Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Odkurzacz workowy, nie wodny - jaki wybrać, 2000W?

MM2X 03 Aug 2015 15:08 2643 10
    MM2X
    Level 26  
    Jaki odkurzacz polecacie do użytku domowego, nie wodny, zwykły workowy.
    Teraz jest akcja pozbywania sie odkurzaczy o mocy 2000W przez markety, może warto skorzystać?, z drudgiej strony czy, aż taka moc jest potrzebna do użyku domowego - mieszkanie 3 pokojowe.

Praktyczny odkurzacz z dużą bazą serwisową byłby wskazany ;) . Dawno nie zmieniałem odkurzacza nawet nie wiem na co zwrócić uwagę :( . Obecnie mam Philpsa już 12 rok i niestety powoli się rozpada-obudowa, przełączniki, zwijacz wpadł itd....

Czy są już takie egzemplarze, gdzie zwiajacz przewodu zasilającego działa "nawet" po kilku latach?
    Z góry dziękuję za rady i sugestie.
  • Helpful post
    staś pytalski
    Level 40  
    Najpierw proponował bym wybrać się do sklepu, od mniej więcej roku, genialną dyrektywą odkurzacze mogą mieć moc max 1600 Watt. Jeżeli gdzieś znajdziesz to proponuję Zelmer Jupiter 4000.HT, bądź Zelmer Solaris 5000.HT. Proponuję wersje HT, ponieważ są najlepiej wyposażone, tj w turboszczotkę, szczotkę do parkietu, szczotkę dwupozycyjną i komplet małych ssawek. Co do mocy Jupiter 2000W, a Solaris 2200. Różnice zasadniczo regulacja mocy w Jupiterze suwakiem, a Solarisie regulacja guzikami jak to szumnie nazywano - cyfrowo :). Można jeszcze gdzieś znaleźć stare Electroluxy i Philipsy, poczytaj wątek Link
    MM2X
    Level 26  
    Dla mnie wyposażenie moze byc podstawowe :( , nie mam żadnych tkanin na podłodze ;) , - płytki i panele. Czytałem w necie, że dużo ludzi kupuje zelmery, ale z drugiej strony chyba często się też psują - takie opinie. Mój Philips ma 12 lat i żadnej usterki.
    Dzięki za link, - chociaż trochę zdezaktualizowany 2005-2006r. ;)

Zastanawiam się nad PHILIPS PowerLife FC 8324/09 ???.
  • Helpful post
    staś pytalski
    Level 40  
    Link jest aktualny, podpowiadam, że ostatnie strony to najnowsze posty czyli ostatni post znajdziesz na 69 stronie na chwilę obecną. Nie ma sprzętu na wieki. Nie wiem, jak "mierzysz" awaryjność, jak byś poczytał trochę w linku - nie mówię o 69 stronach - byś wiedział, co kto poleca i dlaczego. Jak masz chwilę czasu, zadzwoń do serwisu Philipsa, Electroluxa, zapytaj ile kosztuje wąż, rura, podstawowa ssawkoszczotka, a potem zadzwoń do serwisu Zelmera i zapytaj ile kosztują te same elementy.
    Wymieniony przez Ciebie odkurzacz jest zaprzeczeniem, tego co założyłeś w pierwszym poście, ma 750Watt.
    MM2X
    Level 26  
    staś pytalski wrote:
    Link jest aktualny,

Sorry, ten upał daje w kość, teraz doczytam resztę stron.
    Nie muszę dzwonić ;) , zelmerowskie części będą tańsze, no i obrona rodzimego przemysłu, ale zdrugiej strony mój Philips nie pospsuł sie ani raz, - wiem, ze to nie jest wykładnia ogólna.
    staś pytalski wrote:
    Wymieniony przez Ciebie odkurzacz jest zaprzeczeniem, tego co założyłeś w pierwszym poście, ma 750Watt.

Nie pisałem, ze chcę 2000W, tylko czy warto na nie zwrócic uwagę ;) .

Po krótkiej lekturze, może Zelmer Syrius albo Odysey?, - wow, gwarancja 48 m-cy.
  • Helpful post
    Sławek K
    Level 22  
    ... kupuj ale z systemem bezworkowym.
    ... a cóż w odkurzaczu ma się popsuć ???? Też kiedyś myślałem że AEG, Elektrolux, Zelmer, Samsung i inne czymś się różnią. Dzisiaj silniki i elektronika to wytwory chińskie lub koreańskie lub ogólnie dalekowschodnie, wkładane do plastyku różnego kształtu. Cóż może więc być w odkurzaczu do oglądania ? Jedynie system filtracji i jej jakość, jakość ww. plastyku no i odbiór warunków gwarancji w przypadku zepsucia....
    Slawek
    MM2X
    Level 26  
    Sławek K wrote:
    .. kupuj ale z systemem bezworkowym.

Byłem dzisiaj w markecie, aby się przyjrzeć bezworkowym i już na wstepie sprzedawca wylał mi kubeł zimnej wody, - ..."bezworkowe mają filtry, które często trzeba wymieniać, średni koszt filtra ok. 100 zł.
  • Helpful post
    Sławek K
    Level 22  
    .... ale nie dopowiedział Ci ( sprzedawca) że ww. filtry aktywne są we wszystkich nowoczesnych odkurzaczach również tych , które są na worki. Nie przejmuj się tym problemem to nie jest tak częste do wymiany , a z kurzu to tez się czyści.
    pozdrawiam Sławek
    MM2X
    Level 26  
    Sam już nie wiem co kupić. Kiedyś to były czasy, dwa rodzaje odkurzaczy na rynku i jeszcze trzeba było mieć znajomosci aby dostać, - ehhh zycie.

Jak się nazywa odkurzacz z workiem do opróżniania tj. starego typu. Wklepuję "odkurzacz z workiem tekstylnym, do oprózniania...." i wyskakują z workami jednorazowymi.
    1/. Workowe - jednorazowe,
    2/. Bezworkowe, - wiadomo,
    3/. Workowe .....worek do opróżniania ????
  • Helpful post
    staś pytalski
    Level 40  
    MM2X wrote:
    (...)
    Jak się nazywa odkurzacz z workiem do opróżniania tj. starego typu. Wklepuję "odkurzacz z workiem tekstylnym, do oprózniania...." i wyskakują z workami jednorazowymi.
    1/. Workowe - jednorazowe,
    2/. Bezworkowe, - wiadomo,
    3/. Workowe .....worek do opróżniania ????

Odkurzacze są zasadniczo:
    - workowe - w których stosujesz worek jednorazowy, bądź wielokrotnego użycia
    - bezworkowe - z pojemnikiem, do którego zbiera się brud
    - z filtrem wodnym
    - piorące

W większości serwisów AGD, bądź na portalach aukcyjnych znajdziesz worki jednorazowe i/lub worki płócienne, którymi możesz zastąpić worki jednorazowe. I na odwrót, tam gdzie producent dał worek płócienny da się dopasować worek jednorazowy.
    Jakiś czas temu worki płócienne czy tam wielokrotnego użycia, przy zakupie w komplecie można było znaleźć w odkurzaczach firmy Philips, Samsung. Jeżeli chcesz korzystać z worków materiałowych, kup odkurzacz workowy i dobierz worek wielokrotnego użycia.
    MM2X
    Level 26  
    staś pytalski wrote:
    W większości serwisów AGD, bądź na portalach aukcyjnych znajdziesz worki jednorazowe i/lub worki płócienne, którymi możesz zastąpić worki jednorazowe. I na odwrót, tam gdzie producent dał worek płócienny da się dopasować worek jednorazowy.

No własnie krótko i na temat :) .