Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

mruganie jednej sekcji halogenów led gdy druga wyłączona jest podpowiedź?

28 Jul 2015 19:42 1107 7
  • Level 22  
    Koledzy mam pewien problem Zamontowałem sobie oświetlenie 4 żarówki led. Podzieliłem je na dwa obwody. Żarówki są 12V więc zastosowałem 2 zasilacze impulsowe AD6660LF. Ostatnio zauważyłem że gdy wyłączę jeden obwód obojętnie który to zaczynają (wyłączone) ledy mrugać.Jak są obydwa wyłączone to nie ma tego zjawiska. Wyłącznik jest nie podświetlany. Prawdopodobnie problem jest w filtrowaniu zasilaczy. Pytanko które rozwiązanie powinno rozwiązać mój problem. Wstawienie kondensatora filtrującego na wejście zasilaczy czy lepszym rozwiązaniem będzie wstawienie po rezystorze na obwód 12V
  • Level 22  
    Witam najpierw spróbuj z kondensatorem, chodź często nie pomaga pozostaje dodanie obciążenia na wtórnym.
  • VIP Meritorious for electroda.pl
    Ja bym jednak obstawiał, że zasilacz jest za słabo obciążony.
  • Level 22  
    Jeśli chodzi o obciążenie po stronie wtórnej - czy wystarczający będzie rezystor 10k podłączony równolegle do LED-a 7W?

    Jeśli chodzi o obciążenie to na zasilaczu 40W jest 2x7W LED.
  • Level 22  
    Myślę ze tak tutaj chodzi o rozładowanie napięcia które się wy indukuje w kablu i do uzwojenia pierwotnego.
  • Level 43  
    Ja byłbym ciekaw jak te zasilacze są podłączone, ich strona pierwotna.
    Przecież włączając jeden zasilacz, nie powinno to wpływać na ten drugi.
  • Level 22  
    kokapetyl wrote:
    Ja byłbym ciekaw jak te zasilacze są podłączone, ich strona pierwotna.
    Przecież włączając jeden zasilacz, nie powinno to wpływać na ten drugi.


    Kolego podłączone są równolegle Czyli mają wspólny neutralny i wspólną fazę z tym że na fazie jest podwójny wyłącznik który rozdziela na dwa obwody. Też mi się to wydało dziwne.
  • Level 43  
    matekogon wrote:
    podłączone są równolegle

    Tak bym tego nie nazwał, ale mniejsza z tym.
    Szukał bym w tym kierunku (zasilanie tych zasilaczy)
    Spróbuj odłączyć od łącznika "świecznikowego" (tak on chyba się nazywa) przewód fazowy idący do jednego zasilacza i czy wówczas też będzie migotanie ? Po załączeniu tego drugiego.