Witam, mam 2 problemy ze wspomnianą pompą. Ma już swoje lata, ale od jakiegoś czasu zaczęła samoczynnie się włączać na krótką chwilę (parę sekund) tak jakby gdzieś uciekało ciśnienie. Przez kran nic nie wycieka, czy jest możliwość, że winna jest sama pompa? Druga sprawa - czy takie okresowe włączenia, np. raz na 10 minut, mogą spowodować szybsze zużycie pompy i czy jest to w jakiś sposób niebezpieczne?
Druga sprawa, to wspomniane przerywanie. Pompa zasila zraszacze w ogrodzie i co kilkanaście sekund przerywa pracę na jakieś pół sekundy, po czym wraca do normalnego działania. Ciśnienia nie mam jak sprawdzić, ale woda płynie normalnie, nie widzę jakichś problemów z działaniem instalacji. Czy jest się czym przejmować? Czy jest to objaw jakiejś usterki którą warto byłoby naprawić? Czy może to być powiązane z powyższym problemem dotyczącym samoczynnego włączania się?
Z góry dziękuję za odpowiedzi! Pozdrawiam!
Druga sprawa, to wspomniane przerywanie. Pompa zasila zraszacze w ogrodzie i co kilkanaście sekund przerywa pracę na jakieś pół sekundy, po czym wraca do normalnego działania. Ciśnienia nie mam jak sprawdzić, ale woda płynie normalnie, nie widzę jakichś problemów z działaniem instalacji. Czy jest się czym przejmować? Czy jest to objaw jakiejś usterki którą warto byłoby naprawić? Czy może to być powiązane z powyższym problemem dotyczącym samoczynnego włączania się?
Z góry dziękuję za odpowiedzi! Pozdrawiam!