Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Cordoba 1.4 16V 75KM BENZ+LPG - Trzęsie się na benz gdy zimny,na LPG wszystko OK

xamrex 04 Aug 2015 14:25 990 7
    xamrex
    Level 28  
    Witam,
    Mam Cordobę 1.4 16V 75KM w gazie. Już od 4 lat.
    Autko nigdy nie sprawiało większych problemów, aż do czasu...

Gdy rano próbuje odpalić auto to odpala, ale trochę nim trzęsie..
    Dzieje się to do czasu, aż silnik minimalnie się nagrzeje(30C) , wtedy włącza się gaz i te drżenie znika.

Gdy wyłączę gaz, to auto również 'się trzęsie' do czasu aż osiągnie jakąś wyższą temp (60C) wtedy objawy ustają.

Pierwszą rzeczą było podejrzenie -> Filtr paliwa, no bo skoro na gazie wszystko ładnie chodzi, a na benzynce nie, to myślałem, że on temu winien.
    Jednak po wymianie filtru paliwa nic się nie poprawiło ;-(
    Czego powinienem dalej szukać?
    xamrex
    Level 28  
    Witam Przemku,
    Na instalacji gazowej wszytko hula jak marzenie ;-) A instalacje gazową mam STAG'a
    Więc na 99% jestem pewien, że ona nie jest tutaj niczemu winna.

Problemy są TYLKO jak uruchomię zimny silnik na benzynce.
    Jak uruchomię zimny na GAZIE, to autem 'nie trzęsie'

Może to jakiś czujnik jest uszkodzony?
    robokop
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Antytrząsacz się zużył.
    Pomiar kompresji -> pomiar ciśnienia paliwa-> podgląd DTC -> wymiana świec i przewodów -> zadawanie pytań na elektroda.pl. Zacząłeś od końca.
    xamrex
    Level 28  
    robokop -> Generalnie ja nie znam się prawie wcale na mechanice samochodowej (no filtr paliwa potrafiłem wymienić)
    Byłem z tym u mechanika przy okazji wymiany amortyzatorów, ale powiedział, że sam nie wie co to może być....
    Nie chcę dawać do innego mechanika, bo pewnie wymieni 1/2 samochodu a dalej będzie tak jak było..
    Dalego pomyślałem, że ktoś tutaj miał podobny problem, albo jakiś dobry fachowiec będzie mógł w miarę nakierować, co może być problemem..

Zaznaczam, że na gazie wszystko jest OK. więc wydaje mi się,że to nie problem świec (skoro na gazie działa dobrze).
    I również wszystko wraca do normy jeśli temp. się zwiększy..
    arturdz
    Level 12  
    Kolego , jest sporo możliwych przyczyn , chodzi o to ,że wymienianie ich wszystkich nie ma sensu , nikt rozsądny nie wskaże konkrektnego elementu do naprawy czy wymiany bez sprawdzenia tego. Rzucanie diagnozy na odległość to brak szacunku do klienta i samego siebie.