Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Laser do wycinarki - skąd i za ile?

strikexp 29 Jul 2015 18:07 1194 8
    strikexp
    Level 27  
    Wpadł mi taki pomysł żeby zrobić sobie wycinarkę laserową. Mechanika i oprogramowanie to pikuś ale jakiego użyć lasera?
    Jak ktoś spotkał się z takimi amatorskimi projektami to niech podpowie :) Ja jak na razie jedynie zastanawiam się ile trzeba wydać na sam laser i skąd go wziąć.
    Wycinarka nie ma określonego przeznaczenia. Może ciąć wolno lub szybko, drewno, plastik lub nawet metal.

Moderated By ANUBIS:

3.1.16. Nie wysyłaj pytań, na które odpowiedź można łatwo znaleźć w Internecie lub na forum elektroda.

Anonymous
    Level 1  
    strikexp
    Level 27  
    A tam zniechęcasz złośliwie :)
    Widziałem instrukcje jak samemu zrobić laser CO2 o sporej mocy. Jednak nic poza efektem końcowym nie jestem w stanie zrozumieć z angielskiej dokumentacji. A do cięcia drewna z tego co się zorientowałem wystarczy 5W mocy.
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
    strikexp
    Level 27  
    Nieuważnie przeczytałeś, napisałem że tylko rozważam co da sie skonstruować za rozsądne pieniądze. A zauważ że np aluminium ma dość niską temperaturę topnienia 660C, więc...

Styropianu to nie chcę ciąć, po co mi to do modeli samolocików? :P

A z tymi 2mm i 150W to już jakiś konkret, widziałem lasery CO2 na aliexpress o mocy 100W. Ciekawe czy laserem da się tak jak frezarka ciąć warstwami, mi niska prędkość nie przeszkadza.
    strikexp
    Level 27  
    Chcę laser tylko i wyłącznie dla bajeru :) Gdyby udało się koszt lasera zamknąć w 3-5 tysiącach to bardzo prawdopodobne że sobie kiedyś taki zrobię.

Czyli już wiem że jest potrzebna rura CO2 plus optyka.
    Anonymous
    Level 1  
    strikexp
    Level 27  
    To czy chcę kupować gotowy to dyskusyjna sprawa. Z jednej strony fajnie byłoby zrobić samemu nawet taki mało wydajny bo oryginał kosztuje słono i działa tylko 6000h. Ale ilość pracy jaka trzeba włożyć w budowę i pogłębianie wiedzy jest zapewne ogromna i nie wiem czy to sie w ogóle opłaca.

Mnie tesla jakoś nie kręci, widziałem na Politechnice Warszawskiej generator HV wielkości busa. Wystarczy mi na całe życie :P