1002) są w kształcie prostopadłościanu ściętego z jednej strony,
    można szukać zamienników, ja poszedłem na łatwizne i pobrałem te tranzystory z płytki przdwzmacniacza gramofonowego na schemacie oznaczone są jako T703 i T704

    do samego sprawdzenia w czym problem proponuje zamienić miejscami płytki z tranzystorami sterującymi jeżeli uszkodzone jest coś na tej płytce to zacznie się wyciszać drugi kanał a ten co się wyciszał powinien grać dobrze ,
    jezeli okaże się że wycisza się dalej ten sam kanał to trzeba szukać uszkodzenia wcześniej czyli w przedwzmacniaczu
    schemat do którego się odwołuje jest tu
    http://radio.elektroda.net/pdf/radmor5102.pdf
  • #53
    User removed account
    User removed account  
  • #54
    zolbrzuch101
    Level 15  
    zamienilem miejscami plytki z tranzystorami i problem nadal wystepuja w prawym kanale. wiec problem znajduje sie gdzies wczesnije. Prosze o parady.
    pozdrawiam.
  • #55
    jaro_21
    Level 22  
    trzeba by posprawdzać tranzystory na przedwzmacniaczu i na korektorze
    napisz na których płytkach wymieniłeś kondensatory
  • #56
    Vault Dweller
    Level 29  
    Odłącz wejście tej końcówki, dotknij wkrętakiem i słuchaj czy brumi, czy nie. Jeśli nie- sprawdź czy ci dochodzi zasilanie, czy tranzystory mocy są sprawne (akurat w Radmorze nic nie było w stanie zabić tych 2N3055).
  • #57
    zolbrzuch101
    Level 15  
    kondensatory wymienialem na przedwzmacniaczu i na koncowkach mocy razem 3 plytki
  • #58
    User removed account
    User removed account  
  • #59
    zolbrzuch101
    Level 15  
    nie tykalem tej :pary róznicowej" bo problem jest gdzies wczesniej. tak to rozumiem z wypowiedzi "jaro_21"
    wiec mam wymienic ta pare róznicowa?
  • #60
    Vault Dweller
    Level 29  
    Zrób jak pisałem- podłącz coś do wejścia końcówki mocy (dowolne źródło sygnału z regulacją poziomu, np. wyjście słuchawkowe innego wzmacniacza połączonego z magnetofonem itp.) i sprawdź, czy końcówka działa. Jak nie- podłącz z powrotem przedwzmacniacz i posiłkując się schematem szukaj dalej wstecz. Jest to ogólnie przyjęty w elektronice sposób- badanie układu "od końca", możesz łatwo wykryć uszkodzenie.