logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Makita 9558HN - Jak naprawić zacinający się przełącznik w szlifierce kątowej?

dwawilki 29 Lip 2015 09:36 3843 9
REKLAMA
  • #1 14883425
    dwawilki
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    W szlifierce kątowej Makita 9558HN pojawił się problem: wcześniej przełącznik zaczął się zacinać, a teraz jest problem z włączeniem urządzenia i bardzo duży problem z jego wyłączeniem.
    W jaki sposób poradzić sobie z problemem. Rozkręcałem szlifierkę nie umiałem dotrzeć do korpusu, by przeczyścić (przesmarować?) przełącznik.

Proszę o pomoc.
    Pozdrawiam
    K.
  • REKLAMA
  • #2 14884039
    iku18
    Poziom 19  
    Ocena: 110
    Dobrze radze, oddaj to do jakiejś osoby która na tym się zna póki jeszcze jest co ratować. Trzeba rozbierać maszynę niestety..
  • REKLAMA
  • #3 14884155
    dwawilki
    Poziom 10  
    W sieci znalazłem właśnie dwie opinie, w których autorzy dotykają problemu:
    1. Niestety ma koszmarny wyłącznik, bardzo wrażliwy na zapylenie - po przedmuchaniu i wyczyszczeniu sprzęt jedzie do reklamacji.
    2. Szlifierka ma koszmarny wyłącznik - bardzo wrażliwy na zapylenie - przy pracy w trudnych warunkach zacina się, trzeba użyć znacznej siły aby włączyć szlifierkę, przy próbie wyłączenia nie działa mechanizm powrotny umożliwiający łatwe i szybkie wyłączanie - trzeba nacisnąć i przesunąć ręcznie. Pomaga gruntowne przedmuchanie sprężonym powietrzem i delikatne przetarcie powierzchni z którą styka się nakładka wyłącznika.

Zatem spróbuje przedmuchać przełącznik.
    Czy ma ktoś jeszcze dla mnie podpowiedź?
  • #4 14891220
    glebcia007
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Sam przełącznik jest kwestią groszową, dostaniesz go w serwisie elektro-narzędziowym. (max 2pln)
  • #5 14893538
    coolombo
    Poziom 29  
    Ocena: 59
    Spróbój przedmuchać i prysnąć pod włącznik i prowadnicę smarem suchym(teflonowym).
  • #6 14894978
    dwawilki
    Poziom 10  
    Dziękuję za rady. Mam jednak pytanie: czy suchy smar teflonowy nie zalepi mi przelacznika, gdy kurz sie tam znów dostanie w czasie prac?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 14904815
    Furions
    Poziom 15  
    Ocena: 110
    Czystość i jeszcze raz czystość.. Nauczcie się Wszyscy że po skończonej pracy czyścimy maszynę - najlepiej sprężonym powietrzem..
  • #8 14905009
    dwawilki
    Poziom 10  
    Ok. Zgadzam się. Skąd mam mieć w garażu spreżone powietrze, jeśli kompresora nie mam, bo nie potrzebuję go? Z pompki od roweru?? Jak prosto rozwiązać ten brak?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 14915241
    coolombo
    Poziom 29  
    Ocena: 59
    Smar teflonowy suchy nie zaklei prowadnicy, tak zrobiłem na szlifierce z castoramy w której od początku miałem problem z załączaniem. Teraz śmiga aż miło.

Nie mylić ze smarem z dodatkiem teflonu, taki się nie nadaje.

Podsumowanie tematu

✨ W szlifierce kątowej Makita 9558HN występuje problem z zacinającym się przełącznikiem, co prowadzi do trudności w włączaniu i wyłączaniu urządzenia. Użytkownicy sugerują kilka rozwiązań, w tym przedmuchiwanie przełącznika sprężonym powietrzem oraz smarowanie suchym smarem teflonowym, co może poprawić działanie mechanizmu. Wskazano również, że przełącznik jest wrażliwy na zapylenie, co może prowadzić do jego awarii. W przypadku poważniejszych problemów zaleca się skorzystanie z serwisu lub wymianę przełącznika, który jest stosunkowo tani. Użytkownicy podkreślają znaczenie regularnego czyszczenia narzędzia po pracy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA