Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereMARIUSZ R wrote:
C4 daję 2X 1uF 400V MKSE.
Prezeslukasz wrote:
Piszecie ze MKP były by lepsze ale patrze teraz na TME.pl i one wykonane sa tylko do pracy przy napięciach DC, zaś MKSE są przystosowane do DC i AC.
Prezeslukasz wrote:Co prawda układ zasilany jest z np akumulatora (czyli DC) ale trafo (230/6/6) wytworzy na wyjściu coś w stylu zmiennego napięcia.
Quote:Piszecie ze MKP były by lepsze ale patrze teraz na TME.pl i one wykonane sa tylko do pracy przy napięciach DC, zaś MKSE są przystosowane do DC i AC.
jarek_lnx wrote:
Mnie dziwi zastosowanei triaka, zamiast tyrystora, triaki zazwyczaj maja niższe di/dt kiedyś mówiło sie że do takiego układu należy stosować tylko tyrystory szybkie.
Quote:Stosowałem tyrystor z diodą odwrotnie równoległą - w układach impulsowych, ale w tam były gorsze warunki pracy - znacznie większe di/dt, "małe" triaki nie miewają specyfikacji na 200A/µs a "małe" tyrystory tak.Tyrystory przewodzą tylko w jedną stronę, więc używając takowego zmuszamy go by przyjął tą szpilę "na klatę".
Prezeslukasz wrote:który z kondensatorów ( ze względów na rodzaj) będzie można zastosować w układzie
http://www.tme.eu/pl/details/mks4-3.3u_630/ko...tory-poliestrowe-tht/wima/mks4j043307f00kssd/
http://www.tme.eu/pl/details/mkp10-3.3u_630/k...pylenowe-standardowe/wima/mkp1j043307h00kssd/
jarek_lnx wrote:Quote:Stosowałem tyrystor z diodą odwrotnie równoległą - w układach impulsowych, ale w tam były gorsze warunki pracy - znacznie większe di/dt, "małe" triaki nie miewają specyfikacji na 200A/µs a "małe" tyrystory tak.Tyrystory przewodzą tylko w jedną stronę, więc używając takowego zmuszamy go by przyjął tą szpilę "na klatę".
Policzyłem ile może osiągnąć ten układ to będzie może 1A/us więc wybór elementu załaczającego nie jest krytyczny.
Prezeslukasz wrote:Na fotografii układu modelowego widać foliowy MKT.... mam pytanie odnosnie kondensatora C3 na schemacie w opisie ma parametry 100nF/63V. Czy dobrze rozumiem ze jest to zwykły ceramiczny kondensator...
jarek_lnx wrote:Zarówno pobór prądu jak i szybkość ładowania kondensatorów bedą zależały od przetwornicy, tu mamy nietypową konstrukcję, rezonansową, ale z transformatorem sieciowym trudno przewidzieć co wyjdzie z takiego połączenia i nie ma prostego sposobu na policzenie parametrów (poza częstotliwością).