Witam. Potrzebuje oczytać eeprom z 24c16, aby pozyskać kod do CAR 400. Programator Link, 24c16 wylutowane z radia, IC-Prog skonfigurowany jak w tym temacie. Daje odczyt, niby nie wywala błędu, ale mam same zera w każdej linijce. Co może generować problem?
Polutuj Si-prog Link Nie potrzebujesz kompletnej tej bazy tylko trzy diody Zenera, trzy diody i trzy rezystory. Do tego stabilizator na 5V i te kondensatorki, ale nie za duże żeby diody nie musiały ich wieki ładować.
Ściągnij PonyProga i powinno Ci to pójść dużo szybciej. PonyProg ma kalibrację prędkości. Przeprowadzasz najpierw test Hardware`u a potem Calibration.
Te niby prostsze programatory wymagają głębszej znajomości tematu.
Jest też różnica między 24C16 a 24LC16 ta druga jest niskonapięciowa. Teoretycznie, i w nocie katalogowej, współpracuje do 5V, ale woli niższe napięcie.
Kiedy kilkanaście lat temu polutowałem pierwszego PonyProga to rozkodowałem nim tyle radyjek, że nie jestem w stanie tego policzyć Teraz używa się CarProga albo UUSPA, ale za tego PonyProga gościu powinien dostać Nobla za wkład
Pony jak widzisz ma diody Zenera na liniach a Port Com, Portowi innego kompa nie równy..
Przyjrzałem się i wkradł się zimny lut na 5 pin. Również na zenerze tylko 3.3V. Chyba dołożę mu szybko zasilanie stabilizatorem z zewnątrz, a jeśli postanowię rozszerzyć działalność to pokuszę się o lepszą konstrukcję.
Dodano po 2 [godziny] 10 [minuty]:
Lut poprawiony, 24c16 zasiliłem na szybko z USB. Mam 5.05V. Jednak dalej same zera. Co ciekawe nawet jeśli nie jest wpięty programator, to bez żadnej różnicy.
Może powinienem od razu zacząć od podania sprzętu, bo znalazłem problem. Jest nim system. Win 7 i śledź dołożony z Com. Ma sterowniki, ale system nie chce współpracować z IC-Prog. W teście nie ma danych wejściowych, a sterownika nie instaluje, mimo że jest w folderze. Za to Pony Prog wywala po daniu odczyt Busy Bus or Hardware error 11 (czy jakoś tak). Co mi to obsłuży na win7?