Witam,
po ostatnich burzach jakie miały miejsce w poprzednią sobotę uszkodzeniu uległ ochronnik telekomunikacyjny Telpros OT-u/D http://www.telpros.com.pl/Och00/aa_00_7.html
Schemat według producenta powinien wyglądać tak:

Oto link do danych producenta:
http://www.telpros.com.pl/Och00/obraz00_aa/OC_DT_01.PDF
Jednak w rzeczywistości układ wyglądał nieco inaczej:

I składał się z następujących elementów:
- 2 x bezpiecznik termiczny PTC Sefuse SF91E-1
- odgromnik gazowy telekomunikacyjny trójelektrodowy
- 2 x dławik 4,7 µH
- 2 x warystor JVR 10N271K o napięciu przebicia 270 VDC, energii 10/1000µs 39,5J, pojemności przy 1 kHz 290pF
- 2 x rezystor 1Ω
- 3 x dioda Zenera 1N1510 300V 3W
Sprawdzenie ochronnika wykazało, że poległy następujące elementy:
-diody Zenera 1N1510 300V 3W
-rezystor 1W

Po przeanalizowaniu elementów zastosowanych w układzie postanowiłem naprawić owy ochronnik i nieco go zmodyfikować. Moje modyfikacje polegały na:
-zamianie bezpieczników PTC Sefuse SF91E-1 na zwykłe wkładki topikowe 80mA szybkie (chciałem kupić jeszcze mniejsze wkładki zasypane piaskiem ale nigdzie nie mogłem ich dostać i mniejszy amperaż wkładek jak się później dowiedziałem nie byłby wskazany). Impuls powodujący rozgrzanie bezpieczników PTC do 94°C i jego energia byłyby tak wielkie, że chronione urządzenia po prostu by odparowały, stąd zamiana na bezpieczniki.

-zamianie diod Zenera 1N1510 300V 3W na transile dwukierunkowe 1,5KE250CA zdolne rozproszyć w impulsie 1ms do 1500W oraz dodaniu kolejnego stopnia ochrony warystorowej za pomocą warystorów CNR 07D241K o napięciu przebicia 240 VDC, energii 10/1000µs 15J, pojemności przy 1 kHz 240pF

-wymianie uszkodzonych rezystorów 1Ω na nowe 2W.
Dobór takich elementów był podyktowany WTO TP SA (pewnie inni operatorzy mają podobnie):
Code:
5.2
Napięcia występujące na styku z siecią TP w punkcie NTP
5.2.1
Wartości napięć stałych
Łącze abonenckie jest zasilane z sieci (z centrali telefonicznej) napięciem stałym 48 V z tolerancją –5 V +6 V przez rezystancję 2 x 400 Ω.
W niektórych centralach starego typu napięcie zasilające wynosi 60 V ±
6 V przez rezystancję 2 x 500 Ω: zgodnie z rozdz.1.5.1. [1].
W związku z tym w punkcie NTP w stanie otwartej pętli abonenckiej mogą występować napięcia stałe w zakresie od 43 V do 66 V.
Polaryzacja napięć zasilania podawanych przez centralę w punkcie NTP może być
dowolna i nie powinna mieć wpływu na działanie dołączonych urządzeń abonenckich zgodnie z rozdz. 2.1.[1].
5.2.2
Wartości napięć zmiennych
Napięcia zmienne występujące w punkcie NTP określone są parametrami sygnałów sygnalizacyjnych i tonowych występujących w analogowym łączu abonenckim.
Maksymalne napięcie zmienne w punkcie NTP występuje przy otwartej pętli
abonenckiej podczas wysyłania sygnału wywołania (dzwonienia) z centrali i wynosi 90 V rms.
5.2.3
Zasilanie urządzeń końcowych z pętli abonenckiej
Urządzenia końcowe mogą być zasilane z linii abonenckiej. Prąd w linii w stanie zamkniętej pętli może wynosić od 17 mA do 70 mA.
Stąd wybór wkładki 80mA okazał się optymalnym rozwiązaniem.
Obliczając amplitudę napięcia dzwonienia i dodając maksymalną wartość składowej stałej 90V*1,73 + 66V = 221,7V nie przekraczamy napięcia zadziałania warystora na najniższe napięcie, czyli wszystko jest w porządku.
A tak wygląda gotowy ochronnik po modyfikacji

Można by pokusić się o zmianę warystorów CNR 07D241K na JVR 7N241K o pojemności 190 pF przy 1 kHz. Nie zauważyłem jednak pogorszenia pracy modemu ADSL względem gołej linii jak i obu wersji ochronnika

Schemat ochronnika po moich przeróbkach:

Mam nadzieję, że komuś się to przyda

Cool? Ranking DIY