Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sterowanie windą - proj. inż. -

Pani Yennefer 03 Aug 2015 14:32 1707 9
Automation24
    Pani Yennefer
    Level 11  
    Cześć!
    Wymyśliłam sobie na projekt inżynierski program do sterowania windą pisany w drabince. Niestety mam parę niewiadomych, ponieważ przyznam szczerze nigdy nie interesowałam się aż tak budową. Potrzebuję wiedzieć, czy przy otwieraniu i zamykaniu drzwi w windzie potrzebne są jakieś dodatkowe czujniki (tj. dla zamykania i otwierania, czy ustalić na sztywno czas pracy silników/silnika) oraz nie do końca wiem jak się hamuje windą, tj. czy używane są hamulce (wg mnie tak), czy wystarczy hamować za pomocą falownika (co też nie byłoby złym pomysłem).
    Więcej pytań pewnie nasunie się w trakcie pracy. Bardzo proszę o pomoc i ewentualnie jakiś taki prosty schemat jak mogły by być rozłożone krańcówki np. w szybie i na drzwiach. Pomijam czujnik ruchu, bo już uwzględniłam.
  • Automation24
  • Helpful post
    gruby1
    Level 29  
    Jest na elektrodzie temat o windach, poszukaj pod tytułem "rozmowy o windach", wiele jest tam zbędnych informacji, ale odpowiedzi na Twoje pytania też są. Miłej lektury!
    Pani Yennefer
    Level 11  
    Bardzo dziękuję za pomoc, zaraz poszukam :)
  • Automation24
    Pittt
    Level 32  
    Musisz mieć czujniki otwarcia i zamknięcia. Dodatkowo jak zastosujesz czujniki do zwalniania przy otwieraniu i zamykaniu (kawałek przed krańcowymi) to potem nie będzie trzeba korygować dwóch parametrów dla zmiany prędkości zamykania i otwierania i czasu do zwalniania. A całość będzie pracowała "zgrabnie".
    Jeszcze musisz wiedzieć czy kogoś nie ściśniesz no i czy kogoś nie ściskasz.
    Najprościej to przez pojedynczą barierę optyczną.

Bardziej wykwintnie to przez pomiar prądu w falowniku. Wówczas drzwi otworzysz.
    Pani Yennefer
    Level 11  
    Myślałam właśnie o barierze optycznej, tzn. w momencie, kiedy ktoś załóżmy machnie ręką drzwi windy natychmiast się zatrzymają i zaczną z powrotem otwierać. Zastanawiałam się tylko nad sygnałami wysyłanymi przez taką "bramkę". Mam na myśli, czy po przecięciu wiązki świetlnej wyśle ona pojedynczy sygnał 0/I do sterownika, czy muszę założyć, że trochę inaczej to działa?
    Pittt
    Level 32  
    Kiedy nie ma przeszkody, w sterowniku powinnaś otrzymywać sygnał 1 (wejście zadziałane - świeci), a gdy się pojawi przeszkoda - np. ręka - wtedy powinno pojawić się 0 (wejście nie świeci).

Są to stany/sygnały "ciągłe"/stabilne. Chyba że ktoś tą ręką będzie machał to i one będą się zmieniać.
    Pani Yennefer
    Level 11  
    Dobrz, uwzględnię to w programie :). Na razie nie mam więcej pytań ;).

Dodano po 27 [minuty]:

Jednak znalazłam dodatkowe pytanie. Do sterowania otwieraniem i zamykaniem drzwi potrzebny jest silnik (logiczne). Mam jednak pytanie - lepiej dać jeden silnik i po prostu zmieniać falownikiem kierunek obrotu, czy można dać dwa i wtedy w pewien sposób lepiej będzie mi się to uwzględniać w programie? Jeśli mam dać jeden to jak to uwzględnić w drabince? Tzn. jakiego bloku użyć, żeby zmieniać wartości na falowniku? Przyznam szczerze, że jeszcze nigdy nie używałam wyjść analogowych...
    Pittt
    Level 32  
    Jeden silnik i jeden falownik. Za pomocą falownika możesz zmieniać kierunek obrotów i kontrolować szybkość zamykania drzwi. Falownik ma kilka wejść i wyjść, cyfrowych i analogowych. Za pomocą których możesz mu powiedzieć co ma robić.

Do sterowania musisz sobie przygotować odpowiednie markery i rejestry pamięci.
    Tutaj nie jest potrzebny specjalny blok. wszystko zrealizujesz w drabince.
    Ewentualnie, jeśli będziesz chciała przeskalować prędkość zamykania drzwi na wysterowanie falownika to użyjesz bloczków matematycznych jeśli sterownik nie ma nic dedykowanego.

Przydadzą się również Timery, aby całość nie funkcjonowała dziko.
    Pani Yennefer
    Level 11  
    A mogłabym ewentualnie uprościć zakładając, że falownikiem sterują dwa wyjścia, np. %Q00001 i %Q00002? Tzn. jeśli jeden wyśle mi sygnał 1 to będzie to znak, że silnik ma kręcić się w lewo, a jeśli drugi wyśle 1 to w prawo?
    Pittt
    Level 32  
    To wystarczająco na początek. Potem ewentualnie będziesz rozwijać funkcjonalności sterowania.