Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

amator- Unitra WS-430

chix 01 Jun 2005 17:43 1437 8
  • #1
    chix
    Level 11  
    Witam. Dostałem ten wzmacniacz od kolegi więc nie wiem co sie z nim stało. Lewy kanał w ogóle nie gra. Bardzo mocno sie grzeje. Zamiast sygnalu audio w lewym kanale pojawia sie około 80volt pradu. Wszystko inne działa bez zarzutu [łącznie z prawym kanałem, gra bardzo czysto]. Bardzo prosze o pomoc!
  • #2
    janek11389
    Level 42  
    Witam! W dziale schematów, nie mogę tego znaleźć, ale po tym napięciu, co podałeś, to powinno mieć to 200W przy 8 Ohm, albo 400W przy 4 Ohm, czy tak jest?, Napisz coś więcej o tym wzmacniaczu, a może masz schemat do tego?
    Pozdrawiam
  • #3
    chix
    Level 11  
    Witam. Zrobilem małą pomyłkę. Na wyjściu ma 38Volta z haczykiem [pomyliłem ten wzmacniacz z innym]. Przy 8ohm ma 80W. niestety nie mam zadnego schematu i nigdzie takowego znaleść nie moge. Wzmacniacz jest leciwy i troche 'doswiadczony'. Ma troche powypalane 'cosie' w swoim wnetrzu [na lewym kanale]. Bezpieczniki zrobione na krotko. W srodku kolo trafo, zaraz za wyswietlaczem jest nadtopiona obudowa. To wasnie w tym miejscu sie mocno grzeje[ale tylko lewy kanał].Niestety nie znam sie na elektronice wiec za bardzo nie moge napisac co uległo uszkodzeniu. jednakze po pomiarze miernikiem wydaje sie byc uszkodzona tylko w/w płytka wraz ze stuffem.
  • #4
    janek11389
    Level 42  
    Witam! Jak na wyjściu jest napięcie, to poszedł układ prądowy końcówki i pewnie rezystory wyrównawcze się mocno grzeją, wielkim błędem w takich sytuacjach jest watowanie bezpieczników, po wyciągaj je i zacznij sprawdzać tranzystory końcowe, jeżeli owe takie tam są, nic nie napisałeś, na czym jest zrobiona końcówka, czy na tranzystorach, czy na kościach, opisz, co siedzi w środku?
    Pozdrawiam
  • #5
    chix
    Level 11  
    Witam. Na moje totalnie nie wprawione oko, końcówki są na tranzystorach. Jak juz napisalem jestem zielony w elektronice, więc bardzo prosze pisać językiem oficjalnym, nie slangiem, bo ja wymiękam.Dziekuje za rady! Pozdrawiam.
    PS: Od modelu WS - 432 różni sie praktycznie tylko przednim panelem i mocą.
  • #6
    adamst1
    Level 18  
    Różni się TYLKO przednim panelem - w wersji eksportowej nie wiadomo czemu podali moc muzyczną. Tak naprawdę moc jest taka sama jak w WS-432 - 2x35W/8Ω i nic dziwnego - to jest dokladnie ten sam wzmacniacz.

    BTW mam WS-432 ze skalą do 80W.
  • #7
    chix
    Level 11  
    Właśnie mój też ma skale do 80W na kanał... Zreszta był robiony na export do Francji prawdopodobie. Mam nadzieje że teraz bedziecie mogli mi pomóc ;) wiedząc juz co to za sprzęt.
  • #8
    janek11389
    Level 42  
    Witam! Teraz to powinno iść, masz tu linka i punkty do ściągnięcia schematu, ale mimo to, że jesteś zielony, to musisz się jeszcze zaopatrzyć w lutownicę i multimetr i najlepiej w taki, co ma pomiar hFE i możemy się brać za naprawę i nie przerażaj się, z elektrodą na pewno dasz radę
    Pozdrawiam
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=601742#601742
  • #9
    chix
    Level 11  
    Witam.Dzieki wielkie!! Lutownice i miernik mam juz, taki bardzo zielony nie jestem, jednakze nie znam sie na bardzo wilu rzeczach. Jeszcze raz dzieki! Pozdrawiam!

    Dodano po 5 [godziny] 15 [minuty]:

    Witam. Zauwazylem jeszcze ze jak dosc glosno odkrece muze na prawym kanale to wzmachol zaczyna charczec. Nic nie daje sciszanie, dopiero jak go wylacze i odlacze glosniki,i podlacze na nowo to dziala poprawnie. Calkiem jakby sie kondensatory nie ladowaly....Pozdrawiam!