Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Sklep ElwronSklep Elwron
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Karta graficzna po serwisowym wygrzaniu traci stabilność.

31 Lip 2015 15:04 1236 13
  • Poziom 6  
    Mam podpięta taką konfigurację:
    AMD Phenom II X4 850
    Płyta Gigabyte GA-MA74GMT-S2 z biosem v6.0PG
    Pamięć GoodRam 4GB 1333MHz
    Grafika MSI Radeon HD6790
    Zasilacz OCZ ModXStream-PRO 500W
    Dysk Hitachi Ultrastar 1TB
    Win 7 64bit
    Mam najnowsze sterowniki do karty.

    Opiszę problem najjaśniej jak sie da.
    Grając na tej konfiguracji w Wiedźmina 3 na najniższych detalach wolałem się upewnić czy temperatury we wszystkim są spoko.
    Na RivaTuner podczas obciążenia w tej grze pokazywało mi na karcie równo 70 stopni C, czasem trochę więcej. GPU było obciążone maksymalnie, ale nie grałem długo. Mam otwartą obudowę, więc niechcący trąciłem kabel od zasilania karty graficznej (już po raz kolejny). Co działo się po takim trąceniu juz opisuje ekran znikał (czarny ekran) wentylator karty włączał się na maksymalne obroty. No i ok kiedy odpaliłem komputer po resecie wszystko było ok dopóki nie włączyłem po raz kolejny Wiedźmina wtedy po mniej niż 5 minutach gry na ekranie przestawił się obraz tak jakby go przeciągnęło część ucięło z prawej strony i przeniosło na lewą stronę. Potem zaczęło sypać artefaktami aż do tego momentu gdzie karta wyświetlała nic.

    Poszedłem do serwisu, aby sprawdził czy to na pewno karta. To była karta, wygrzał ją prawdopodobnie jakąś specjalistyczną opalarką, bo nic nie było potopione jak po sławnym piekarniku.
    Ale po tym zaczęły się kolejne problemy karta wróciła i działa ale temperatury są nie tak - na pulpicie karta jest cicha ma około 48 stopni C co już i tak jest za dużo na sam pulpit, ale najlepsze dzieje się po odpaleniu byle jakiej gry. Karta całkowicie straciła stabilność.
    Teraz gdy odpalę byle-jaką grę na najniższych detalach, karta strasznie szybko nabiera temperatury i jej nie obniża przy 80 stopniach C boje się trzymać jej dłużej, bo temperatura nie przestaje rosnąć.
    I tutaj moje pytanie - zetknęliście się z czymś takim?
    Czy z tej karty jeszcze coś będzie?
    Dodam jeszcze, że chłodzenie jest czyste, a pastę termoprzewodzącą pan w serwisie wymienił.
  • Sklep ElwronSklep Elwron
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 6  
    To jest ten tak zwany reballing? Rozumiem, że nie opłaca się tego robić na karcie która obecnie kosztuje około 200zł?
  • Użytkownik usunął konto  
  • Sklep ElwronSklep Elwron
  • Moderator na urlopie...
    Hunop napisał:
    Zasilacz OCZ ModXStream-PRO 500W

    Nie chcę za bardzo rozwijać tematu w nieodpowiednią "stronę", ale czy jesteś całkowicie pewny tego PSU?
    Może warto do testów go podmienić, zanim zapadnie całkiem wyrok skazujący kartę graficzną?
  • Poziom 6  
    Tak, nigdy z nim nie miałem problemów.
    Pozatym po "reflow" obraz na monitorze wrócił, więc to musi być karta, nie mam jak sprawdzić napięć, ale za zasilacz dałem 240 zł, więc myślę, że nie jest taki zły.
  • Poziom 38  
    Piotrek Majstersztyk napisał:
    Nie kompetentny serwis rozwalił ci kartę na amen. Prawdopodobnie trzeba wymienić uszkodzone kulki pod chipem grafiki.


    Ojjj juz nie przesadzajmy ;) O ile faktycznie rebal czy wygrzanie pomaga jak umarlemu kadzidlo ;) i szkoda na to kasy... to tutaj widac ze serwis widocznie zle zalozyl uklad chlodzenia przez co nie odbiera on ciepla z ukladu i tyle. Moze byl tam termopad i dal za cienki lub sama paste przez co radiator nie odprowadza dobrze ciepla ze rdzenia.... Fakt serwis nie najlepszy...

    80 stopni w idle to stanowczo za duzo ;) i od poprawy chlodzenia trzeba zaczac zanim zabierzemy sie za zasilacz i reszte... Bo zasilacz czy kulki na taka temperature raczej wplywu nie maja ;)
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 38  
    Piotrek Majstersztyk napisał:
    W uzasadnionych przypadkach reball pomaga i jest skuteczną naprawą, ale tutaj poprzez nieumiejętne grzanie kombinowanie, czujnik w rdzeniu może wariować, i mimo że wszystko jest zamontowane czujnik może pokazywać głupoty. Sprawdzone w praktyce.


    Zalezy od chipu, ale w wiekszosci graficznych to niestety padaja mikrokulki pomiedzy struktura i obudowa ukladu. Wiec przegrzanie czy rebal (w takim wypadku wychodzi na to samo) pomoze czasem na krotko ;)

    Natomiast aby uwalic czujnik to trzeba chyba na prawde mocno grzac i cos mi sie zdaje ze predzej sie zrobi z ukladu popkorn lub zjara na czarno, nie mowiac ze raczej taki wyczyn bylo by widac na PCB jak by jakas opalarka do farby polecial ;)

    Jak skladalem swoja stacje do BGA i robilem elektronike/pisalem soft
    to troche uszkodzonego sprzetu usmazylem na testach wiec jakas praktyka jest ;)

    Dlatego ja zamiast snuc wyroki ze karta do kosza to sprawdzil bym czy to cieplo jest odprowadzane bo moze to byc realna temperatura... moge sie oczywiscie mylic ale jak to mowia szklanej kuli nie mam i nie zakladam od razu czarnego scenariusza...
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 38  
    Piotrek Majstersztyk napisał:
    A myślisz, że ja o tym nie wiem!? Że z tyłu piszę sobie aby co kolwiek napisać? Liczą się konkrety, a nie biadolenie. Przekaż swą intencję autorowi nie mi.


    Nie IMHO siejesz defetyzm... moze ktos i mu uwalil bo pseudo serwisow jest na peczki... Sam serwisu nie prowadze, ale projektuje troche sprzetu i lutuje troche BGA w domu... wiec czasami jakims znajomym poprawiam po serwisach ;) ale to jak to mowia za flaszke i nie traktuje tego jako biznesu (to co by nie bylo ze jakas konkurencja itp.) ;)

    Ale nawet nie widzac sprzetu zakladasz najgorsze i nie polecasz sprawdzic podstawowych spraw jak chlodzenie... Zwlaszcza ze ta temperatura lata od 48-80C wiec czujnik jakos tam pracuje... moze i przeklamuje ale nie padl na amen...

    Natomiast widzialem juz sporo cudow po tym jak ktos sciagal radiator i co tam wpakowali czasem... wiec jakos stwierdzenie po kiepskim serwisie wymienilismy paste mnie nie przekonuje ;)

    Jak chlodzenie jest ok to ma problem i tak, a sprawdzic zawsze moze bo nic juz nie traci :)
  • Poziom 6  
    Na razie nie jestem w domu, ale sprawdzę za 2 dni to chłodzenie, być może dali za dużo pasty termoprzewodzącej, co też może przełożyć się na temperatury.

    Dodano:

    Niestety zmieniłem pastę, nałożyłem jej trochę mniej, niż ostatnio serwis to zrobił, przeczyściłem całe chłodzenie i temperatura nadal skacze. No nic, nie będę nawet jej próbował poprawiać - niedługo zamówię nową.
  • Poziom 38  
    a zamiast pasty nie bylo tam czasem termopada ? W takim wypadku pasta nic nie da bo ze wzgledu na odoleglosc nie ma dobrego przylegania radiatora do rdzenia.

    Mozna to sprawdzic najprsciej kladac na rdzen plasteline i zakladajac radiator, potem sciaga sie i widac czy przylega idealnie czy jest potrzebny termopad...
  • Poziom 6  
    nie jestem pewien czy to był termopad bo jak rozbierałem chłodzenie to wyglądał jak taki kwadrat tylko, że jak go ścierałem to schodził jak pasta nie zachowywał się jak plaster