Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Studnia głębinowa fi 160 mm, a duże zabrudzenie wody

ninjaczyjt 02 Aug 2015 22:27 8796 3
    ninjaczyjt
    Level 8  
    Witam. Mam studnie wykonaną odwiertem i wsadzoną rurę pcv fi 160 mm o dł. 20 m. Robotę wykonywała firma zajmująca się kopaniem studni głębinowych. Problem polega na tym, że woda jest strasznie zabrudzona mułem o kolorze ciemno siwym z drobinami piasku. Kupiłem tanią pompę głębinową za 200 zł i pompowałem ze 3 godziny na raty z nadzieją, że ją oczyszczę, ale powoli spada wydajność pompy. Rozkręciłem ją i oczyściłem z mułu, ale jej wydajność jest wyraźnie bo o połowę mniejsza.
    Pytanie brzmi: Jaka pompę polecicie do takiej wody? Dodam, że woda ma dużo mułu i drobin piasku. Słyszałem o membranowych, bo pompy do wody brudnej i szamba ciężko spotkać poniżej 160 mm średnicy, więc do rury się nie zmieszczą. No chyba ze ktoś z was zna taką pompę do szlamu szamba coby weszła do rury pcv 160 mm
    retrofood
    VIP Meritorious for electroda.pl
    ninjaczyjt wrote:
    Problem polega na tym, że woda jest strasznie zabrudzona mułem o kolorze ciemno siwym z drobinami piasku. Kupiłem tanią pompę głębinową za 200 zł i pompowałem ze 3 godziny na raty z nadzieją, że ją oczyszczę, ale powoli spada wydajność pompy.

Masz złoże z glinką, filtry się zabijają. To jest chyba wielce prawdopodobne i nic nie poradzisz. Poza tym 3 godziny... Człowieku, ja czyściłem złoże przez 3 tygodnie! Oczywiście nie bez przerwy, bo wybierasz wodę i napływająca wciąż wzburza muł. To się robi z przerwami!
    ninjaczyjt
    Level 8  
    chciałem pompować codzienni po godzinie i tak robiłem przez 3 dni po godzince, ale na 3-ci dzień pompa strasznie wolno ciągła wodę.
    No dobrze to jaką pompę byś doradził?
    oscar25
    Level 2  
    Witam według mnie, może to być uszkodzony filtr lub żle założony ,lub nie zaślepiona rura od spodu i napływa tam cały czas woda z mułem to można stwierdzić mierząc dno co jakiś czas czy nam się nie podnosi.
    Pompa jaką byś nie kupił nie da rady sobie z mułem.
    Jeżeli masz dużą średnicę rury w studni możesz zastosować mniejsza również z filrem i wtedy załaczyć pompę.
    Zajmuję się studniami więc mogę pomóc,pytaj jak coś nie będziesz wiedział.Pozdro