Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Excel 2010 - Odblokowanie zabezpieczeń arkusza dla okna Formularza

Vansen1 26 Jul 2015 07:58 2721 5
Optex
    Vansen1
    Level 9  
    Próbuję zabezpieczyć arkusz przed możliwością:
    - wprowadzania danych
    - edytowania danych
    - usuwania danych

A jedynie udostępnić taką możliwość dokonywania przetwarzania danych, poprzez dostępne w Excelu okno opcji FORMULARZA.

Wiem jak zabezpieczyć sam arkusz (zakładka RECENZJA / CHROŃ ARKUSZ).
    Jednak ustawione tam zabezpieczenia to działają również na opcji okna FORMULARZ.

Próbował ktoś z Was zabezpieczyć w taki sposób arkusz, odblokowując jednocześnie te zabezpieczenia dla okna FORMULARZA ?
    Na przykład przy pomocy kodu w VBA

Używam MS Excel 2010
  • Optex
    Michal_Jedrz94
    Level 10  
    aby zablokować dany arkusz w exelu należy wejść w zakładkę recenzja i kliknąć chroń arkusz.
    Jak klikniesz chroń arkusz to podajesz hasło i powtarzasz je jeszcze raz. Aby coś edytować w arkuszu musisz usunąć ochronę z arkusza
    Jeśli chcemy mieć jakieś komórki odblokowane przed zmianami np. komórkę B5.
    Klikamy w tej komórce prawy przycisk myszy i formatuj komórki. Przechodzimy do zakładki ochrona i odznaczamy zablokuj.
  • Optex
    Vansen1
    Level 9  
    O tym jak chronić arkusz to wiem, napisałem to w poście :D
    Quote:
    Wiem jak zabezpieczyć sam arkusz (zakładka RECENZJA / CHROŃ ARKUSZ).

Chodzi mi o to jak odblokować ustawione zabezpieczenia dla okna opcji formularza.

Ikonę formularza wstawiamy ręcznie z menu (Plik / Opcje / Dostosowywanie wstążki)

Przykładowe okno formularza, w zależności od tabeli jaką posiadamy w arkuszu,
    może wyglądać mniej więcej tak

Próbuję zmusić Excel żeby pominął zabezpieczenia arkusza dla okna formularza.
    adamas_nt
    Moderator of Programming
    Aby edytować komórki tabeli w ten sposób, musisz je odblokować.

Jedynym rozwiązaniem, jakie przychodzi mi do głowy, jest zrezygnowanie/ukrycie ikony formularza i otwieranie go za pomocą VBA (Np przycisk w arkuszu)...
    Code: vbscript
    Log in, to see the code
    Vansen1
    Level 9  
    Wstawiłem ikonę przycisku, wybierając opcję Formant ActiveX.
    Kliknąłem na niej prawym klawiszem i wybrałem opcję Wyświetl kod,
    W oknie edytora VBA, rozwijaną listę po prawej stronie ustawiłem w pozycję Click.
    Wkleiłem podany kod.

Przy próbie kliknięcia pojawia się komunikat:

Domyślam się że to nie jest cały kod VBA... :wink:

adamas_nt, proszę, podpowiedz jaki jest cały kod do przypisania opcji formularza.
    Dopiero ogarniam język VBA i lepiej idzie mi nauka na gotowych przykładach, gdzie mogę dokonywać zmian analizując otrzymane efekty.

W podanym przez Ciebie kodzie zauważyłem polecenie
    Code: vbscript
    Log in, to see the code

Czy to znaczy że arkusz poprosi mnie o podanie hasła w celu wyświetlenia okna formularza?

W załączeniu przesyłam przykładowy plik z ikoną i kodem.
    Używam MS Excel 2010
    adamas_nt
    Moderator of Programming
    Vansen1 wrote:
    Dopiero ogarniam język VBA i lepiej idzie mi nauka na gotowych przykładach, gdzie mogę dokonywać zmian analizując otrzymane efekty.
    Spróbuj więc tak:
    1. Wstaw tabelę lub zdefiniuj nazwę zakresu z nagłówkami (tego w załączonym pliku nie ma)
    2. Włącz rejestrator makr i naciśnij ikonę formularza
    3. Zamknij formularz, zatrzymaj rejestrowanie
    4. Przekopiuj polecenie pod kod przycisku, lub w kodzie przycisku wywołaj nagrane makro

Posiadam v2007 i pojęcia nie mam co zostanie nagrane w v2010, a nie raz już mnie Microsoft zaskoczył ;)

W załączniku plik z dość dziwnym (przynajmniej u mnie) zachowaniem. Jeśli tabela umieszczona jest w zakresie od A1 (Arkusz2), nie ma żadnych problemów.
    Jeśli wstawimy kolumnę/wiersz "wiodący", zaczyna się sypać (nawet przy uruchamianiu z ikony). Nie przypominam sobie, żeby takie "cuda" działy się w v2003, albo znowu czegoś nie wiem ;)

Czyżby należało "poprawić" po Microsoft tworząc własny uForm?