Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Spawarka Rockworth Amig 190, podłączenie modułu IGBT

Vinncent 31 Jul 2015 00:54 3516 13
Relpol
    Vinncent
    Level 12  
    Witam
    Kupiłem amiga 190 pozbawionego modułu igbt tj. CM 150DY-12H.
    Niestety brakowało też 4 przewodów do sterowania tego igbt z płytą bazową.
    Patrząc na wprost od strony sterowania na ten moduł mam od lewej : G1, E1 następnie E2, G2. Zaś na płycie bazowej patrząc z góry, w górnym prawym rogu jest gniazdo do którego to powinien być ten moduł podłączony. Gniazdo jest nieopisane więc niewiem jak to połączyć. Na schemat pewnie nie ma co liczyć, ale może tkoś ma taką i mógłby to sprawdzić. Bardzo by mi to pomogło.

Ps. Znalazłem zdjęcia w necie ale 2 różne, a niechciałbym się pomylić i spalić moduł.
  • Relpol
    robson132
    Level 20  
    Z tego co udało mi się zobaczyć na zdjęciach w google, to spawarka pracuje w półmostku.

Masz oscyloskop?

Na wyprowadzeniach z płyty bazowej przebiegi na dwóch wyjściach mają być odwrócone względem siebie w fazie o 180 stopni!

Jeśli podłączysz inaczej IGBT do wymiany..
  • Relpol
    Vinncent
    Level 12  
    Tak mam oscyloskop, ale dałem trochę ciała. Kupiłem moduł zamiennik CM150DY-12H i dostałem MG150J2YS45 na olx za 70zł, jakieś 2 tygodnie temu i dopiero teraz coś mnie pokusiło by go sprawdzić. okazało sie że ma na 2 pinach sterujących czyste zwarcie. Osoba która mi to sprzedała zapewniała mnie że moduł jest 100% sprawny. Narazie dumam co zrobić, koleś nie odbiera tel. Tak czy tak musze kupić jeszcze raz i dopiero sprawdze Twoje rady, echh.

edit:
    Acha byłbym zapomniał, mam moduł z ARIW160 tj. 2MBI100N-060 orientujesz się czy moge go zamontowac do Amiga 190 zamiast w/w modułu ?
    Vinncent
    Level 12  
    No i zastosowałem go, wprawdzie niema bum, na module jest 340V ale mig nie spawa. Jak włączam przycisk na rączce to słyszę klik przekaźnika pojawia się 12V na stabilizatorem, obraca się też silnik prowadnika drutu, obroty też można regulować ale niema napięcia na wyjściu spawarki.

Oscyloskop ma przebicie na masie (długa historia) , myślę aby go przez jakieś 200pf podłączyć ale się trochę obawiam by nie wypalić modułu i oscyloskopu.
    robson132
    Level 20  
    Wszytko od tyłu chcesz zrobić, sprawdź najpierw czy na bramkach są w ogóle przebiegi.
    Nie mam schematu ale po zdjęciach widzę że tu nie ma transformatorka sterującego, a jest scalony driver (może być uszkodzony).
    Jeżeli na jego wyjściach nic nie ma, to sprawdź bezpośrednio na wyjściach kontrolera SG3525.
    Jeżeli dalej nic szukaj uszkodzonych elementów dookoła kontrolera,(pozornie wyglądające na sprawne rezystory bramkowe mogą być przepalone).

Wszystkie próby uruchamiania spawarki przeprowadzaj na włączonej w szeregowo wpietej w zasilanie żarówce.
    Vinncent
    Level 12  
    No właśnie jest tam trafko sterujące, a robie to niby od tyłu ponieważ spawarka miała być żekomo sprawna tylko bez modułu.
    No i 2 rezystory po 10 ohm miały przerwe.
    Mam już symetryczne przebiegi na wyjściach trafa sterującego, ale nie pasuja mi podłączenia do modułu, musze to sprawdzić jeszcze.
    Vinncent
    Level 12  
    Zgadza się, tak to wygląda. Podłączyłem żarówke 50W szeregowo z zasilaniem, włożyłem te 2 rezystory 10 omowe i jak na uchwycie nacisne przycisk spawanie to na wyjsciu uchwytu względem masy spawarki mam 35V i spada po 3sek do 16V. A żarówa wtym czasie się rozjaśnia i świeci. Oczywioście przebiegi mam symetryczne na bramkach igbt.

Edit:
    Troche boje sie wyjąć żarówkę i zmostkować ja , czyli włączyć spawarkę bezpośrednio do sieci , nie szeregowo z żarówką. ??
    robson132
    Level 20  
    Jeżeli spawarka się uruchamia to żarówka powinna się lekko żarzyć gdy warunki się ustalą (po włączeniu błysk a potem tylko żarzenie), jeśli tak się dzieje to możesz spróbować w żywej sieci.
    Vinncent
    Level 12  
    Dzięki za pomoc @robson132, bez Twojej pomocy pewnie bym to wieki robił. Posprawdzałem wszystko jeszcze raz, odpiąłem żarówkę i podłączyłem bezpośrednio do sieci i spawarka zadziałała.
    Vinncent
    Level 12  
    Witam czy moduł CM150DY-24H podejdzie zamiast orginalnego CM150DY-12H ?
    bo mam wątpliwości, podziałał 5 min. i dostał zwarcia ?

Ewentalnie mam moduł 2MBI75N-120 tylko ,że jest 75 amperowy, w prawdzie są one sterowane po stronie pierwotnej i tam nie płynie taki prąd ,
    ale zawsze jest obawa a niechce go uwalić.
    Vinncent
    Level 12  
    Nikt nie potrafi mi odpowiedzieć ?
    Kurtim
    Level 1  
    В обвязке sg3525 меняй транзисторы g1 ( KST5551) 2l (KST5401).
    После этого проверь выход трансформатора под нагрузкой (100ом резистор)Осциллографом.
    у меня они хоть и звонились но один канал под нагрузкой выдавал неизвестно что, а без нагрузки всё было красиво.