Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Alarm dla czujek alarmowych PIR

zasoby 31 May 2005 21:59 6881 10
Altium Designer Computer Controls
  • W celu zbudowania prostego systemu alarmowego potrzebujemy czujki lub czujek ruchu, centralkę alarmową + akumulator, sygnalizator(y) oraz manipulator. Nie proponujemy budowy czujek alarmowych PIR a jedynie prostej centralki (jeżeli tak to w ogóle można nazwać) przy okazji ucząc się zastosowania układów logicznych.

Przy projektowaniu układu przyjęto bezwględnie:
    - akceptację czujek NC (czyli normalnie zwarte) lub NO (normalnie rozwarte - otwarte)
    - czas na wejście i czas na wyjście

Można podłączyć kilka czujek NC lub NO. Czujki NC łączymy w szereg a czujki NO równolegle do pinów na schemacie.
    Przyciski S1 i S2, które udają działanie czujek mogą się przydać podczas testowania układu. Przycisk S3 powinien być ukryty tylko przez nas znanym miejscu.

Działanie układu jest następujące. Z chwilą włączenia S3 (nie musi to być zwykły przełącznik - może być jakiś osobny układ z klawiaturą) mamy czas na wyjście z pomieszenia (czas regulujemy za pomocą R5). Z chwilą naruszenia obiektu mamy czas na wyłączenie alarmu za pomocą S3 (regulujemy czas za pomocą R8). Czasy dobrano po 30 sekund. Jeżeli nie wyłączymy alarmu nastąpi wysterowanie tranzystora TR1 i włączy się buzzer wewnętrzny i zewnętrzny. Tutaj zamiast zewnętrznego buzzera można zastosować przekaźnik albo tranzystor o większej wytrzymałości prądowej włączający syrenę wielkiej mocy. Wyłączenie alarmu nastąpi po wyłączeniu ukrytego S3. Zmieniając pojemność C2 wydłużamy czas działania alarmu, np. wstawiając 220uF alarm będzie włączony przez 15minut. Zasilanie od 9V do 15V, można podłączyć niewielki akumulator w miejsce batt.

Prosta "centralka" alarmowa do wykonania za parę złoty.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    zasoby
    Level 23  
    zasoby wrote 785 posts with rating 406, helped 4 times. Been with us since 2002 year.
  • Altium Designer Computer Controls
    robertododo
    Level 13  
    Fajnie tylko schematu nie mogę znaleźć
    sromotnik
    Level 15  
    Bo trzeba sie zalogować
  • Altium Designer Computer Controls
    krollew
    Level 20  
    A ja właśnie zrobiłem wczoraj "ultra" prosty alarm oparty na czujce, Siemensie S35 i AT89C2051 (BASCOM). Jak tylko go potestuję i znajdę chwilę żeby opisać i sfotografować to udostępnie niezwłocznie na elktrodzie.

Zasada jest bardzo prosta:
    - włączamy alarm - ok. 60 sekund na wyjście z pomieszczenia
    - sygnał z czujki powoduje wysłanie SMSa o wcześniej zaprogramowanej treści na zaprogramowany numer.
    - po wysłaniu SMS alarm nie reaguje już na czujkę - tak aby nie słał w nieskończoność SMSów, przecież jeden wystarczy jak coś się dzieje.
    - zadzwonienie na numer karty SIM włożonej w Siemensa powoduje "wyzerowanie" alarmu, a więc może wysłać kolejnego SMS'a gdy czujka coś "wyłapie" - dodatkowo powoduje to wstrzymanie działania alarmu na ok. 1 min - jest to sposób na wejście do pomieszczenia i wyłączenie alarmu.

Ktoś może zapytać "po co to komu?" Ano ma to być zastosowane w domku na totalnym odludziu, z powodu częstych włamań.
    norbi
    Level 16  
    krollew - mam nadzieje ze sie podzielisz schematem i programem jak przetestujesz i bedziesz mial ostateczna wersje :D
    F4T4L
    Level 14  
    Ogolnie odnoscie alarmu ... ja bym potrzebowal ukladzik ktory dawalby mi mozliwosc dzialania na odleglosc np wlozyc w drzwi ukladzik i gdy przechodze daje sygnal ... np przez glosniczek lecz gdy sie zatrzymam w miejscu gdzie jest zamontowany czujnik to sygnal zadziala lecz sie po chwili wylaczy ... i zalaczy ponownie gdy opuszcze linie sygnalu znowu zacznie piszczec ... ogolnie chodzi o to zeby ten ukladzik dzialal na na zmiane a nie na stan ... Czy jest mozliwe zbudowanie czegos takiego ? bylbym wdzieczny za schemacik ...
    wolu
    Level 12  
    F4T4L Może kamera CCD i układ detekcji ruchu. Było kiedyś w EP. Albo jeśli możesz używać komputera do tej sygnalizacji to wystarczy Ci zwykła kamera internetowa-webcam za góra 50zł i program np. WillingWebcam w którym ustawisz opszar na którego zmianę naświetlenia reaguje program. Gorzej ze sygnalizacją aukstyczną w takim przypadku :/ No i w nocy musisz użyć dobrego oswietlenia ale może być niewidzialne dla oka IR. Tym programem możesz ponadto robić zdjęcia w zależności od ruchu, umiescić to w internecie itp.
    Glina
    Level 16  
    A gdzoe mozna znalesc wartosci elementow ? :)
    Aha i mam jeszcze takie pytanie aby alarm wyslal smsa co musi byc , jakas karta wykupiona i specjalna centralka wysylajaca smsa ?
    jimmi
    Level 13  
    wlasnie...spis czesci by sie przydal :)
    pozdr