Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Podłączenie agregatu z lodówki do sieci

FireEnd 03 Sie 2015 17:11 2289 8
  • #1 03 Sie 2015 17:11
    FireEnd
    Poziom 11  

    Witam.
    Wiem że na elektrodzie tematów tego typu były tysiące, ale nawet one nie rozwiązały mojego problemu z podłączeniem urządzenia.
    Moje pierwsze zasadnicze pytanie: czy ma to szansę ruszyć z włączoną szeregowo 100W żarówką? Zawsze kiedy testuję jakiś układ pod napięciem sieciowym umieszczam szeregowo taką żarówkę, na wypadek zwarcia itp. (oczywiście jak wszystko działa, odłączam ją i pracuję już bez niej). Jeśli tak, to oznacza, że... dalej nie wiem jak to podłączyć. W załącznikach zdjęcia urządzenia.
    Mój problem polega na tym, że jest w nim więcej wyprowadzeń, niż w urządzeniach z zakamarków elektrody. A więc mam: przewód niebieski, czarny, ciemno-brązowy, jasno-brązowy (jasny i ciemny to nie te same przewody) i oczywiście uziemienie.
    Próbowałem na wiele sposobów, ale w wielu przypadkach kończyło się to zaświeceniem się żarówki z pełną jasnością.
    Do jasno-brązowego i niebieskiego wyprowadzenia podłączony był taki jak w załączniku (poprawcie jeśli się mylę) kondensator 4uF.
    Z góry dzięki za pomoc.

  • Pomocny post
    #2 03 Sie 2015 18:36
    arturavs
    Poziom 36  

    Z żarówką nie ruszy. Prąd rozruchowy wynosi kilka amper. Jak boisz się o zwarcie, to zamiast żarówki daj np. czajnik bezprzewodowy.

    Swoją drogą wystarczy wpisać w wyszukiwarkę typ kompresora ( widoczny na naklejce) i jest pdf z dokumentacją.

  • #3 03 Sie 2015 18:58
    FireEnd
    Poziom 11  

    Ok. Do czajnika to raczej się nie dobiorę.
    Ale gdzieś wala mi się halogenek 0,5kW. Sprawdzę, czy z nim da radę :)
    Wygooglowałem sobie notę katalogową i wiem minimalnie więcej. Minimalnie. Niestety nie znalazłem opisu wyprowadzeń.
    Jeśli używam kondensatora rozruchowego (tego białego) to muszę bawić się w tą cewkę startową, czy kondensator sam to załatwi i wystarczy podłączyć urządzenie do sieci?
    I ostatnie pytanie: czy zadziała jeśli podłączę wg. schematu z noty katalogowej (załącznik) pomijając wszystkie elementy oprócz kondensatora? Rozumiem że należy zewrzeć styki termostatu, ale gdzie podać napięcie sieciowe? Na styki N i L?
    A, i jeszcze ciekawi mnie element oznaczony jako PTC.

  • Pomocny post
    #4 03 Sie 2015 19:19
    arturavs
    Poziom 36  

    Cewka rozruchowa jest wewnątrz agregatu. Zasilanie L i N na dole schematu. Styki na termostat zwierasz.
    PTC, to tak zwany pozystor. Rezystor który zwiększa swoją rezystancję wraz ze wzrostem temperatury.
    Tutaj pełni funkcję włącznika rozruchu. Po włączeniu zasilania prąd płynie przez uzwojenie główne oraz przez rozruchowe poprzez PTC. Po krótkim czasie ( mniej jak 0,5 s ), prąd uzwojenia rozruchowego podgrzewa pozystor, a ten skokowo zwiększa swój opór. Wtedy silnik zaczyna obracać się. Od tego momentu prąd uzwojenia rozruchowego płynie przez kondensator.

  • #5 03 Sie 2015 21:19
    FireEnd
    Poziom 11  

    Ok, a czy tenże pozystor znajdę w lodówce z której wymontowałem agregat?
    Jeśli tak, jak może on wyglądać?
    Jeśli nie, jakie parametry muszę znać kupując go w sklepie?
    I czy jeśli nie będę miał pozystora, jest jakieś wyjście aby to odpalić, chociaż prowizorycznie?

    Dodano po 1 [godziny] 42 [minuty]:

    Pogrzebałem w lodówce i... Jest! Chociaż nie mam pewności, czy to właśnie jest pozystor.
    Sprawa jest tym dziwniejsza, że odchodzą od niego 3 grube miedziane druty, oraz jeden 2-żyłowy przewód. Jakimś cudem, niebieski i czerwony. Niebieski rozumiem, ale czerwony? Poszperałem i NIGDZIE nie znalazłem pośród elementów z tych okolic lodówki czerwonego przewodu. Pomijając ten fakt, pomiędzy tymi dwoma przewodami rezystancja wynosi lekko ponad 3kΩ.

  • #6 03 Sie 2015 23:30
    arturavs
    Poziom 36  

    Prędzej jest to elektrozawór przełączający obieg czynnika między lodówką, a zamrażarką.
    A te grube druty, to są rurki miedziane. Tzw. kapilary.

    Cały układ, wraz z PTC znajduje się w tej białej kostce przypiętej do agregatu.
    Wystarczy prześledzić połączenia i porównać ze schematem.

  • #7 04 Sie 2015 13:59
    FireEnd
    Poziom 11  

    Witam. Jak już o południu łaskawie raczyłem zwlec się z łóżka, poszedłem dalej męczyć się z agregatem. Halogenek 0,5kW nie dał rady go uruchomić. Zamieniłem go na grzejnik elektryczny 2kW. I... Działa! :D Ruszyło jak samochód ze słabym akumulatorem. Wyłączyłem, po minucie włączyłem, i też odpalił. Usunąłem grzejnik, podłączając agregat bezpośrednio do sieci. Ruszyło pięknie, zupełnie tak, jak powinno. A więc jak wszystko podłączyłem?
    Podłączyłem kondensator tak jak był oryginalnie. Ciemno-brązowy przewód był podłączony tylko do rozdzielacza (na schemacie L). Odłączyłem ten przewód. Napięcie sieciowe podałem pomiędzy przewód czarny (drugi styk termostatu) i niebieski (na schemacie N). I to wszystko.
    Potem przyszło na kwestie estetyczne. Wymieniłem przewód czarny na brązowy i zamieniłem kostki na połączenia lutowane.
    Pozostało więc ostatnie pytanie. Na górze mojego agregatu znajduje się takie coś (załącznik). Czy mogę to usunąć? Z góry dzięki za odpowiedź. :)

  • #8 04 Sie 2015 20:25
    arturavs
    Poziom 36  

    Tak. Możesz spokojnie odkleić.

  • #9 05 Sie 2015 02:25
    FireEnd
    Poziom 11  

    Ok. Dzięki wielkie za pomoc :D
    Obecnie zakupiłem już trochę węża ciśnieniowego, opaski zaciskowe, jeszcze tylko butla, manometr i parę drobnostek i mogę zabierać się za budowę kompresora :D
    Temat zamykam :)

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME