Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Połączenie pieca gazowego z kominkiem z płaszczem wodnym

magglow 05 Aug 2015 16:29 20262 14
Automation24
    magglow
    Level 10  
    Witam, mam prośbe o doradzenie w jaki sposob polaczyc piec gazowy jednofunkcyjny kondensacyjny z kominkiem z plaszczem wodnym.
    Powierzchnia uzytkowa to 118m2, dom parterowy, 100% ogrzewanie podłogowe plus dwie drabinki w lazienkach. Ilosc osob 4-5.

Piec jaki biore pod uwage to na pierwszym miejscu Termet Ecocondens Gold 25, lub Junkers Cerapur Smart ZSB 14kW lub Vaillant piec kondensacyjny ecoTec 16kW. Bedzie kominek z plaszczem wodnym w ukladzie zamknietym. Zasobnik cwu 150l.
    I teraz tak, rozdzialacz do podlogowki z ukladem mieszania bede miec w garderobie przy kominku w centralnej czesci domu, do rozdzielacza z jednej strony bedzie wchodzila rurka z kominka i bedzie zawór trojdrozny, a z drugiej strony rozdzialcza bedzie wchodził system z pieca ktory bedzie w pomieszczeniu gospodarczym.
    Chce zeby przy paleniu w kominku np. jak temp dojdzie do 30 stopni zalaczała sie pompka i automatycznie wylaczał piec, i na odwrot jak w kominku temperatutra spadnie ponizej np. 30 stopni to piec gazowy sie załączy. Od kominka nie bedzie wymiennika bo przez kominek chcemy tylko dogrzewac wiec nie chce mnozyc kosztow i zrobimy cos takiego ze woda najpierw pokrzy troche w obiegu a pozniej pojdzie na podlogę.
    W Termecie podpowiedzieli mi ze sterownik do kominka powienien byc polaczony z piecem gazowym i to on bedzie regulowal wlaczanie i wylaczanie pieca, ale nie wiedza dokladnie bo na kominkach sie nie znają.

I teraz pytanie czy da sie wykonac takie podlaczenie i jak tym sterowac ?
    Czy jest jakis piec ktory w latwiejszy sposob ogarnie ten cały system? I co z zasobnikiem cwu gdy chodzi kominek a wylaczony jest piec gazowy?

Z góry dziekuje za wszelkie porady.
  • Automation24
    piotr_boncza
    Level 29  
    Jest, ale to koszty, koszty i jeszcze raz koszty. Wszystkim swoim klientom odradzam takie kombinacje. Jeśli kominek, to wyłącznie z dystrybucją ciepłego powietrza a od co. z daleka :)
    W skrócie, potrzebne są sterowniki, pompy, zawory odcinające, zwrotne, trójdrogowe, bezpieczeństwa i schładzający. Do tego doprowadzenie rur co. wodnych i kanalizacji. Przy 118mkw smart 14 będzie dobrym rozwiązaniem.
    jas67
    Level 22  
    Do kosztów doliczyć też trzeba wymiennik i pompę bo kominek z płaszczem wodnym nie może pracować w układzie zamkniętym.
  • Automation24
    ls_77
    Level 36  
    A czy cała instalacja jest już wykonana?
    Rury już położone i zalane w posadzkach?
    Czy zasobnik na CUW już jest, czy jeszcze nie?
    Bo wszystko da się zrobić, tylko czy już jest coś zrobione jak piszesz:
    Quote:
    ...do rozdzielacza z jednej strony bedzie wchodzila rurka z kominka i bedzie zawór trojdrozny, a z drugiej strony rozdzialcza bedzie wchodził system z pieca...
    i wtedy już trudniej.

jas67
    Quote:
    kominek z płaszczem wodnym nie może pracować w układzie zamkniętym
    niektóre mogą.
    magglow
    Level 10  
    Jesteśmy obecnie przed wylewkami. W weekend układamy styropian. woda do kominka jest doprowadzona. Kominek byłby z układem chłodzenia juz.
    Kominek to taka weekendowa alternatywa, nie główne źródło ciepła.

Wyczytałam opcje ze mozna np zrobić tak:
    Gdy bedziemy palic w kominku to sterowanie pieca pokojowe bedziemy przestawiac np w tryb obniżonej temp zeby sie nie załączal do grzania co ale żeby grzał cwu i bedziemy grzać kominkiem a po zakończeniu grzania kominkiem bedziemy z powrotem przestawiac w normalny tryb na sterowniku pokijowym- może być coś takiego?

Nie chcę mnożyć kosztów na całą instalację bo kominkiem bedziemy rzadko grzać a raczej dogrzewac.

Ta opcja pieca junkersa smart 14kw będzie lepsza od termetu?

Dodano po 1 [minuty]:

Zasobnika jeszcze nie mamy, rozdzielacze też nie.

Dodano po 16 [minuty]:

Ten kominek z PW chcę też dlatego że gaz podłącza mi może w przyszłym roku a na wiosnę chcę się już przeprowadzić a przez tą zimę wykanczac dom wiec fajnie aby można było grzać.

Dodano po 1 [godziny] 21 [minuty]:

Ten kominek z PW chcę też dlatego że gaz podłącza mi może w przyszłym roku a na wiosnę chcę się już przeprowadzić a przez tą zimę wykanczac dom wiec fajnie aby można było grzać.
    ls_77
    Level 36  
    Całe szczęście że jeszcze jesteście "na początku" wykonywania instalacji.
    Podstawa to kominek dopuszczony przez producenta do układu zamkniętego. Najlepiej z wężownicą schładzającą - trzeba doprowadzić zimną wodę i odprowadzić zrzut - kanalizację.
    Quote:
    Gdy bedziemy palic w kominku to sterowanie pieca pokojowe bedziemy przestawiac np w tryb obniżonej temp zeby sie nie załączal do grzania co ale żeby grzał cwu i bedziemy grzać kominkiem a po zakończeniu grzania kominkiem bedziemy z powrotem przestawiac w normalny tryb na sterowniku pokijowym
    takie coś można zastosować przy ogrzewaniu grzejnikowym, ale i tak trzeba wtedy pamiętać o odkręceniu głowic termostatycznych na ful, żeby zapewnić oddawanie ciepła, czyli odbiór ciepła z kominka. W przypadku podłogówki niestety tak nie powinno się robić:
    1) podłogówka wymaga dużo niższej temperatury wody - max około 45°, a najczęściej niższej.
    2) na podłogówkę będzie pewnie jakiś układ mieszający - co będzie jak w pełni się zamknie, tzn. zamknie dopływ gorącej wody, a otworzy podmieszanie - brak obioru ciepła = zagotowanie wody.
    Quote:
    Nie chcę mnożyć kosztów na całą instalację bo kominkiem bedziemy rzadko grzać a raczej dogrzewac.
    Niestety już sam kominek jest sporym kosztem, a to tylko początek. Do tego dochodzą: pompa, zabezpieczenie termiczne, cała armatura podłączeniowa, rury itd.
    Żeby pogodzić "ogień" (z kominka) z "wodą" (podłogówka) należałoby moim zdaniem zamontować zasobnik kombinowany, tzn. taki zbiornik w zbiorniku, np. Biawar BUZ-500/200.92 lub BUZ-500/300.93 lub Galmet SG(K) 500/160 (lub inny) z wężownicą w wewnętrznym zbiorniku. Chodzi o to, że w zbiorniku zewnętrznym mamy pewien zład wody, który możemy ogrzewać bezpośrednio kominkiem lub kotłem gazowym. W tym zbiorniku zanurzony jest zbiornik na CWU, który pośrednio ogrzewa się od gorącej wody w centralnym (np. jak palimy w kominku) i dodatkowo jest możliwość ogrzewania go wężownicą, która jest w nim, i która jest podłączona do kotła gazowego.
    Na wyjściu ze zbiornika trzeba zastosować układ pompowo-mieszający na podłogówkę, ponieważ w zbiorniku będzie dość wysoka temperatura (gdy palimy kominkiem) i tutaj najlepiej sprawdza się zawór 3-drogowy z siłownikiem. Siłownikiem może sterować odpowiednia automatyka kotła lub niezależny sterownik.
    Niestety -wszystko kosztuje, ale mamy za to pewność, że wszystko będzie poprawnie działać - nie będzie problemów z zagotowywaniem się wody w kominku, kominek może pracować na wyższych temperaturach = lepsze spalanie, brak kopcenia, kominek nie będzie się pocił. Gdy nagrzejemy zbiornik to na dłużej wystarczy nam ciepła - sam się będzie rozładowywał jak już wygaśnie w kominku.
    Jeśli chodzi o kocioł gazowy, to już masz dowolność - każdy kocioł 1-funkcyjny, który może współpracować z zasobnikiem na CWU będzie pasował. Wybór zależy od indywidualnych preferencji i generalnie od dostępności serwisu w twojej okolicy.

Dodano po 4 [godziny] 21 [minuty]:

A tutaj załączam schemat poglądowy.
    Oczywiście brakuje całej armatury niezbędnej do prawidłowego podłączenia, eksploatacji i serwisowania układu jak: zawory odcinające, spustowe, odpowietrzające, zwrotne i bezpieczeństwa, naczynka przeponowe itd. itp.
    magglow
    Level 10  
    A czy ten zbiornik multiwalentny zapewni mi cwu? Czyli nie będę potrzebować juz zasobnika tak?
    I trzeba by było więcej rurek poprowadzić- z kominka do zbiornika i ze zbiornika do rozdzielacza . Zbiornik stał by w kotłowni a kominek z rozdzielaczem w centralnej części domu.
    ls_77
    Level 36  
    Quote:
    A czy ten zbiornik multiwalentny zapewni mi cwu?
    Tak. To ten mniejszy zbiornik z wężownicą w tym dużym zbiorniku.
    Quote:
    Czyli nie będę potrzebować juz zasobnika tak?
    Już nie.
    Quote:
    I trzeba by było więcej rurek poprowadzić- z kominka do zbiornika i ze zbiornika do rozdzielacza . Zbiornik stał by w kotłowni a kominek z rozdzielaczem w centralnej części domu.
    Tak.
    Ten zbiornik multiwalentny można dobrać pod swoje potrzeby, są różne pojemności:
    Biawar BUZ-400/150.92 (400 l. w zewnętrznym + 150 l. w wewnętrznym)
    Biawar BUZ-500/200.92 (500 l. w zewnętrznym + 200 l. w wewnętrznym)
    Biawar BUZ-500/300.93 (500 l. w zewnętrznym + 300 l. w wewnętrznym)
    Galmet SG(K) 300/80 (220 l. w zewnętrznym + 80 l. w wewnętrznym)
    Galmet SG(K) 380/120 (260 l. w zewnętrznym + 120 l. w wewnętrznym)
    Galmet SG(K) 500/160 (340 l. w zewnętrznym + 160 l. w wewnętrznym)
    Nie można wziąć za małego zbiornika, ponieważ może wtedy dochodzić do mocnego nagrzewania wody, pewnie któryś z tych większych 400/150 500/200 czy 500/160.
    Dobrze by było zastosować na wyjściu ze zbiornika CWU mieszającego zaworu termostatycznego, tak by wyeliminować możliwość poparzenia gorącą wodą w kranie - tak jak się stosuje przy solarach.
    Jeśli chodzi o Biawar to te z końcówką .92 posiadają jeszcze jedną wężownicę w zbiorniku zewnętrznym (dużym) - można podłączyć solary lub jeszcze coś innego np. kocioł na paliwo stałe w układzie otwartym, pompę ciepła. Galmet też może mieć drugą wężownicę w zbiorniku zewnętrznym.[/quote]
    Ptak3124
    Level 24  
    Jeśli moja opinia się przyda, to na sobotnio-niedzielne dogrzewanie domu kominkiem przy kotle gazowym, jako główne ogrzewanie, to pomysł nie ma sensu.

Kominek, jaki by nie był, ma słabą wydajność. Wysoka temperatura spalin to chyba dobry dowód... "Częsta" obsługa wyklucza to urządzenie jako właściwe źrudło ciepła.
    Wydatek rzędu 12000 -15000 PLN po to, żeby z kawałka drewna dogrzać ciepłą wodę, to nie ma sensu. Użytkownicy na forum mają rację. Wszystkie pompki, zawory i instalacja ku temu wymagają serwisu.

Czy nie lepiej postawić kominek. Wykonać coś w rodzaju "akumulatora" (czyli np. szamot w dużej ilości) i cieszyć się ciepłem z zapalonego kawałka drewna?
    Niech resztę wykona kocioł gazowy.

Przepraszam, ale nie dość, że jestem użytkownikiem zwykłego kominka, to doradzam w dziedzinie instalacji. Wiem, jak to działa i kominek z płaszczem wodnym, to nie jest kocioł grzewczy. Domu nie ogrzeje.

Lepiej pieniądze przeznaczone na podłączenie kominka z instalacją grzewczą przeznaczyć na etapie budowy w system rekuperacji wentylacji czy też w ocieplenie domu. Decyzja taka będzie lepiej wpływała na "portfel" w następnych latach użytkowania budynku.
    Trzeba też nawiązać, że każde źrudło ciepła w domu (żarówka, piekarnik w kuchni czy inne) wpływają na pracę i zużycie gazu przez dobry kocioł gazowy z dobrą instalacją. Więc zwykły kominek, jako źrudło ciepło ciepła, też ograniczy spalanie gazu. Przykładem prostego i dostępnego systemu jest grzejnikowy zawór termostatyczny.

Resztę pozostawiam do przemyśleń.
    magglow
    Level 10  
    Rekuperator bedzie a ocieplenie to 20cm wełny, wiec źle nie będzie. Może faktycznie dac sobie spokój z tym kominkiem z pw, z kasa juz krucho a to drogie rozwiązanie.

A jakby to rozwiązać z buforem to dużo kasy by wyszło?

A w kwestii doboru pieca pomożecie? Czy starczy np ten 16kw vailant ecotec czy szukać mocniejszego np z modulacja?
    ls_77
    Level 36  
    Może i faktycznie rozbudowa o kominek z płaszczem wodnym jest ekonomicznie nieuzasadnione, ale niekiedy budujący dom wychodzą z założenia, że kominek jest tym z grupy "must have".
    Chociaż może po tegorocznym lecie lepiej zainwestować w klimę :?:

Quote:
    Czy starczy np ten 16kw vailant ecotec czy szukać mocniejszego np z modulacja?
    Ten spokojnie wystarczy, a także ma modulację 3-14kW.

Jeśli będzie rekuperacja, to może też Vaillanta - wtedy jeden regulator CalorMatic 470 obsłuży wszystko.
    Ptak3124
    Level 24  
    Doradzić z kotłem na gaz to trudna sprawa. Wszystko zależy od budynku i potrzeb mieszkańców. Albo przeoczyłem, albo brakuje podstawowej charakterystyki budynku...

Z "uśmiechem" był wymieniony klimatyzator... Otóż technicznie klimatyzator z wymienninkiem powietrznym nie zawsze musi tylko chłodzić. Są urządzenia tego typu, które działają w dwie strony. Chłodzą lub grzeją.
    Osobiście miałem okazje wypróbować takowe urządzenie w skandynawskim kempingu. Przy temp. zewnętrznej ok. 3°C domek konstr. drewnianej po kilku godzinach pracy klimatyzatora nagrzał się do 18°C. Było jakieś 50m² powierzchni (otwarte drzwi du wszystkich pomieszczeń).
    Jest kilka oznaczeń na urządzeniach klimatyzacyjnych. Jeśli mają funkcje grzania, to interesuje nas symbol COP. Im większa jednostka, tym lepiej. W moim przypadku testowałem urządzenie z COP 3,2. Czyli 1kWh pobranej energi elektrycznej prezes urządzenie oddaje 3,2kW w godzinę. (Nie pamiętam, jak do tego miały się różnice temp.).

Podpowiadam w ten sposób, jak można alternatywnie dogrzać pomieszczenie no i scłodzić latem.
    piotr_boncza
    Level 29  
    magglow wrote:
    Rekuperator bedzie a ocieplenie to 20cm wełny, wiec źle nie będzie. Może faktycznie dac sobie spokój z tym kominkiem z pw, z kasa juz krucho a to drogie rozwiązanie.

A jakby to rozwiązać z buforem to dużo kasy by wyszło?

A w kwestii doboru pieca pomożecie? Czy starczy np ten 16kw vailant ecotec czy szukać mocniejszego np z modulacja?

Wygląda na to, że stanęło na moim :D
    Z buforem, i jeszcze tak, żeby mogło na grawitacji pociągnąć ;)
    Nawet nie ma sensu liczyć ale kilkanaście na pewno. Poza tym: okazjonalne grzanie? A co zrobisz jak przyjdą solidne mrozy? Wyznaczysz dyżury, czy zalejesz instalację glikolem*? Nawet jeśli rozpalisz w kominku to do uzyskania tą drogą znośnej temperatury będziesz musiał poczekać.
    Proponuję Ci rozwiązanie, które wykonałem i tej zimy sprawdziło się znakomicie.
    Mam klienta, który też czekał na gaz. Dodatkowo, zapotrzebowanie na ciepło miał ok. 16kW a mój ulubiony Cerapur Smart ma 14kW.
    Założyłem na zasilaniu, za kotłem grzałkę elektryczną 2kw. Przez całą zimę 2014/15 utrzymywała w domu znośną temperaturę zasilając ok. 100mkw podłogówki. Nic nie zamarzło. Natomiast rachunki za prąd budowlany... :D
    A kominek z rozprowadzeniem powietrza pozwala praktycznie natychmiast uzyskać niezłe ciepełko, choć nagrzanie ścian trochę potrwa. Można spokojnie przy tym pracować.

ps. *Jeśli glikol to tylko propylenowy. Etylenowy jest szkodliwy dla zdrowia. Na dodatek, to co szczelne na wodę może przeciekać na glikolu.
    magglow
    Level 10  
    A jak by wykorzystac do polaczenia kominka z PW z piecem gazowym Rozdzielacz Kaskada:
    Link

Schemat wyglada tak jak na zdjeciu, u mnie bez solarow i grzejnikow.
    Czyli wyszlo by - dwie pompy i zawór 3D, no i rozdzielacz na 13 sekcji (zakładając ze drabinki w lazienkach beda grzały temp. podlogowki, szalu nie bedzie ale proste podlaczenie).

Eh kombinuje i kombinuje jak to zrobic.
    piotr_boncza
    Level 29  
    Daruj już sobie...
    Na schemacie brakuje między innymi instalacji schładzającej na wypadek braku prądu*, zaworów bezpieczeństwa, naczyń wzbiorczych, zaworu podwyższającego temperaturę powrotu do kominka i mnóstwa drobnej, a w sumie kosztownej, galanterii instalacyjnej łączącej to w całość (zawory, śrubunki, złączki). Prościej i taniej byłoby to zrobić wykorzystując zamiast rozdzielacza kaskada sam zasobnik kombinowany. No i bezpieczniej, bo gdy zabraknie prądu to zasobnik, na osobnej pompie za rozdzielaczem, nic nie odbierze.
    Ps. * zorientuj się, czy dostawa wody nie zależy od prądu. Jeśli zależy, to wyłączenie uniemożliwi schłodzenie kominka.