Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Kenwood KA 7020 - zniekształcony dźwięk po włączeniu

25 Lip 2015 23:36 894 10
  • Poziom 5  
    Witam. We wzmacniaczu Kenwood KA-7020 występuje dosyć dziwne zjawisko, otóż gdy wzmacniacz postoi jakiś czas nie włączany, to po jego uruchomieniu dźwięk zdaje się być przytłumiony co dobrze daje się usłyszeć w głośnikach wysokotonowych. Po chwili grania dźwięk się "odtyka" i jest już poprawny. Dzieje się tak również przy ściszonym źródle dźwięku a jego podgłośnienie przywraca po chwili normalne działanie wzmacniacza. Co może być tego przyczyną?
    Pozdrawiam
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 5  
    Nikt nie ma żadnych pomysłów?
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 41  
    Czy to przytłumienie występuje również przy pracy w trybie Source Direct?
    Czy to przytłumienie występuje również przy podłączeniu głośników jako zestaw B?
    Czy to przytłumienie występuje również na słuchawkach?
  • Poziom 5  
    Dziękuje za odp. Po tej przerwie właśnie włączyłem i użytkuje wzmacniacz i przytłumienie występuje przy włączonym trybie Source Direct jak również przy podpięciu kolumn do zestawu B. Przy podpięciu słuchawek owe zjawisko nie występuje.
  • Poziom 41  
    W takim razie jeśli na słuchawkach jest dobrze, to trzeba spróbować rozebrać przekaźniki K1 i K2 i przeczyścić im styki.
  • Poziom 5  
    Wydawało mi się, że problem po tym zabiegu ustąpił lecz zatykanie wciąż występuje przy cichszym wzmocnieniu (styki przekaźników nie były pokryte nalotem) . Zauważyłem, iż gdy podgłośnię wzmacniacz potencjometrem przytłumienie również znika (czasem trochę zatrzeszczy przy "odetknięciu" a czasem następuje to płynnie). Dziękuję za posty.
    Pozdrawiam
  • Poziom 41  
    MrVoxx napisał:
    lecz zatykanie wciąż występuje przy cichszym wzmocnieniu

    Na słuchawkach też występuje?
  • Poziom 5  
    Przepraszam za długie przerwy w temacie lecz jest to zależne od pracy. Na słuchawkach nie ma tego zjawiska nawet przy cichym słuchaniu a kolumny zaczynają trzeszczeć wysokimi i się zatykać. Może to być spowodowane leciwymi już zwrotnicami? Wyglądają one tak:
    Kenwood KA 7020 - zniekształcony dźwięk po włączeniu
  • Pomocny post
    Poziom 41  
    MrVoxx napisał:
    Może to być spowodowane leciwymi już zwrotnicami?

    Może ale nie musi. Jeśli masz możliwość to podłącz inne kolumny lub nawet jakieś głośniki, nie koniecznie wysokiej klasy ale takie które działały poprawnie z innymi urządzeniami.
  • Poziom 5  
    Po podłączeniu innych kolumn problem się nie pojawił. Serdecznie dziękuję za poświęcony czas i pomoc. Pozdrawiam