Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Anteny KF - Jakie anteny zastosować.

Wojte1199 22 Jul 2015 09:18 2475 7
    Wojte1199
    Level 19  
    Witam! W związku z otrzymaniem świadectwa operatora i pozwolenia radiowego. Zwracam się z prośbą o pomoc w doborze anten KF. Poniższy obrazek przedstawia moją sytuację Na ukf stoi już na maszcie Diamond X300. Teraz rozmyślam nad czymś na kf. Działka graniczy z niewielkim laskiem sąsiedzi nie mają nic przeciwko więc mogę porozwieszać klika sznurków. Kierunkowe anteny planuję odłożyć na późniejszy termin na drugim maszcie. Myślałem nad deltą poziomą może LW a może dipole? Wolałbym anteny zasilane przy maszcie na budynku. Na strychu 4 sekcyjny przełącznik antenowy. Maszt uziemiony rura 2 cale. Skrzynka w radiu.

Anteny KF - Jakie anteny zastosować.
  • Helpful post
    jkk
    Level 20  
    Zacznij od W3DZZ. Klasyczna antena, nawet na wysokości kilku metrów nad ziemią nie powinienes mieć problemów z QSO na Europę. Ma ok. 32 m długości, nawet powieszona jako slopper daje niezłe osiągi.
    Wojte1199
    Level 19  
    @jkk W3DZZ biorę pod uwagę na końcu gdyż jest zasilana symetrycznie po środku a wolę anteny nie wieszać nad przodem budynku. Kusi mnie delta pozioma z punktem zasilania na maszcie budynku ale wychodzi ok 125 metrów chyba że skrócę odległości linkami żeglarskimi.
  • Helpful post
    bogi
    Level 29  
    Spróbuj dipole na wybrane przez Ciebie pasma, FD4 też sprawuje się źle. To tańsze wersje anten ale na początek wystarczą. Z W3DZZ jest trochę zabawy ze strojeniem trapów, a potem całości.
    Wojte1199
    Level 19  
    Czyli dipole mniej więcej w takiej konfiguracji co trochę mi nie pasuje ze względu na przewody zasilające. A co sądzicie o delcie w takiej konfiguracji jestem w stanie rozwiesić 160m po obwodzie. A może skrócić ramiona do 80m?
    Anteny KF - Jakie anteny zastosować. Anteny KF - Jakie anteny zastosować.
  • Helpful post
    jkk
    Level 20  
    Zawsze możesz powiesić połówkę W3DZZ. Kolega zrobił taki slopper zasilany od góry (6 piętro w wieżowcu, w dół do sąsiedniej ulicznej latarni. - Masę fidera przy punkcie zasilania radiatora uziemił do konstrukcji budynku (szczytowa ściana obok jest osłonięta blachą, niezła przeciwwaga). Pracuje z prostą skrzynką 50W transceiwerem zaliczył na CW cały świat. W3DZZ to dość cierpliwa na eksperymenty antena można ją wieszać w różnych konfiguracjach a jeden trap jest łatwiej zrobić niż dwa. Ja zaczynałem od 10 metrowego sloppera zasilanego od góry (4 piętro ok 12 m nad gruntem), też miałem niezłe raporty - działałem wtedy na TS 520s z Pi-filtrem na wyjściu. Co do trójkąta - ma go inny kolega z sąsiedztwa i też nie narzeka - 80 metrów linki powieszone w nachyleniu mniej więcej 30 stopni. Na 3,7 Mhz - cała SP jego i to z niezłymi raportami Z Twojego planu wynika, że drzew masz dużo w sąsiedztwie - to niezłe maszty do anten, tylko wymagają elastycznych odciągów anteny, żeby przy większym wietrze jej nie porwać. Moim skromnym zdaniem zabawa z antenami to chyba większa frajda w naszym hobby niż trzaskanie setek łączności w zawodach... Zawsze warto mieć parę w odwodzie.
    Wojte1199
    Level 19  
    @jkk Dziękuję za podpowiedzi Wybór padł na deltę 160 metrów. Co do odciągów to rozwiązałem problem za pomocą bloczków z obciążnikami 2kg linki są zawsze naciągnięte i nie straszne im wychylenia drzew nawet na metr.

Jeszcze pytanie deltę lepiej zawiesić równo w poziomie czyli u mnie ok 15m nad poziomem gruntu? Czy lepiej na domu 15 metrów a na drzewach wyżej myślę że 25 metrów dało radę by zrobić ??
  • Helpful post
    jkk
    Level 20  
    Nachylenie płaszczyzny delty do powierzchni gruntu uprzywilejuje jeden z kierunków, powinno również zapobiec szkodliwym rezonansom anteny. Ze znanych mi anten pętlowych (a taka jest delta, może być zresztą kwadrat) większość rozpięta jest w pionie (działa kierunkowo) lub pod skosem. Anteny pętlowe mają też dodatkową zaletę - biorą mniej "śmieci" z eteru niż anteny typu long-wire czy otwarte dipole.