logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zablokować drukowanie na koncie użytkownika w Windows XP?

stonkers 31 Maj 2005 20:42 4821 10
REKLAMA
  • #1 1539757
    stonkers
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Witam
    mam win xp i na nim 2 profile moj(administratora) i siostry i chcialbym zablokowac jej możliwośc dostepu do drukowania na jej profilu np ustawienie hasla albo calkowite zablokowanie drukowania.
    Jak to zrobic
  • REKLAMA
  • #2 1540236
    wddf
    Poziom 18  
    wejdź w drukarki i faksy, potem kliknij na udostępnianie, tam w zakładce zaawasnowane, masz opcję "dostępna od do", ustawiasz na jakąś nietypową godzinę np.3.00 do 3.01, i jeżeli siostra jest kontem z ograniczeniami podrukuje ale tylko w minutkę o 3 w nocy :) . Od razu mówię że niesprawdzałem, wiem tylko że ona nie bedzie miała możliwości tego zmienić na zdrowy rozsądek niepowinna drukować w innej porze, sposób o tyle niewygodny że i ty niebędziesz mógł - jak sie spodoba to przetestuj i napisz czy działa (mi osobiście nie chciało się jej specjalnie włączać)
  • REKLAMA
  • #3 1540261
    LtLog
    Poziom 30  
    Ocena: 39
    Panel Sterowania -> Drukarki i Faksy PPM na urządzeniu do którego dostęp chcesz zablokować -> Właściwości -> Zabezpieczenia -> przy koncie siostry wszystkie opcje na odmów -> Zastosuj i restart. Potem sprawdź tylko w Zaawansowanych czy przypadkiem siostra nie dziedziczy uprawnień po obiekcie nadrzednym czyli po tobie jeżeli tak wyłącz dziedziczenia. No chyba że wolisz bawić się w ciągłe zmienianie godzin drukowania.

Pozdrawiam Lt.
  • REKLAMA
  • #4 1540326
    wddf
    Poziom 18  
    LtLog ja naprzykład na moim XPku niemam tych opcji? Zrobiłem jak napisałeś i poprostu nie ma tej opcji, może wiesz jakiś inny sposób, to byłbym wdzięczny, bo ciekawy problem a zabawa z godzinami (co mi pozostaje narazie jakby co) to fakt opcja nie najlepsza - zależy jeszcze jak często się drukuje
  • REKLAMA
  • #5 1540363
    LtLog
    Poziom 30  
    wddf krótkie pytanie ilu posiadasz użytkowników i jaki system plików?

Pozdrawiam Lt.
  • #6 1541967
    wddf
    Poziom 18  
    Krótka odpowiedz: system stoi na ntfs, uzytkowników jest 4-adminów, na czas próby z drukarką siostra została zdegradowana do konta z ograniczeniami, czyli 3 adminów i jeden ograniczony, nie jest mi to na codzień potrzebne - nawet nieszczęsna siostrzyczka wyrosła z grzebania mi po koncie, ale ciekaw jestem co może stać za takim obrotem spraw,
  • #7 1542823
    LtLog
    Poziom 30  
    Przyznam że sytuacja mnie zaciekawiła jezeli możesz zrób screen właściwości drukarki chciał bym zobaczyć jakie wogóle zakładki posiadasz dodatkowo marke i model drukarki.

Pozdrawiam Lt.
  • Pomocny post
    #8 1543002
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    hmm moze masz wlaczone "proste udostepnianie plikow"?
  • #9 1547328
    wddf
    Poziom 18  
    mam rzeczywiście włączoną opcję proste udostępnianie plików, być moze to jest przyczyną braku u mnie opcji o których mówił Ltlog, dla wszystkiego screen:
    Załączniki:
    • Jak zablokować drukowanie na koncie użytkownika w Windows XP? 2e.jpg (30.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 1547391
    LtLog
    Poziom 30  
    Platon ja również posiadam włączoną opcję prostego udostepniania, na moje oko jest to wina orginalnego sterownika drukarki, właśnie zainstalowałem tą samą lecz ze sterownikiem Windows i opcja występuje.

Pozdrawiam Lt.
    Załączniki:
    • Jak zablokować drukowanie na koncie użytkownika w Windows XP? canon.JPG (23.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 1986978
    stonkers
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Temat zakańczam !
    Rzeczywiście zależy to od opcji "prostego udostępniania plików..." i w tym cały problem.
    Pozdrawiam wszystkich i dziękuje:)

Podsumowanie tematu

✨ W systemie Windows XP z dwoma kontami użytkowników (administrator i konto ograniczone) pojawił się problem z blokowaniem dostępu do drukowania na koncie ograniczonym. Proponowano ustawienie ograniczeń czasowych w udostępnianiu drukarki, jednak metoda ta jest niewygodna i ogranicza również administratora. Inna sugestia to zmiana uprawnień w zakładce Zabezpieczenia właściwości drukarki, gdzie dla konta siostry należy ustawić odmowę wszystkich praw do drukowania oraz wyłączyć dziedziczenie uprawnień. Jednak w niektórych konfiguracjach Windows XP opcje te mogą być niedostępne, co jest powiązane z włączoną funkcją "proste udostępnianie plików". Wyłączenie tej funkcji oraz instalacja sterownika drukarki dostarczonego przez Microsoft (zamiast oryginalnego sterownika producenta) umożliwia dostęp do zaawansowanych ustawień zabezpieczeń i skuteczne blokowanie drukowania na koncie użytkownika. System plików NTFS oraz odpowiednie nadanie ról użytkownikom (administratorzy i konto ograniczone) są istotne dla prawidłowego działania zabezpieczeń. Ostatecznie problem został rozwiązany przez wyłączenie "prostego udostępniania plików".
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA