Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czy jest mozliwosc wzmocnienia komputera dziweku 48v'

kuball1 24 Jul 2015 12:22 930 13
    kuball1
    Level 8  
    Witam mam problem z moim mikrofon, kupiłem mikrofon bm 800 za 200 zł i jest on bardzo cichy poczytałem na forum ze potrzebuje on 48v zasilania i czy jest możliwość aby wzmocnić mój komputer do 48v albo inny sposób na to aby mikrofon działał poprawnie o to informacje o moim mikrofonie:
    mikrofon pojemnościowy oparty na tranzystorze FET
    wkładka o średnicy 34 mm, kierunkowa
    charakterystyka nerkowa
    pasmo 20 Hz-20 kHz
    czułość:-34 dB, +/- 2dB ( 0dB=1V/Pa dla 1 kHz)
    wyjściowa impedancja >150 Ohm+/- 30% dla 1 kHz)
    load impedance > 1000 ohm
    szumy własne lepsze niż 16 dB A
    max. imput SPL: 132 dB ( dla 1 kHz< 1% T.H.D.)
    S/N ratio: 78 dB
    zasilanie fantomowe 48 V DC
    pobór 3 mA
    waga 346 g
    kolor czrny z pozłacaną siatką
    wymiary średnica 46 mm x 150 mm
    obudowa w korzolrze srebrnym, metalowa
    Imekxus
    Level 17  
    Quote:
    czy jest mozliwosc aby wzmocnic moj komputer do 48v
    kompletnie źle postawione pytanie, zasilacz PC dostarcza Ci kilka napięć zasilania np. 12V, 3.3V, 5V więc nie ma co modyfikować nic w komputerze, to co potrzebujesz to przeczytać te dwa artykuły:
    Zasilanie Phantom
    Przedwzmacniacz mikrofonowy

W skrócie musisz się zaopatrzyć w przedwzmacniacz/mikser aby najpierw do niego podłączyć mikrofon a później bezpośrednio do PC do wejścia LINE INPUT

Dodano po 5 [minuty]:

Generalnie twój sprzęt powinien zapewnić zasilanie fantomowe, podłączasz mikrofon do płyty głównej czy karty dźwiękowej? sprawdź czy zapewniają takie zasilanie, czasami trzeba je "gdzieś" włączyć z tego co wyczytałem w zachodnich internetach
    Szewc Amarantowy
    Level 16  
    Zasilanie fantom to domena sprzętu profesjonalnego. Dotychczas nie spotkałem się ze standardową kartą dźwiękową, która to oferuje. Jeśli już, to zasilanie zwane bias.
    Najtaniej będzie, jeśli zmajstrujesz zasilacz odpowiedni. Najtaniej, ale nie najlepiej.
    Inna sprawa, to fakt, że kupując taki mikrofon raczej jasnym jest, że nie potrzebujesz/ nie możesz sobie pozwolić na "najlepiej".

Układ, na przykład, stąd:
    http://www.epanorama.net/circuits/microphone_powering.html#phantom
    Podpisany "Phantom power feeding unit for microphone".
    nagrywamy.com
    Level 30  
    Kupiłeś niewłaściwą wersję tego mikrofonu. Do takich zastosowań odpowiednia jest wersja z zasilaniem bateryjnym, wtedy ma kabel z małym jackiem i wszystko gra. Jeżeli nie możesz wymienić, to niestety, zasilacz fantom albo raczej przedwzmacniacz z takim zasilaczem lub wręcz interfejs - co najmniej tyle ile ten mikrofon.
    kuball1
    Level 8  
    I mam pytanie czy taki mikser wystarczy? jak nie to podajcie tani ale dobry mikser
    Mikser Mikrofonowy Stage Line MMX-31
    mikser-mikrofonowy-stage-line-mmx-31
    Moderated By adambyw:

3.1.18. Nie wysyłaj linków, które po pewnym czasie przestaną być aktywne. To spowoduje, że dyskusja straci jakikolwiek sens.

kuball1
    Level 8  
    To jaki mikser?
    b00l3r
    Level 23  
    @kuball1

To nie jest tak, że kupisz mikrofon i to jest wszystko. W normalnych okolicznościach to gdzieś 1/3 potrzebnych wydatków by go uruchomić.
    Nie ma "tanio i dobrze" to nie ta gałąź hobbystów :-)

Poszukujesz czegoś co ma zasilanie phantom oraz regulacje wzmocnienia i będzie mogło posłużyć jako karta muzyczna. Czyli potrzebujesz prosty interfejs audio. Przy takich budżetach sprawdź - BEHRINGER U-PHORIA UM2.

Miksery sobie odpuść
    kuball1
    Level 8  
    Jak zmajstrować taki mikser
    b00l3r
    Level 23  
    "mikser" nie ma jakiegokolwiek sensu. Bo Ty nie chcesz miksować tylko odpowiednio wprowadzić prawidłowo wysterowany sygnał do komputera. Potrzebujesz przedwzmacniacz i interfejsu audio np usb. Dałem CI przykład najtańszego rozwiązania, który ma zasilanie phantom potrzebne dla Twojego mikrofonu - BEHRINGER U-PHORIA UM2.
    kuball1
    Level 8  
    Dzięki karl9955 a jakieś kable trzeba dokupić czy coś do tego ?

Dodano po 1 [minuty]:

A mógłbyś dać link ,bo nie mogę znaleźć

Dodano po 3 [minuty]:

Są tylko po 200 zł +
    nagrywamy.com
    Level 30  
    Najtańsze Behringery z USB mają fantom 15V i większość mikrofonów z nimi nie chce działać. Niestety, albo dokupisz do tego mikrofonu odpowiedni sprzęt, albo nie będzie działał. Poniżej 250-300PLN ciężko będzie znaleźć coś, co będzie działać, a w granicach wyżej wymienionej ceny cokolwiek kupisz, będzie tylko działać z najniższą możliwą jakością. Kupiłeś coś, co wygląda jak mikrofon, dokupisz coś, co wygląda jak przedwzmacniacz czy interfejs i wyglądać to wszystko będzie dobrze ;) W normalnych warunkach studyjnych przedwzmacniacz kosztuje conajmniej tyle, ile podłączany do niego mikrofon, nie wspominając o reszcie potrzebnego sprzętu (interfejs, oprogramowanie).